Μπορεί οι αναλυτές ο ένας μετά τον άλλο τοποθετούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα πάνω από 7%, με τελευταίο το ΚΕΠΕ να εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φθάσει στο 7,9% για φέτος, το οικονομικό επιτελείο θέτει τον πήχη στο 6,1% όπως αποκάλυψε η αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κλειδώνει καθώς τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή.
Όπως σημείωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο η εκτίμηση του προσχεδίου ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2021 θα διαμορφωθεί σε 6,1% αξιολογείται ως ρεαλιστική, μολονότι αποκλίνει σημαντικά από τις εκτιμήσεις των άλλων διεθνών οργανισμών.
Παράλληλα, η πρόβλεψη για το 2022 διαμορφώνεται στο 4,5%, στόχος που κατά την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, είναι επιτεύξιμος.
Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2022 εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικές σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αλλά κινούνται κοντά στο ανώτατο όριο των αντίστοιχων προβλέψεων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Οι διαφορές περιορίζονται σημαντικά, εάν εξεταστεί η σωρευτική μεταβολή του ΑΕΠ κατά τη διετία 2021-2022.
Η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2022 (+4,5%) προκύπτει ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,9%, η δημόσια κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 2,8%, η συνολική επενδυτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 23,4%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό, παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση, της τάξης του 7,5%.
Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», «τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα δούμε μια πρώτη γεύση από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη. Έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, αλλά έχουν αυξηθεί τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Μειώθηκε δραστικά η φορολογία, υπήρξε γενικά μια ενθάρρυνση που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων. Για τον κατώτατο μισθό, ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα και εφόσον υπάρξει αύξηση δημοσιονομική που θα μας δώσει χώρο, θα υπάρξει δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης για τον κατώτατο μισθό.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ