
Το βούληση της Ελλάδας, φίλης χώρας με ενεργή παρουσία στο παρελθόν στη λιβυκή οικονομία, να επαναβεβαιώσει την παρουσία της στη Λιβύη, στη βάση της αλληλεγγύης, της φιλίας και του σεβασμού για το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός διαμήνυσε πως «είμαστε εδώ για να αφήσουμε πίσω το πολυτάραχο παρελθόν και να ξεκινήσουμε το κοινό μας ταξίδι».
Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα και η Λιβύη δεν μοιράζονται μόνο την ίδια γεωγραφία, αλλά επίσης ιστορικές παραδοσιακές σχέσεις και προσέθεσε: Η Μεσόγειος έχει υπάρξει ανέκαθεν η λεωφόρος που ενώνει τους δύο λαούς.
Εστιάζοντας στις επιχειρηματικές προοπτικές, επισήμανε ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αντίστοιχη της Λιβύης σε μια αμοιβαία επωφελή βάση, να μοιραστεί το know how, να ανοίξει το εμπόριο για προϊόντα και υπηρεσίες και να εγκαταστήσει ένα δίκτυο θεσμικών σχέσεων που θα διευκολύνει τις μελλοντικές επιχειρηματικές επαφές.
«Ο απώτερος στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ανθεκτικές σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάνννης.
Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των διπλωματικών αποστολών στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη ήταν το πρώτο βήμα. «Ως δεύτερο βήμα επιδείξαμε την αλληλεγγύη μας προς τη λιβυκή κοινωνία αντιδρώντας θετικά στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Σήμερα, με αυτοπεποίθηση προχωράμε στο τρίτο βήμα στρέφοντας την προσοχή μας στην οικονομική και εμπορική συνεργασία» προσέθεσε και τόνισε ότι η Λιβύη συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών για τις οποίες η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στο Εθνικό της Πρόγραμμα Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. «Η παρουσία μας στην έκθεση της Λιβύης είναι μια απόδειξη ότι πιστεύουμε στις δυνατότητες της Λιβύης και ότι εκτιμούμε τις διμερείς επιχειρηματικές ανταλλαγές» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
ΥΦΥΠΕΞ Λιβύης: Θέλουμε να διευρύνουμε τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης
Από το ίδιο βήμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Khalil Issa, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε «τον φίλο Κώστα Φραγκογιάννη» που αποδέχτηκε την πρόσκληση και συμμετέχει στην έκθεση, καθώς και για τη συμβολή του στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, είπε πως είναι σημαντική και πως είναι μια ευκαιρία να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε τη βούληση της Λιβύης να διευρυνθούν οι διμερείς σχέσεις.
Έκανε ειδική αναφορά στη «στρατηγική γεωγραφική θέση της Λιβύης», σημειώνοντας πως γειτνιάζει με έξι κράτη, ενώ υπογράμμισε τη μικρή απόσταση μεταξύ της Ντέρνα της Ανατολικής Λιβύης και της Κρήτης.
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, είπε πως υπάρχει σταθερότητα και ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν.
Επίσης, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της Λιβύης τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Υπογράφηκε σύμφωνο μεταξύ της Enterprise Greece και του Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης
Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης (Libyan Investment Authority) υπογράφτηκε στο τέλος της εκδήλωσης του επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης. Το μνημόνιο υπέγραψαν στην Τρίπολη ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και ο πρόεδρος του Libyan Investment Dr Ali M Hassen Mohamed, παρουσία των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και M. Khalil Issa.
Γ. Σμυρλής: Το επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης απόδειξη της κοινής βούλησης για ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών δεσμών
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής τόνισε πως «αυτό το φόρουμ είναι μια ισχυρή απόδειξη της βούλησής μας για ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας δεσμών».
Ειδική μνεία έκανε ο γενικός γραμματέας στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, τον Απρίλιο του 2021, επισημαίνοντας πως επισφράγισε την επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων και επανέλαβε ότι ο λιβυκός λαός θα βρει στην Ελλάδα έναν τίμιο φίλο και υποστηρικτή, που θα βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην πολιτική κανονικότητα και οικονομική ευημερία.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της σημερινής εκδήλωσης, είπε πως επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κοινή μας βούληση να θέσουμε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία. «Παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών να γνωριστούν και να εξετάσουν σχέδια συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, ο ιατρικός τομέας και τα φαρμακευτικά προϊόντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επανεκκίνησης των διμερών μας σχέσεων, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τεχνογνωσία και τεχνογνωσία στις λιβυκές αρχές, μέσω έργων τεχνικής υποστήριξης και προσέθεσε ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι επίσης έτοιμες να διευρύνουν την παρουσία τους στη λιβυκή αγορά, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας της Λιβύης.
Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, επισήμανε, γίνεται σήμερα με τη διοργάνωση αυτού του επιχειρηματικού φόρουμ και την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της Enterprise Greece και του Λιβυκού Οργανισμού Επενδύσεων. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στα αυριανά εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην έκθεση «11h Libya Build». Ως προς αυτό, ανέφερε πως ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες θα είναι παρούσες στην έκθεση προκειμένου να επανασυνδεθούν με την τοπική κατασκευαστική αγορά και συμπλήρωσε ότι με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία τους στη Λιβύη, είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν ενεργά στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Επίσης, ανέφερε πως προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η διμερής συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Οι ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη σε ενεργειακά έργα, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσοντας νέες συνέργειες και προωθώντας κοινά επιχειρηματικά σχήματα, είπε ειδικότερα.
Περαιτέρω, επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ελλάδα για τη δημιουργία ενός ευρύ πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την κατάρτιση ιατρικού προσωπικού, την προμήθεια φαρμακευτικών και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και λιβυκών νοσοκομείων, όπως εξήγησε.
Πρόεδρος Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης: Το μνημόνιο στοχεύει στις ΑΠΕ
Στο μνημόνιο κατανόησης που υπογράφτηκε μεταξύ της Enterprise Greece και του Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης εστίασε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Libyan Investment Dr Ali M Hassen Mohamed. Ειδικότερα, ανέφερε πως στοχεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Λιβύης και επιδιώκει να μεταφέρει τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασίας στη χώρα.
Απευθυνόμενος στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που επισκέπτεται την Τρίπολη, τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε.
Η πρώτη ημέρα της επιχειρηματικής αποστολής στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ολοκληρώνεται απόψε με την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Λιβύης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ζελένσκι: Δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον ισχύσει κατάπαυση του πυρός
Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα, είπε ο Ζελένσκι

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι