
Βέβαια, το σύνθημα που έδωσαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες δεν το ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά δεν έλειψαν σήμερα ούτε και από τη Γηραιά Ήπειρο κάποιες κινήσεις διαφοροποίησης από τον δύσκολο και έντονα πτωτικό Σεπτέμβριο, οι οποίες “καταπνίγηκαν” από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, ο Dow Jones σήμερα σημείωσε κέρδη 1,43% στις 34.326 μονάδες, με τον S&P 500 να κλείνει στο +1,15% και στις 4.357 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 14.566 μονάδες με κέρδη 0,82%, περιορίζοντας κοντά στο 3% τις απώλειες της εβδομάδας. Ο τεχνολογικός κλάδος άλλωστε βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων αυτήν την εβδομάδα, με τον Dow Jones να έχει σχετικά καλύτερη επίδοση με απώλειες κοντά στο 1,3%. Στην εβδομάδα ο S&P 500 έχασε λίγο πάνω από 2%.
Θετικά στην αγορά λειτούργησε σήμερα η ανακοίνωση της Merck για το πειραματικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν. Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών διακόπηκε πρόωρα με σύσταση ανεξάρτητων επιθεωρητών, καθώς οι μισοί εθελοντές λάμβαναν placebo αντί το πραγματικό χάπι.
Μετά και αυτές τις ανακοινώσεις η μετοχή της Merck σημείωσε άλμα 9%, ενώ διορθωτικά έκλεισε η μετοχή της Moderna, της εταιρείας δηλαδή που κατασκευάζει τα εμβόλια κατά της Covid 19. Θετικά επίσης κινήθηκε και ο κλάδος των ταξιδιών, με τις Royal Caribbean και Las Vegas Sands να κλείνουν με κέρδη άνω του 1%.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και ανήλθε σε νέο υψηλό 30 ετών, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού σε συνδυασμό με την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση τροφοδότησαν τις συνεχιζόμενες πιέζεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση το Υπουργείου Εμπορίου.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αφήνουν την ασφάλεια τους και να προσθέτουν κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους, όπως φάνηκε και στην άνοδο της Wall Street.
Το επιτόκιο του 10ετους αμερικανικού ομολογιακού τίτλου, ο δείκτης της τάσης στην αγορά ομολόγων, υποχώρησε στο 1.465%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1,56% νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο, άνοδο που τροφοδοτήθηκε από τις ανησυχίες των επενδυτών για το πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Υπέκυψαν στους πληθωριστικούς φόβους οι ευρωαγορές
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς αν και προσπάθησαν δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, υπό το βάρος των ανησυχιών, αναφορικά με την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4%, ανατρέποντας επί της ουσίας απώλειες 1,7% ενδοσυνεδριακά. Ο κλάδος των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,1%, ενώ εκείνος των ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν κέρδη 3%.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,84% στις 7.027 μονάδες, ο DAX έχασε 0,68% στις 15.156 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,04% στις 6.517 μονάδες. Ισχυρές ήταν οι απώλειες του DAX και του CAC 40 σε επίπεδο εβδομάδας, ήτοι 2,4% και 1,8% αντίστοιχα, ενώ ο βρετανικός δείκτης ήλεγξε στο 0,3% την πενθήμερη πτώση του.
Αν και οι αγορές προσπάθησαν να περιορίσουν τις απώλειες τους σήμερα, οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων παραμένουν. Άλλωστε, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, που θα πρέπει να επιλυθεί για να μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να βρουν το βέλτιστο μείγμα πολιτικής.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο στις τιμές αλλά και τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να λάβει μέτρα για ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 3% έναν μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Με το «δεξί» στον Οκτώβριο το ΧΑ
Θετική ήταν η είσοδος του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και με αρκετή επιφυλακτικότητα κατάφερε να απορροφήσει τις πρωινές πιέσεις που δέχτηκε και να κλείσει τελικά με κέρδη και πλησίον των 870 μονάδων, καθώς βρήκε σημαντικά στηρίγματα τόσο στη Βιοχάλκο όσο και στη ΔΕΗ. Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 0,66% στις 871,06 μονάδες, με τον τζίρο όμως περιορισμένο, αφού περίπου το 1/6 του συνόλου των 52 εκατ. διακινήθηκε μέσω πακέτων. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,22%.
Αναμφισβήτητα τα επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει η αγορά έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν άκρως υποστηρικτικά. Το ένα είναι ότι μετά την “επίσκεψη” στις 853 μονάδες ο γενικός δείκτης αντέδρασε. Και αυτή η αντίδραση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την προσέγγιση του κινητού των 200 ημερών, ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης για την μετέπειτα πορεία της αγοράς.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τα τρέχοντα είναι τα επίπεδα της διενέργειας των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίων, οι οποίες δημιουργούν σημαντικές στηρίξεις από τους συμμετέχοντες. Η ζώνη των 860-870 μονάδων αναδεικνύεται σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο στήριξης που ενδεχομένως να δώσει μια πιο ισχυρή αντίδραση, ενώ σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, το long σενάριο θα επανέλθει στο προσκήνιο σε κλεισίματα άνω των 875-885 μονάδων.
Επίσης, η σημερινή αντίδραση υποστηρίχθηκε και από την τελευταία ανάλυση της Fitch, η οποία ανέβασε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 6%. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας μονίμως αναθεωρούνται επί τα βελτίω, ενώ σημαντική ήταν και η υποσημείωση του οίκου που καταλήγει στο ότι «η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ που επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση.
Σε επίπεδο τίτλων, τα άνω του 3% κέρδη σε Βιοχάλκο και ΔΕΗ και τα άνω του 2% σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα έκαναν τη διαφορά στην αγορά. Σημαντική ήταν και η συμβολή των Motor Oil, Alpha Bank, Jumbo, Coca Cola, Eurobank και ΟΠΑΠ, όμως η πτώση σε ΟΤΕ και Εθνική, αλλά και Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς συγκράτησαν το εύρος της ανόδου της αγοράς.


Latest News

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό

Με πτώση άνω του 1% αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,99% στις 38.753 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,13% στις 5.223 μονάδες

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Πτώση για τους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street - Τι συνέβη με τη Nvidia
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν κατά 10%, σε τροχιά προς τη χειρότερη ημέρα τους από τον Ιανουάριο

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα