![Εχει όντως τελειώσει η έκθεση Doing Business;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/world-bank.jpg)
Project Syndicate
H πρόσφατη απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να σταματήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης Doing Business είναι μια κατανοητή αρχική αντίδραση στις αποκαλύψεις χειραγώγησης δεδομένων υπέρ ορισμένων χωρών. Αλλά η Τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διακοπή για να αναπτύξει μια καλύτερη έκθεση, αντί να την τερματίσει οριστικά.
Εχω μια μακρά και περίπλοκη σχέση με την έκθεση DB. Οταν ήμουν ο κύριος οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, βρήκα τα δεδομένα της DB χρήσιμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν τους μικρούς παίκτες. Εκείνη την εποχή, δεν είχα ιδέα ότι κάποια μέρα θα ήμουν υπεύθυνος του τμήματος που θα έφτιαχνε την έκθεση. Εβλεπα ότι υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν η διαφάνεια και η ακεραιότητα της άσκησης.
Πώς μπορεί να μοιάζει μια νέα, βελτιωμένη DB; Για αρχή, η τράπεζα θα πρέπει να στραφεί στη συλλογή de facto δεδομένων. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της κατάταξης του DB βασίζεται στους de jure νόμους των χωρών – τους κανόνες και τους κανονισμούς στα βιβλία – και όχι σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Δεύτερον, η DB δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος έναν δείκτη σχετικά με τους εργατικούς νόμους και τους κανονισμούς (είχε κάποτε, αλλά απορρίφθηκε). Αυτή είναι μια ατυχής παράλειψη, την οποία μια ανανεωμένη έκθεση DB πρέπει να επανορθώσει. Τέλος, η επίτευξη μιας υψηλής κατάταξης δεν πρέπει να είναι ένας καθολικός στόχος, επειδή η υγεία της οικονομίας μιας χώρας εξαρτάται επίσης από τη δικαιοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά μόλις ξεκινήσει ένα τέτοιο παιχνίδι, είναι δύσκολο να πείσουμε τις χώρες ότι άλλα πράγματα έχουν σημασία εκτός από τις επιχειρήσεις.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τώρα την ευκαιρία να τα διορθώσει αυτά δημιουργώντας ένα συμπλήρωμα στην έκθεση της DB που κατατάσσει τις χώρες με την έννοια της δικαιοσύνης. Το συμπλήρωμα θα αξιολογούσε πόσο δίκαιοι είναι οι νόμοι και οι κανονισμοί μιας χώρας. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει ως μια μικρή άσκηση, με μια κατάταξη δικαιοσύνης να δημοσιεύεται παράλληλα με την κατάταξη DB. Μια τέτοια πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει ενδιαφέρον μεταξύ των ερευνητών για τη διερεύνηση των συνδέσεων μεταξύ του να είσαι καλός για τις επιχειρήσεις και του να είσαι δίκαιος. Το πιο σημαντικό, θα δημιουργήσει κίνητρα για τις χώρες να διαπρέψουν και στους δύο τομείς. Επίσης θα προσφέρει στην Παγκόσμια Τράπεζα μια ευκαιρία να αποκαταστήσει τη φήμη της για την παραγωγή χρήσιμων και αμερόληπτων βαθμολογιών.
Ο Kaushik Basu είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής Οικονομικών στο Cornell University και συνεργάτης του Brookings Institution
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»
![Δήλωση Ε9: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ (Β’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/eforia-600x400.jpg)
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 (Β' μέρος)
Πώς θα συμπληρώσουμε με ασφάλεια το έντυπο Ε9 με τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
![Εφορία: Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α' μέρος)
Η διαδικασία στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη έχει εκδοθεί εις βάρος του και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας