Κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίος θα κινείται στο στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Να σημειωθεί ότι το κόστος των παρεμβάσεων για το 2021 και το 2022 είναι της τάξεως 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,1 δισ. αφορούν το 2021, ενώ προβλέπονται και άλλα 2,4 δισ. για το 2022.
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και θα γίνει νόμος του κράτους πριν το τέλος του έτους.
Αύριο επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, παρόλο που δεν αναμένεται μακρά συζήτηση, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την έκθεση από τον Έλληνα Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος παράλληλα θα εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα κόκκινα δάνεια και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο οικονομικό τομέα.
Πάντως η 11η έκθεση δεν συνδέεται με εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Συναντήσεις
Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Klaus Regling, καθώς και με το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) κ. Νίκο Μηλιώνη και στελέχη του ΕΕΣ.
Την Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου θα συζητηθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης –, ενώ αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Μάλτας.
Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο της οδηγίας «Solvency ΙΙ». Η συζήτηση θα βασιστεί στη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπουργική Σύνοδος στο Παρίσι
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να λάβει μέρος στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη στην έδρα του ΟΟΣΑ.
Το κεντρικό θέμα της Συνόδου, στην οποία μετέχουν Υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Εξωτερικών και Εμπορίου από τα κράτη-μέλη και τα κράτη-εταίρους του ΟΟΣΑ, καθώς και εκπρόσωποι άλλων διεθνών οργανισμών, είναι: «Κοινές αξίες: Χτίζοντας ένα πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον».
Ο κ. Σταϊκούρας θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της Συνόδου παρεμβάσεις για θέματα βιώσιμης, πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Η 11η αξιολόγηση
Υπενθυμίζεται ότι η 11η αξιολόγηση καταγράφει την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων.
Υπολογίζει παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχουν και οι επισημάνσεις όμως για καθυστερήσεις όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και με αστερίσκο για το θέμα των κόκκινων δανείων.
Πού καθυστερεί η πρόοδος
Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο αργή από είχε αναφερθεί στην 10η αξιολόγηση. Σημειώνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζει μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.
Η τρέχουσα καθυστέρηση καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους.
Εντούτοις, όπως αναφέρει η Κομισιόν είναι ενθαρρυντικό ότι η εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση καθυστερήσεων συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές εντόπισαν προτάσεις για την απλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διαδικασιών, η πλειοψηφία των οποίων θα υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων
Οι αρχές, όπως σημειώνει η έκθεση, έχουν κάνει συνολικά σημαντική πρόοδο όσον αφορά μεταρρυθμίσεις, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο για τις ιδιωτικοποιήσεις, στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στην ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ. Τονίζεται επίσης ότι στην εκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση αρκετών μεταρρυθμίσεων ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ αναμένεται να υιοθετηθεί τέλη του 2021, που είναι αργότερα από το προγραμματισμό, ενώ στον τομέα της Υγείας οι αρχές θα θέσουν σε διαβούλευση έως τα μέσα Οκτωβρίου τον νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Σχετικά με τον τομέα της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές έχουν σημειώσει όμως τονίζει πως θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Stama Greece
Τι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας
e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου
Αναλυτικά όλα τα ταμεία
Δώρο Χριστουγέννων: Στον ιδιωτικό τομέα το καταργούν… στο δημόσιο το διεκδικούν
Για το δώρο Χριστουγέννων καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα στον ιδιωτικό τομέα - Στο ΣτΕ η απόφαση για το δημόσιο
Κληρώνει… για τα μπόνους δόμησης – Αύριο 24 Ιανουαρίου οι αποφάσεις του ΣτΕ
Ενόψει των αποφάσεων του ΣτΕ για τα «μπόνους» δόμησης γίνονται εντατικές διεργασίες σε ΥΠΕΝ και Μαξίμου - Νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου
Ποια ακίνητα μαγνητίζουν τους επενδυτές – Πού έκλεισαν «χρυσά συμβόλαια»
Έντονο παραμένει τον ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα – Πώς θα κινηθούν οι τιμές
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)