Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να κλείνουν σταδιακά τη στρόφιγγα της άπλετης ρευστότητας, καθώς η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης και ο πληθωρισμός ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς.
Η εποχή του φθηνού χρήματος δεν έχει ακόμη παρέλθει οριστικά, αλλά ο καιρός που «έβρεχε» δανεικά με μηδενικά επιτόκια αρχίζει να χάνεται. Μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας, και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας έχουν αρχίσει να προχωρούν ή έχουν δώσει σήμα ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Ταυτόχρονα μπαίνει σταδιακά φρένο και στα χωρίς προηγούμενο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που είχαν επικεντρωθεί σε αγορές ομολόγων, κάνοντας πολύ φθηνό το δανεισμό των κυβερνήσεων. Επίσης το πολύ χαμηλό κόστος του χρήματος έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων προκαλώντας επιπλέον συναγερμό σε κεντρικές τράπεζες όπως αυτές της Σουηδίας και της Αυστραλίας.
Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη δώσει ξεκάθαρο σήμα για τις προθέσεις, αν και φαίνεται ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα αρχίσει να μειώνεται. Η ΕΚΤ δεν αναμένεται ότι θα μείνει ανεπηρέαστη από την πολιτική άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών και ειδικά της FED, καθώς υψηλότερα επιτόκια δολαρίου και πολύ χαμηλότερα επιτόκια ευρώ αναμένεται να προκαλέσουν στρέβλωση στις αγορές.
Οι αυξήσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα μάτια των αγορών ήταν στραμμένα στην κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) περιμένοντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Η Norges Bank θεωρείται βαρόμετρο για την αγορά λόγω της ισχύος της οικονομίας της χώρας και του ειδικού βάρους των αποφάσεων την ίδιας της τράπεζας. Η Norges Bank προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από το 0% όπου βρίσκονταν προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του υψηλού πληθωρισμού που εντείνεται λόγω της πανδημίας. Επίσης η Νορβηγία αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια το Δεκέμβριο καθώς αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα προγράμματα στήριξης της οικονομίας. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank ανέφερε ακόμη ότι η πρόβλεψή της για τέσσερις ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του 2022, ώστε αυτά να φτάσουν το 1,25%, είναι πλέον ακόμη πιο πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Με αυξήσεις επιτοκίων είχαν προηγηθεί οι κεντρικές τράπεζες της Τσεχίας, της Ισλανδίας και της Νότιας Κορέας. Πρόσφατα επίσης είχαν αυξήσει τα επιτόκια η Βραζιλία, η Ουγγαρία, η Παραγουάη και το Πακιστάν. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να οδηγήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, όπως περιμένουν τώρα οι αγορές.
Τη μεγαλύτερη αίσθηση έκανε πάντως το –αναμενόμενο- σήμα για αύξηση κόστους δανεισμού από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, τη FED. Την περασμένη Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ προετοίμασε τις αγορές πως θα εξετάσει να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από το Νοέμβριο, και ότι ετοιμάζονται οι πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια μετά από καιρό. Έως το 2023 όπως όλα προδιαγράφονται συνολικά τουλάχιστον τρεις τέτοιες αυξήσεις επιτοκίων.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της αποφάσισε να μειώσει το μηνιαίο ρυθμό αγορών κρατικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος PEPP, αν και έδωσε σήμα ότι είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά τη ρευστότητα εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Μέχρι τώρα οι μηνιαίες αγορές έφταναν τα 80 δισ. ευρώ.
Latest News
Αισιόδοξη η Ριβς ότι η Βρετανία θα μείνει «αλώβητη» από τους δασμούς Τραμπ
Η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά στα «επίμονα» εμπορικά ελλείμματα που θέλει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ
«Αγκαλιαστήκαμε» με τον Μασκ, λέει ο Ντίμον της JP Morgan
Η δήλωση του Ντίμον έρχεται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία της JP Morgan να αποσύρει αγωγή εναντίον της Tesla
Σε θέση μάχης οι CEOs για το Trump 2.0 - «Σοκ και δέος» στον επιχειρηματικό κόσμο
«Δωμάτια πολέμου», 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες κρούσης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι φέρνει το Trump 2.0
Οι δασμοί είναι ένα θετικό «οικονομικό όπλο» - Ο Ντίμον στηρίζει τον Τραμπ
Ο Ντίμον δεν μπήκε στις λεπτομέρειες των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είπε ότι εξαρτάται από το πώς θα εφαρμοστούν
Smartphones: Επιστροφή στην ανάπτυξη με άνοδο 4% στις πωλήσεις του 2024
Προβλέψεις για αύξηση 8% σε αξία των πωλήσεων του κλάδου των smartphones το 2025 - Ποιες εταιρείες κυριάρχησαν
Νέες απειλές Τραμπ κατά ΕΕ και Κίνας - Οι δασμοί και το ορόσημο της 1ης Φεβρουαρίου
Νέα δασμοί κατά της ΕΕ και της Κίνας βρίσκονται στη φαρέτρα του Ντόναλντ Τραμπ - Τα σχέδια της επόμενη ημέρας
Εσκρίβα (ΕΚΤ): Πολύ πιθανή μείωση των επιτοκίων
Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να συνεχίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της
Τι προτείνει η Λαγκάρντ για τους δασμούς Τραμπ - Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για τους δασμούς Τραμπ - Η πρόταση της
Έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ η Ευρώπη - Τι είπε ο Ντομπρόβσκις
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», σημείωσε ο ίδιος
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ