
Είκοσι χρόνια σχεδόν το συζητούν, μετά δηλαδή τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, το 2003. Χρειάστηκε, ωστόσο, το Κατάρ να βρεθεί στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας εν όψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, για να αποφασίσει τελικά η βασιλική οικογένεια να υιοθετήσει ένα πιο… δημοκρατικό προφίλ δίδοντας φωνή και άποψη στο λαό και διοργανώνοντας τις πρώτες βουλευτικές εκλογές.
Βεβαίως, το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης δεν θα επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή, ειδικά όσον αφορά το βαθμό κυριαρχίας της βασιλικής οικογένειας. Όμως, τα 45 μέλη του βουλευτικού συμβουλίου που θα σχηματιστεί από τις εκλογές, θα έχουν συμμετοχή στη διαμόρφωση των νόμων, στην έγκριση του προϋπολογισμού και στην επιλογή των υπουργών.
Με δεδομένο πως μέχρι τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά και μόνο από τον Εμίρη, προφανώς η ύπαρξη του συμβουλίου συνιστά πρόοδο, αν και βέβαια ο Σείχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι διατηρεί τον πρώτο και τον… τελευταίο λόγο και έχει δικαίωμα βέτο στα… πάντα!
Ως πρόοδος θεωρείται και το γεγονός πως ανάμεσα στους 284 υποψηφίους που λαμβάνουν χώρα στη σημερινή αναμέτρηση, υπάρχουν και 28 γυναίκες. Αν και βέβαια απομένει να φανεί πόσες τελικά θα φτάσουν να συμμετέχουν στο συμβούλιο…
Σε συζητήσεις που διεξήχθησαν κυρίως διαδικτυακά, ή σε ολιγομελείς συνεστιάσεις, οι υποψήφιοι ήρθαν σε επαφή με το κοινό και συζήτησαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για σειρά ζητημάτων, από τα κοινωνικά επιδόματα και τις γονικές άδειες έως τη διαφάνεια στις κρατικές επενδύσεις.
«Με δεδομένο πως οι αρχές διατηρούν τον έλεγχο της διαδικασίας και των υποψηφίων και άρα, ως ένα βαθμό, του αποτελέσματος, οι αλλαγές για την ώρα θεωρούνται πιο πολύ διακοσμητικές. Όμως, το άνοιγμα της κοινωνίας και του δημόσιου διαλόγου δημιουργεί μακροπρόθεσμα ρίσκα» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Σοφία Μεράντο της Eurasia Group.
Θυμίζουμε πως το Κατάρ προσπάθησε φέτος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους γείτονες του, μετά από αρκετά χρόνια «παγωμένων» σχέσεων, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει κινήσεις για τη βελτίωση της εικόνας του κρατιδίου κυρίως στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν να κάνουν με το επικοινωνιακό «άνοιγμα» που επιχειρεί το κρατίδιο μέσα κι από την επικείμενη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και το στοίχημα που έχει βάλει για τη διεξαγωγή μιας λίαν επιτυχημένης διοργάνωσης.
Παράλληλα σε οικονομικό επίπεδο το κρατίδιο έχει δρομολογήσει κινήσεις για την διαφοροποίηση του προφίλ της οικονομίας του και την απεξάρτηση της από τα έσοδα που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες.


Latest News

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων