Το αμερικανικό επενδυτικό fund της Clayton, Dubilier and Rice είναι τελικά ο μεγάλος νικητής της τετράμηνης μάχης για την εξαγορά της WM Morrison, ήτοι της τέταρτης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω από την Tesco, την Sainsbury’s και την Asda.

Η αναμέτρηση κατέληξε τελικά στη διεξαγωγή δημοπρασίας υπό την αιγίδα του αρμόδιου εποπτικού oργάνου της βρετανικής αγοράς, στην οποία συμμετείχαν δύο επενδυτικά σχήματα, η CD&R και μια κοινοπραξία υπό την Fortress Investment, που ανήκει στον όμιλο της SoftBank. Οι φάκελοι ανοίχτηκαν και νικητής ανακηρύχθηκε η CD&R, η οποία πρόσφερε 287 πένες ανά μετοχή, ήτοι 2 πένες υψηλότερα από την προηγούμενη προφορά που είχε καταθέσει και μόλις 1 πένα πιο ψηλά από την προσφορά της Fortress.

Η προσφορά του αμερικανικού fund υπολογίζει την αξία της βρετανικής εταιρείας, που έχει έτος ίδρυσης το 1899, στα 9,97 δισ. στερλίνες, συνυπολογισμένων και των χρεών της. Επίσης, αναλογεί σε ένα premium τιμής της τάξεως του 61% σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν η τιμή της μετοχής της αλυσίδας πριν ξεκινήσει η μάχη για την απόκτηση της, η οποία ξεκίνησε παρασκηνιακά την άνοιξη και ξεδιπλώθηκε ανοιχτά από τις αρχές Ιουνίου. Τότε η διοίκηση της αλυσίδας είχε απορρίψει την πρώτη-πρώτη πρόταση που είχε καταθέσει το αμερικανικό fund, ύψους 230 πένες ανά μετοχή.

Η μάχη προσφορών που ακολούθησε και η οποία, μέσα στο καλοκαίρι, φάνηκε να δίνει το… πάνω χέρι στην Fortress προφανώς δικαίωσε την απόφαση της διοίκησης της αλυσίδας να πει «όχι» στην πρώτη προσφορά που δέχτηκε. Επιβεβαιώνει δε, την εκτίμηση της για το πολύ ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που προσφέρει η Βρετανία, αλλά και τις προοπτικές της ίδιας της Morrisons.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα επικυρώσει και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση και έγκριση των μετόχων σε ειδική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου.

Με την ολοκλήρωση του deal το σκηνικό στον κλάδο θα έχει αλλάξει, επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές που έφερε το Brexit και η πανδημία. Άλλωστε, πριν από την Morrisons έχει προηγηθεί, τον περασμένο Φεβρουάριο, η πώληση της Asda, που είναι η τρίτη κυριότερη αλυσίδα λιανικής, σε μια κοινοπραξία υπό το TDR Capital και την Blackburn των αδελφών Ίσσα.

Επίσης, στον αγγλικό Τύπο υπάρχει έντονη σεναριολογία για την τύχη της δεύτερης κυριότερης Sainsbury, στο μετοχολόγιο της οποίας μετέχουν ήδη μεγάλα ονόματα όπως το Qatar Investment Authority.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή