
Το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχοντας συγκεντρώσει έως και τις 28.09.2021, στοιχεία ελέγχων και διασταυρώσεων των ηλεκτρονικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), εντόπισαν, μέσω των αρμόδιων μηχανισμών, πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων στήριξης.
Κατόπιν τούτου, για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές συμπολίτες μας, αποφασίστηκε και έχει, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή, το προσωρινό «πάγωμα» αποπληρωμής των σχετικών αιτήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω ελέγχου και διασταύρωσης της ακρίβειας του περιεχομένου τους.
Σε περίπτωση που τα ευρήματα των ελέγχων καταδείξουν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι υποθέσεις αυτές να παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Για ζημιές σε 6 κτίρια αιτήσεις από 500 ΑΦΜ!
Στις πιθανές υποθέσεις καταστρατήγησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις που αφορούν υπέρογκο αριθμό αιτήσεων έναντι των αυτοψιών των αρμοδίων υπηρεσιών ανά περιοχή, μεταβολές στο Ε9, μεταβολές στο Μητρώο και άλλες επιμέρους περιπτώσεις απόκλισης από τα επίσημα στοιχεία του Δημοσίου.
Αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα περιπτώσεων, που αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω ελέγχων και διασταυρώσεων:
1. Σε συγκεκριμένη Περιφέρεια, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαπιστώθηκαν ζημίες συνολικά σε 6 κτίρια – είτε αυτές αφορούν οικίες είτε επαγγελματικούς χώρους – έχουν γίνει συνολικά αιτήσεις για αποζημίωση από περισσότερους από 500 Α.Φ.Μ.
2. Πάνω από 4.700 Α.Φ.Μ. υπέβαλαν δήλωση Ε9 με εισαγωγή νέων δικαιωμάτων επί ακινήτων μετά την 10η.08.2021, ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πυροπλήκτων από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που, ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου από την περιουσιακή εικόνα Ε9.
3. Υπήρξαν μεταβολές Ε9, στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή.
«Πάγωσαν» οι πληρωμές
Αυτονόητο είναι, ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις «πάγωσε» άμεσα η διαδικασία πληρωμής, όπως προαναφέρθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής επιστολών στους συγκεκριμένους Α.Φ.Μ., ζητώντας να προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έλεγχοι επιβεβαίωσης της καταστροφής των ακινήτων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχες υποθέσεις καταστρατήγησης μέτρων της πολιτείας, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για διερεύνηση και επιβολή στους παραβάτες των προβλεπόμενων από τον νόμο κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι, όσοι έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr αίτηση για τη χορήγηση Κρατικής Αρωγής, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποίηση ή ακόμη και ανάκλησή της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών. Αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη επιδίωξή μας, πέραν της διαλεύκανσης και παραπομπής στη Δικαιοσύνη κάθε παραβατικής συμπεριφοράς, είναι η ευρύτερη προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου της χώρας.


Latest News

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,

ΗΠΑ: Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι και τις καταιγίδες πλήττουν αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Βόρεια Μακεδονία: Στην Ελλάδα 18 εγκαυματίες από την τραγωδία σε νυχτερινό κέντρο
Τη νοσηλεία όλων των εγκαυματιών από τη Βόρεια Μακεδονία που ζητήθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ανέλαβε η Ελλάδα

Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης
Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Αρίστος Δοξιάδης

Η Ουκρανία χάνει τη μεγαλύτερη πόλη που είχε καταλάβει στο έδαφος της Ρωσίας
Στη Σούτζα του Κουρσκ διεξήχθη μια από τις πιο σκληρές μάχες στον πόλεμο μεταξύ Ρωράις - Ουκρανίας που διαρκεί περισσότερο από τρία χρόνια

Ραγδαία μεταβολή του καιρού, «βουτιά» υδραργύρου – Πότε θα χιονίσει στην Αττική
Από τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας – Πότε αλλάζει ο καιρός

Ο Ερντογάν ζητά από Τραμπ F-16, F-35 και τερματισμό των κυρώσεων στην Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, την Συρία και τις επιδιώξεις της Άγκυρας

Βαλκάνια, ξανά μια «τέλεια πυριτιδαποθήκη»;
Από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, έως τη Ρουμανία, στα Βαλκάνια δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικής αστάθειας και έξαρσης του εθνικισμού

Αντίστροφη μέτρηση για τη θερινή ώρα - Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η θερινή ώρα διαδέχεται τη χειμερινή «κλέβοντας» λίγη από τη βραδινή μας ξεκούραση

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε νυκτερινό κέντρο
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για να μεταφερθούν τραυματίες από την πόλη Κότσανη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης