
Οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του έτους οδήγησαν την Fitch Ratings να αναβαθμίσει την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος στο 6,0%. Στη έκθεση τονίζεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022 και περιγράφονται οι προϋποθέσεις αναβάθμισης, που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και το δημόσιο χρέος.
Η αναθεώρηση αυτή δεν μειώνει τις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021, αλλά υπονοεί ότι ο λόγος χρέος/ΑΕΠ έχει κορυφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα υποστηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από το επόμενο έτος.
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο και 3,4% το 2ο τρίμηνο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2020 που προκλήθηκε από περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι η ετήσια ανάπτυξη ήταν περίπου 7% το πρώτο εξάμηνο του έτους και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημικό επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο.
Η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να έχει οδηγήσει την ανάπτυξη αυτή, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται σε σύγκριση με το 2020. Η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.
Στην έκθεση τονίζεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, αντανακλώνται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος,
Ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει επίσης, κάποια μεταβλητότητα σε ότι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι μπορεί να περιορίσουν την ανοδική αναθεώρηση.
Οι περιορισμοί της αλυσίδας εφοδιασμού στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και στους εσωτερικούς τομείς που εκτίθενται περισσότερο στο αυξανόμενο κόστος εισροών, θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη, καθώς και μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Αναφέρει ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένα, μειώνοντας την ανάγκη για νέους περιορισμούς.
Οι δείκτες υψηλότερης συχνότητας για το 3ο τρίμηνο υποδηλώνουν συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και οι διαθέσιμες πληροφορίες για την τουριστική περίοδο υποδηλώνουν κάποια ανάκαμψη. Οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν περίπου το 40% των επιπέδων του 2019, αλλά πάνω από 3,5 φορές σε σχέση με τα περσινά στοιχεία.
Για το 2022, ωστόσο, μειώνει την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ σε 4,0% από 5,3%. Αλλά η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθώς η ανάπτυξη του Next Generation EU θα επιταχύνει και θα αυξήσει τις πραγματικές δαπάνες.
Υπογραμμίζει, ότι οι επιχορηγήσεις NGEU που διατίθενται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 18,4 δισεκατομμύρια ευρώ (10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους δικαιούχους). Εκτιμά μάλιστα, ότι λίγο λγιότερο από το 45% των χρημάτων αυτών θα δαπανηθούν το διάστημα 2021-2023.
«Αν και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023, αυτό θα παραμείνει πολύ πάνω από τον πιθανό ρυθμό ανάπτυξης λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας ικανότητας στην οικονομία» τονίζεται.
Το έλλειμμα
Ο οίκος τονίζει ότι οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για το 2021 δεν μεταφράζονται σε χαμηλότερη πρόβλεψη δημοσίου ελλείμματος. «Στην πραγματικότητα ανεβάσαμε την πρόβλεψη για το έλλειμμα για το 2021 στο 10,0% του ΑΕΠ από 9,5% στην ανασκόπηση του Ιουλίου λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το κόστος της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία, η οποία θα υπερτερεί των θετικών επιπτώσεων των εσόδων από την ισχυρή ανάπτυξη» τονίζει και προσθέτει: «Αναμένουμε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί από το επόμενο έτος, φτάνοντας το 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς δεν εφαρμόζονται τα μέτρα στήριξης της πανδημίας».
Δημόσιο χρέος
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος τονίζει ότι κορυφώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ. Προβλέπει ότι το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φτάνοντας το 196,2% έως το 2023.
Το υψηλό ακαθάριστο χρέος διογκώνεται από την πολύ μεγάλη ταμειακή θέση του ελληνικού κράτους (περίπου 18% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2021).
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Η οικονομική ανθεκτικότητα το πρώτο εξάμηνο συνοδεύτηκε από απότομη πτώση τόσο του συνολικού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (σε 29,4 δισ. Ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 47,2 δισ. Ευρώ στο τέλος του 2020). Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχιζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων τιτλοποιημένων NPL που διευκολύνονται από το σύστημα κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Ηρακλής.
Η έκθεση καταλήγει: «Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ που επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση. Η αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές ενέργειες».


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη