Βέβαια, το σύνθημα που έδωσαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες δεν το ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά δεν έλειψαν σήμερα ούτε και από τη Γηραιά Ήπειρο κάποιες κινήσεις διαφοροποίησης από τον δύσκολο και έντονα πτωτικό Σεπτέμβριο, οι οποίες “καταπνίγηκαν” από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, ο Dow Jones σήμερα σημείωσε κέρδη 1,43% στις 34.326 μονάδες, με τον S&P 500 να κλείνει στο +1,15% και στις 4.357 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 14.566 μονάδες με κέρδη 0,82%, περιορίζοντας κοντά στο 3% τις απώλειες της εβδομάδας. Ο τεχνολογικός κλάδος άλλωστε βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων αυτήν την εβδομάδα, με τον Dow Jones να έχει σχετικά καλύτερη επίδοση με απώλειες κοντά στο 1,3%. Στην εβδομάδα ο S&P 500 έχασε λίγο πάνω από 2%.
Θετικά στην αγορά λειτούργησε σήμερα η ανακοίνωση της Merck για το πειραματικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν. Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών διακόπηκε πρόωρα με σύσταση ανεξάρτητων επιθεωρητών, καθώς οι μισοί εθελοντές λάμβαναν placebo αντί το πραγματικό χάπι.
Μετά και αυτές τις ανακοινώσεις η μετοχή της Merck σημείωσε άλμα 9%, ενώ διορθωτικά έκλεισε η μετοχή της Moderna, της εταιρείας δηλαδή που κατασκευάζει τα εμβόλια κατά της Covid 19. Θετικά επίσης κινήθηκε και ο κλάδος των ταξιδιών, με τις Royal Caribbean και Las Vegas Sands να κλείνουν με κέρδη άνω του 1%.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και ανήλθε σε νέο υψηλό 30 ετών, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού σε συνδυασμό με την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση τροφοδότησαν τις συνεχιζόμενες πιέζεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση το Υπουργείου Εμπορίου.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αφήνουν την ασφάλεια τους και να προσθέτουν κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους, όπως φάνηκε και στην άνοδο της Wall Street.
Το επιτόκιο του 10ετους αμερικανικού ομολογιακού τίτλου, ο δείκτης της τάσης στην αγορά ομολόγων, υποχώρησε στο 1.465%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1,56% νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο, άνοδο που τροφοδοτήθηκε από τις ανησυχίες των επενδυτών για το πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Υπέκυψαν στους πληθωριστικούς φόβους οι ευρωαγορές
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς αν και προσπάθησαν δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, υπό το βάρος των ανησυχιών, αναφορικά με την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4%, ανατρέποντας επί της ουσίας απώλειες 1,7% ενδοσυνεδριακά. Ο κλάδος των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,1%, ενώ εκείνος των ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν κέρδη 3%.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,84% στις 7.027 μονάδες, ο DAX έχασε 0,68% στις 15.156 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,04% στις 6.517 μονάδες. Ισχυρές ήταν οι απώλειες του DAX και του CAC 40 σε επίπεδο εβδομάδας, ήτοι 2,4% και 1,8% αντίστοιχα, ενώ ο βρετανικός δείκτης ήλεγξε στο 0,3% την πενθήμερη πτώση του.
Αν και οι αγορές προσπάθησαν να περιορίσουν τις απώλειες τους σήμερα, οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων παραμένουν. Άλλωστε, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, που θα πρέπει να επιλυθεί για να μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να βρουν το βέλτιστο μείγμα πολιτικής.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο στις τιμές αλλά και τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να λάβει μέτρα για ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 3% έναν μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Με το «δεξί» στον Οκτώβριο το ΧΑ
Θετική ήταν η είσοδος του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και με αρκετή επιφυλακτικότητα κατάφερε να απορροφήσει τις πρωινές πιέσεις που δέχτηκε και να κλείσει τελικά με κέρδη και πλησίον των 870 μονάδων, καθώς βρήκε σημαντικά στηρίγματα τόσο στη Βιοχάλκο όσο και στη ΔΕΗ. Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 0,66% στις 871,06 μονάδες, με τον τζίρο όμως περιορισμένο, αφού περίπου το 1/6 του συνόλου των 52 εκατ. διακινήθηκε μέσω πακέτων. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,22%.
Αναμφισβήτητα τα επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει η αγορά έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν άκρως υποστηρικτικά. Το ένα είναι ότι μετά την “επίσκεψη” στις 853 μονάδες ο γενικός δείκτης αντέδρασε. Και αυτή η αντίδραση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την προσέγγιση του κινητού των 200 ημερών, ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης για την μετέπειτα πορεία της αγοράς.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τα τρέχοντα είναι τα επίπεδα της διενέργειας των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίων, οι οποίες δημιουργούν σημαντικές στηρίξεις από τους συμμετέχοντες. Η ζώνη των 860-870 μονάδων αναδεικνύεται σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο στήριξης που ενδεχομένως να δώσει μια πιο ισχυρή αντίδραση, ενώ σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, το long σενάριο θα επανέλθει στο προσκήνιο σε κλεισίματα άνω των 875-885 μονάδων.
Επίσης, η σημερινή αντίδραση υποστηρίχθηκε και από την τελευταία ανάλυση της Fitch, η οποία ανέβασε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 6%. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας μονίμως αναθεωρούνται επί τα βελτίω, ενώ σημαντική ήταν και η υποσημείωση του οίκου που καταλήγει στο ότι «η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ που επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση.
Σε επίπεδο τίτλων, τα άνω του 3% κέρδη σε Βιοχάλκο και ΔΕΗ και τα άνω του 2% σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα έκαναν τη διαφορά στην αγορά. Σημαντική ήταν και η συμβολή των Motor Oil, Alpha Bank, Jumbo, Coca Cola, Eurobank και ΟΠΑΠ, όμως η πτώση σε ΟΤΕ και Εθνική, αλλά και Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς συγκράτησαν το εύρος της ανόδου της αγοράς.
Latest News
Δυνατό φινάλε στην πρώτη ανοδική εβδομάδα του 2025 για τη Wall Street
Η Wall Street έκλεισε την πρώτη ανοδική εβδομάδα του έτους, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να ενισχύονται κατά 3,8% και 2,9%, αντίστοιχα
Υπερασπίζεται τα εβδομαδιαία κέρδη της η Wall Street
Η Wall Street οδεύει προς την πρώτη ανοδική εβδομάδα του έτους
Βαρίδι η Apple στη Wall Street, ξεχώρισε η Morgan Stanley με +3%
H Wall Street κινήθηκε διορθωτικά, μετά το χθεσινό άλμα, με τα νέα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και των επιδομάτων ανεργίας
Κινήσεις σταθεροποίησης στη Wall Street - Στηρίζουν BofA και Morgan Stanley
Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,04% στις 43.204 μονάδες
Ράλι στη Wall Street έφεραν οι τράπεζες και ο... πληθωρισμός
Οι μεγάλες τράπεζες στη Wall Street ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο του 2024
Ράλι στη Wall Steet και στα αμερικανικά ομόλογα φέρνει ο πληθωρισμός
Ανοδικά κινούνται Wall Street και οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, ενώ υποχωρεί το δολάριο
Πληθωρισμός και αποτελέσματα απογειώνουν τη Wall Street
Τα αποτελέσματα των τραπεζών και η πορεία του δομικού πληθωρισμού έδωσαν ώθηση στη Wall Street
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street - Εν αναμονή του πληθωρισμού
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 42.518 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,11% στις 5.842 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,23% στις 19.044 μονάδες
Ανακούφιση στη Wall Street από τον πληθωρισμό χονδρικής
Παραμένει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2025
Έδωσε στηρίγματα στη Wall Street ο Dow Jones, υπό πίεση παρέμεινε ο Nasdaq
Η Wall Street δέχτηκε τεχνολογικές πιέσεις αλλά οι άλλοι δύο δείκτες κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες περιορίζοντας σημαντικά την πτώση