
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε χθες Σάββατο πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να συζητήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα τον περασμένο μήνα, είπε όμως πως η Ουάσινγκτον πρέπει πρώτα να αποδεσμεύσει δεσμευμένα κεφάλαια της Τεχεράνης ύψους 10 δισεκ. δολαρίων ως ένδειξη καλής θέλησης.
Το Ιράν απέρριψε τις απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι έμμεσες συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ώστε να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σταμάτησαν τον Ιούνιο.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο μήνα στην προσπάθεια να αποκτήσουν επαφή, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Δεσμευμένα δεκάδες δισ. δολ. σε ξένες τράπεζες
Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία του ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένες τράπεζες, ιδίως από εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό του τομέα.
«Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσω διαφόρων διαύλων (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη και είπα στους μεσολαβητές πως αν οι προθέσεις της Αμερικής είναι σοβαρές, τότε χρειάζεται μια σοβαρή ένδειξη… αποδεσμεύοντας τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια δεσμευμένων χρημάτων», είπε ο υπουργός.
«Δεν προτίθενται να αποδεσμεύσουν 10 δισεκ. δολάρια που ανήκουν στο ιρανικό έθνος έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε πως οι Αμερικανοί έστω και μία φορά τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες έλαβαν υπόψη τους τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους», δήλωσε στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αμιραμπντολαχιάν.
Δυτικές δυνάμεις κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωράει πολύ πιο πέρα από τα όρια που θέτει η συμφωνία.
Ο Αμιραμπντολαχιάν επανέλαβε πως το Ιράν θα επιστρέψει «σύντομα» στις πυρηνικές συνομιλίες στη Βιέννη, αρνούμενος να δώσει μια ημερομηνία.
Η Τεχεράνη λέει πως τα πυρηνικά βήματά της μπορούν να αντιστραφούν αν η Ουάσινγκτον άρει όλες τις κυρώσεις. Ιρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει πως πολλά θέματα παραμένουν προς επίλυση πριν από την αναβίωση της συμφωνίας.


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση