Καμπανάκι έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση για κύμα ακρίβειας που απειλεί το καλάθι της νοικοκυράς. Πρώτιστος στόχος είναι να ληφθούν μέτρα για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Το ενδιαφέρον κυρίως εντοπίζεται στον τομέα της ενέργειας, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο που θα απορροφήσει τους κραδασμούς.
Η εκτίμηση είναι πως το φαινόμενο θα είναι εντονότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο θεωρείται πιθανό στο μέτωπο της ενέργειας να απαιτηθούν μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χειμώνα.
Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, για το θέμα της ακρίβειας, ανέφερε «υπάρχει σημαντικό κύμα ανατιμήσεων, αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη, και παγκόσμια και κατ’ εξοχήν και στην Ελλάδα από το κύμα του κορωνοϊού», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, με την πρόσθετη επισήμανση ότι ενώ ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι περίπου στο 3,5%, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 2%, όταν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Γερμανία, έχουν πάνω από 4% ή και πάνω από 6%, όπως η Λιθουανία και η Λετονία.
«Πρέπει, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε και παρέπεμψε στο πρώτο κύμα μέτρων που ψηφίσθηκε την Παρασκευή και το οποίο έχει να κάνει με την επιδότηση του ηλεκτρικού: «από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις, θα απορροφηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων», ήταν η δέσμευση του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συγχρόνως αναφέρθηκε και σε επιδότηση για το φυσικό αέριο: με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει πολύ αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με την έκπτωση που θα υπάρξει», είπε για το θέμα.
Τη Δευτέρα, εξάλλου, «στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε μια πρώτη γεύση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση της ανάπτυξης», τόνισε επικαλούμενος και την πρόβλεψη του οίκου Fitch, την Παρασκευή, ο οποίος «αναβάθμισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6%, ίσως να έχουμε και περισσότερο».
Την ίδια στιγμή, «έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, βεβαίως δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, από την άλλη το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έχει αυξηθεί: μειώθηκε δραστικότατα η φορολογία σε όλους τους τομείς, ιδίως στη μεσαία τάξη, υπήρξε σημαντικότατη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πολύ μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, 30 δισ.».
Ενώ ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε την εξής απάντηση: «Εφόσον υπάρξει δημοσιονομική αύξηση που θα μας δώσει ένα χώρο, ο χώρος αυτός θα καταστεί ένα δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες». Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «χάρη στην ανάπτυξη, παράγεται νέος πλούτος στη χώρα, που δεν είναι πλούτος από δανεικά, και αυτός θα διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που είναι ευάλωτοι».
Οι τιμές σε βασικά προϊόντα
Στο κόστος ενέργειας, προστίθεται το μεταφορικό κόστος και οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών που οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι, το μηνιαίο κόστος για το «καλάθι» μιας τριμελούς οικογένειας αναμένεται να αυξηθεί από τα 250 ευρώ να ανέλθει στα 272,5 ευρώ βάζοντας φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
]Το κύμα ανατιμήσεων σε σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα τόσο των βιομηχανιών όσο και των αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι οποίες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι είναι αδύνατον να απορροφήσουν τις αυξήσεις και μέρος αυτών θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Ετσι, τους επόμενους μήνες, με κορύφωση την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με ανατιμήσεις μέχρι και 5% σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.
Στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις κινούνται μεσοσταθμικά στη ζώνη του 5% από τον Ιούνιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως μας μεταφέρουν πηγές εταιρείας, αποδίδοντας την ακρίβεια κυρίως στη συσκευασία, ειδικά στις κονσέρβες. Την ίδια στιγμή, όμως, στα ζυμαρικά, λόγω των αυξήσεων στην πρώτη ύλη, η αύξηση κινείται στα επίπεδα του 5-10%, φτάνοντας το 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας. Στα προϊόντα ζύμης, οι αυξήσεις κινούνται στο 3-4% και στα συσκευασμένα άλευρα γύρω στο 5%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ανατίμηση στο φρέσκο ψωμί, που φτάνει περίπου 15%. Γύρω στο 2-4% είναι η αύξηση στον καφέ, ενώ στο αλουμινόχαρτο παρατηρούνται αυξήσεις της τάξης του 5%, με τον μεγάλο παίκτη της αγοράς να μην έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις του.
Στα νωπά λαχανικά παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις, ενώ η επιβάρυνση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή σε προϊόντα όπως ντομάτες, αγγούρια κ.ο.κ. Ως αποτέλεσμα, ανατιμήσεις της τάξης του 25% ή και υψηλότερα, κυρίως σε εισαγόμενα προϊόντα, δεν προκαλούν εντύπωση. Σταθερά ανοδικά κινούνται πάντως τα λάδια και ειδικά τα σπορέλαια, με αυξήσεις από 8%. Συνολικά στην κατηγορία οι τιμές κινούνται υψηλότερα, με μέσο όρο μεταξύ 13% και 15%.
Latest News
Υποχώρησαν 6% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο
Σε μηνιαία βάση η ανεργία κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 15.637 άτομα ή 1,6% από Νοέμβριο προς Δεκέμβριο
Οριακή επιβράδυνση πληθωρισμού στο 2,9% στην Ελλάδα - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου,