Μήνυμα προς τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τους φορείς της δυτικής Μακεδονίας και της Ελλάδας για ταχεία προετοιμασία «πολύ καλών και ώριμων πρότζεκτ» προς χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της διαδικασίας της απολιγνιτοποίησης, απηύθυνε σήμερα, από την Κοζάνη, η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.
Παράλληλα, κάλεσε τους φορείς της περιοχής να αποδείξουν μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρει ό,τι χρειάζεται ώστε οι άνθρωποι να ζήσουν σε αυτή, να αποκτήσουν τα παιδιά τους εκεί και να έχουν καλή ποιότητα ζωής.
«Η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα (διεθνώς) ως προς τι μπορούμε να κάνουμε με τα κατάλληλα εργαλεία και τους κατάλληλους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ας σκεφτούμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να ανασχηματίσουμε αυτή την οικονομία. Ας καθίσουμε κάτω και ας προετοιμαστούμε».
Many sectors lived transitions in the past: steel, textiles, shipyards
Now it is the turn of coal and heavily polluting tecnologies
It is better to manage the change than be caught by it. That is why the #JustTransitionFund was created, to support alternative activities & jobs pic.twitter.com/PjFQfzQ0E6
— Elisa Ferreira (@ElisaFerreiraEC) October 1, 2021
Απευθυνόμενη σε ακροατήριο δημάρχων της δυτικής Μακεδονίας και εκπροσώπων φορέων, παρουσία και του αρμόδιου περιφερειάρχη, Γεώργιου Κασαπίδη, η κα Φερέιρα χαρακτήρισε τη μετάβαση όχι απλά αναγκαία, αλλά «αναπόφευκτη» και τόνισε: «Μας λέτε “αποφασίστε γρήγορα”. Αλλά δεν περιμένετε για χρήματα, γιατί δεν έχετε ακόμα τα πρότζεκτ. Ας δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα πρότζεκτ και πάνω σε αυτό το σχέδιο (δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης). Ετοιμάστε -γρήγορα- πολύ καλά και υγιή πρότζεκτ, στα οποία μπορούμε να πούμε “ναι, αυτό είναι, μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτά τα έργα τα χρήματα των φορολογουμένων».
Ας μη θυσιάσουμε την ποιότητα στον βωμό της ταχύτητας
Σχολιάζοντας τα επενδυτικά σχέδια και έργα που της είχαν παρουσιάσει νωρίτερα οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας, πχ, για το νερό ή τη διαχείριση των αποβλήτων, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη όλα αυτά τα έργα να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα από μόνα τους: «Βεβαιωθείτε ότι τα πρότζεκτ αυτά ξεκινάνε μεν με ένα αρχικό κίνητρο, αλλά στη συνέχεια όλος ο μηχανισμός τους είναι βιώσιμος από μόνος του, ότι μπορούν να συνεχίσουν και χωρίς στήριξη (…) Ας μη θυσιάσουμε την ποιότητα στον βωμό της ταχύτητας. Να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ένα καθαρό όραμα ως προς το πού θέλουμε να πάμε, γιατί όπως έλεγε ο Σενέκας, “δεν υπάρχει καλός άνεμος για όσους δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το μέρος που θέλουν να πάνε”».
Όσον αφορά το σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση της περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας, που της παρουσίασε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΣΔΑΜ, Κωστής Μουσουρούλης, η κα Φερέιρα επισήμανε πως με βάση αυτό, «τώρα χρειάζονται χάρτες, έργα και κεφάλαια».
H πιο βίαιη κρίση, η πιο σημαντική βοήθεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η κα Φερέιρα σημείωσε τέλος πως, πράγματι, η τρέχουσα κρίση διεθνώς είναι η πιο βίαιη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα και η στήριξη που δόθηκε είναι αντίστοιχη, «ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, που επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες περιοχές».
Τρία σχέδια νόμου που βρίσκονται σε εξέλιξη
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε πως «ό,τι αναπτυξιακό έρχεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αγγίζει τη δυτική Μακεδονία στο απόλυτο ύψος αυτού, ό,τι κίνητρα δίδονται και πρόκειται να δοθούν, η δυτική Μακεδονία θα τα πάρει στο μέγιστο».
Ο κ.Παπαθανάσης αναφέρθηκε επίσης στα τρία σχέδια νόμου που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το πρώτο είναι, υπενθύμισε, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), στο πλαίσιο του οποίου η βασική επιδίωξη είναι πώς θα «γεννηθούν» περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά και πώς, με το ειδικό όχημα που δημιουργείται, τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, η οποία θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, θα επιταχυνθεί η είσοδος επιχειρήσεων στη δυτική Μακεδονία.
Το δεύτερο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, είναι αυτό που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις: «Και εδώ, η δυτική Μακεδονία παίρνει τα μέγιστα, καθώς όλα τα έργα που χαρακτηρίζονται Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης αυτόματα περνούν στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνουν ταχεία αδειοδότηση και βρίσκονται χρονικά μπροστά από όποιο άλλο σχέδιο κατατίθεται στην επικράτεια, ενώ παράλληλα υπάρχει απλοποίηση διαδικασιών κτλ».
Το τρίτο, τέλος, είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που με τον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων δίνει -όπως είπε ο κ.Παπαθανάσης- ιδιαίτερο προβάδισμα στις περιοχές της απολιγνινοποίησης. «Θα δώσει την κινητοδρότηση και το (απαιτούμενο) ύψος της επιχορήγησης ώστε επιχειρήσεις να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ. Είναι σίγουρο ότι πολλές επιχειρήσεις θέλουν να εγκατασταθούν εδώ και ότι θα δούμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή και θα υπάρχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι οι γρήγορες δράσεις που απαιτούνται, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κινητοποιηθούν αυτές οι δυνάμεις» κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium