
Κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίος θα κινείται στο στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Να σημειωθεί ότι το κόστος των παρεμβάσεων για το 2021 και το 2022 είναι της τάξεως 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,1 δισ. αφορούν το 2021, ενώ προβλέπονται και άλλα 2,4 δισ. για το 2022.
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και θα γίνει νόμος του κράτους πριν το τέλος του έτους.
Αύριο επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, παρόλο που δεν αναμένεται μακρά συζήτηση, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την έκθεση από τον Έλληνα Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος παράλληλα θα εξηγήσει το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα κόκκινα δάνεια και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο οικονομικό τομέα.
Πάντως η 11η έκθεση δεν συνδέεται με εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Συναντήσεις
Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Klaus Regling, καθώς και με το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) κ. Νίκο Μηλιώνη και στελέχη του ΕΕΣ.
Την Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου θα συζητηθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης –, ενώ αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Μάλτας.
Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο της οδηγίας «Solvency ΙΙ». Η συζήτηση θα βασιστεί στη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπουργική Σύνοδος στο Παρίσι
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να λάβει μέρος στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη στην έδρα του ΟΟΣΑ.
Το κεντρικό θέμα της Συνόδου, στην οποία μετέχουν Υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Εξωτερικών και Εμπορίου από τα κράτη-μέλη και τα κράτη-εταίρους του ΟΟΣΑ, καθώς και εκπρόσωποι άλλων διεθνών οργανισμών, είναι: «Κοινές αξίες: Χτίζοντας ένα πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον».
Ο κ. Σταϊκούρας θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της Συνόδου παρεμβάσεις για θέματα βιώσιμης, πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Η 11η αξιολόγηση
Υπενθυμίζεται ότι η 11η αξιολόγηση καταγράφει την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων.
Υπολογίζει παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχουν και οι επισημάνσεις όμως για καθυστερήσεις όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και με αστερίσκο για το θέμα των κόκκινων δανείων.
Πού καθυστερεί η πρόοδος
Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο αργή από είχε αναφερθεί στην 10η αξιολόγηση. Σημειώνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζει μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.
Η τρέχουσα καθυστέρηση καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους.
Εντούτοις, όπως αναφέρει η Κομισιόν είναι ενθαρρυντικό ότι η εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση καθυστερήσεων συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές εντόπισαν προτάσεις για την απλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διαδικασιών, η πλειοψηφία των οποίων θα υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων
Οι αρχές, όπως σημειώνει η έκθεση, έχουν κάνει συνολικά σημαντική πρόοδο όσον αφορά μεταρρυθμίσεις, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο για τις ιδιωτικοποιήσεις, στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στην ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ. Τονίζεται επίσης ότι στην εκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση αρκετών μεταρρυθμίσεων ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ αναμένεται να υιοθετηθεί τέλη του 2021, που είναι αργότερα από το προγραμματισμό, ενώ στον τομέα της Υγείας οι αρχές θα θέσουν σε διαβούλευση έως τα μέσα Οκτωβρίου τον νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Σχετικά με τον τομέα της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές έχουν σημειώσει όμως τονίζει πως θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή με στόχο τη βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας


Latest News

Ανοίγει τις πύλες του στις 9 Απριλίου το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025, η ιστορική πόλη των Δελφών θα υποδεχτεί προσωπικότητες υψηλού επιπέδου από όλον τον κόσμο

Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Φεβρουάριο
Το περιθώριο επιτοκίου των νέων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,64%

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα