
Η 1η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Καφέ το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), που συσπειρώνει τις χώρες παραγωγής καθώς και τις καταναλώτριες χώρες καφέ.
Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας λοιπόν, η Eurostat δημοσίευσε αναλυτικά στοιχεία για την αγορά και την κατανάλωση καφέ στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε 2,9 εκατομμύρια τόνους καφέ από το εξωτερικό, αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ποσότητα του εισαγόμενου καφέ αυξήθηκε κατά 7% σε σύγκριση με το 2010 (2,7 εκατομμύρια τόνοι).

Οι περισσότερες ποσότητες καφέ που εισήχθησαν το 2020 από χώρες εκτός ΕΕ προήλθε από δύο χώρες: τη Βραζιλία (933 000 τόνοι που εισήχθησαν στην ΕΕ ή το 32% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ) και το Βιετνάμ (642 000 τόνοι, 22%). Την λίστα των χωρών εκτός ΕΕ από τις οποίες έγιναν οι μεγαλύτερες εισαγωγές συμπληρώνουν η Ονδούρα (216 000 τόνοι, 7%), η Ουγκάντα (166 000 τόνοι, 6%), η Κολομβία (154 000 τόνοι, 5%), η Ινδία (108 000 τόνοι, 4%), το Περού (96 000 τόνοι, 3%), η Αιθιοπία και η Ινδονησία (από 78 000 τόνους, 3%).
Οι πρωταθλητές των εισαγωγών
Αυτές οι εισαγωγές αφορούσαν κυρίως τη Γερμανία η οποία εισήγαγε 1,1 εκατομμύρια τόνους καφέ, ή το 38% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ, και την Ιταλία (559 000 τόνοι, 19%), ενώ ακολούθησαν το Βέλγιο (309 000 τόνους, 11%), η Ισπανία (274 000 τόνους, 9%) και η Γαλλία (205 000 τόνους, 7%).
Ιταλία και Γερμανία στην κορυφή της παραγωγής τελικού προϊόντος
Το 2020, πάνω από 1,9 εκατομμύρια τόνοι καφέ επεξεργάστηκαν μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος στην ΕΕ. Το ποσό αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το 2010 (1,8 εκατομμύρια τόνοι). Η παραγωγή καφέ της ΕΕ άξιζε σχεδόν 11 δισεκατομμύρια ευρώ και ισοδυναμούσε με περίπου 4,2 κιλά ανά κάτοικο το 2020.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ιταλία παρήγαγε τις περισσότερες ποσότητες καβουρδισμένου καφέ το 2020 (616.000 τόνοι, ή το 32% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (571.000, 30%), τη Γαλλία (149.000, 8%), την Ολλανδία (134.000, 7%), την Ισπανία (128.000, 7%) και τη Σουηδία (88.000, 5%).
Το 2020, αυτά τα έξι κράτη μέλη της ΕΕ παρήγαγαν το 89% της συνολικής παραγωγής καβουρδισμένου καφέ στην ΕΕ.


Latest News

Γιατί συνελήφθη στην Ρωσία ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Ros Agro
Συνελήφθη ο Βαντίμ Μόσκοβιτς, ιδρυτής της Ros Agro, μιας από τις μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις στη Ρωσία - Τι αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass

Καμπανάκι για την βρετανική οικονομία από την Ρέιτσελ Ριβς
Η Βρετανία θα δει επιβράδυνση της οικονομίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα, λέει η υπουργός Οικονομικών

Ισπανία: Το τεράστιο ξενοδοχείο-φάντασμα – και γιατί δεν μπορούν να το γκρεμίσουν
Το 20όροφο El Algarrobico στην Ισπανία είναι ένα έρημο μνημείο στον αγώνα μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης

Shrinkflation στα... πασχαλινά αυγά - Οι αγοραστές πληρώνουν περισσότερα για μικρότερα
Λόγω κακάο οι τιμές ορισμένων προϊόντων σοκολάτας έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ πολλά έχουν επίσης συρρικνωθεί σε μέγεθος.

Από τις απειλές για το TikTok στην 1η θέση στην Κίνα - Το επίτευγμα του Zhang Yiming
Πώς ο Zhang Yiming, ιδρυτής της ByteDance, βρέθηκε στην κορυφή του Bloomberg Billionaires Index για την κινεζική αγορά
![ΗΠΑ: Εξι πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβά για τους Αμερικανούς απο τους δασμούς Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Canada-Border-600x400.jpg)
Εξι πράγματα που θα γίνουν πιο ακριβά για τους Αμερικανούς λόγω των δασμών [γράφημα]
Ανοδο τιμών για μια σειρά προιόντων όπως αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά, καύσιμα αλλά και για αγαθά που δεν υπάρχουν εναλλακτικές όπως το καναδικό σιρόπι σφενδάμου, φέρνουν οι δασμοί

Βήματα επέκτασης του TikTok Shop στις ευρωπαικές αγορές
Η TikTok επεκτείνει την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου TikTok Shop σε χρήστες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία τη Δευτέρα

Σε απολύσεις 2000 υπαλλήλων προχωρά η Sky News
Σε χιλιάδες απολύσεις προχωρά η Sky News κλείνοντας κέντρα εξυπηρέτησης πελατών σε τρεις τοποθεσίες στο ΗΒ

Η Ubisoft δημιουργεί νέα θυγατρική και η Tencent «μπαίνει» με επενδυση 1 δισ. ευρώ
Η θυγατρική θα επικεντρωθεί στις πιο γνωστές σειρές παιχνιδιών της Ubisoft, συμπεριλαμβανομένων των Assassin's Creed, Far Cry και Tom Clancy's Rainbow Six

Η Ευρώπη λάμπει διά της απουσίας της απέναντι στον Ερντογάν - Είναι πολλά τα λεφτά...
O Ερντογάν γνωρίζει ότι είναι στρατηγικής σημασίας σύμμαχος για την ΕΕ σε πολλά επίπεδα