Το μουσείο έχει γραπτή συμφωνία ότι τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν όταν τελειώσει η έκθεση στις 16 Ιανουαρίου 2022. Αλλά ο Χάανινγκ λέει ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει τα μετρητά.
Όταν το προσωπικό του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Kunsten στο Άαλμποργκ δάνεισε τον καλλιτέχνη Γιενς Χάανινγκ 534.000 δανέζικες κορόνες ($ 84.000), περίμεναν από αυτόν να δημιουργήσει μια νέα εκδοχή ενός προηγούμενου έργου τέχνης στην οποία θα ζωγράφιζε ένα μεγάλο ποσό μετρητών για να απεικονίσει τη διαφορά μεταξύ ετήσιου εισοδήματος στη Δανία και την Αυστρία. Αντ ‘αυτού, ο Χάανινγκ παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες με τίτλο Take the Money and Run (“Αρπαξε τα λεφτά και τρέχα”).
«Πραγματικά γέλασα όταν το είδα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του μουσείου Λάσε Αντερσον στο δίκτυο NPR.
Σύμφωνα με τον Τομ Μπέιτμαν του Euronews, ένας εκπρόσωπος του μουσείου τόνισε ότι το ίδρυμα έχει γραπτή συμφωνία με τον Χάανινγ ότι τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν όταν τελειώσει η έκθεση στις 16 Ιανουαρίου 2022. Αλλά ο καλλιτέχνης είπε στο δανέζικο ραδιοφωνικό πρόγραμμα P1Morgen ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα μετρητά.
«Το έργο είναι ότι τους πήρα τα χρήματα», λέει.
Ο Χάανινγ προσθέτει ότι εμπνεύστηκε από την αμοιβή που προσέφερε το Kunsten για το έργο τέχνης. Σύμφωνα με το Euronews, το συμβόλαιό του περιελάμβανε τέλος προβολής περίπου $1.550 και επιστροφή εξόδων έως και $6.960 . Ο Χάανινγκ είπε στο P1 ότι θα έπρεπε να ξοδέψει περίπου 3.900 δολάρια από τα δικά του χρήματα για τη δουλειά.
Το μουσείο κρέμασε τους λευκούς καμβάδες στο πλαίσιο της έκθεσης «Work it Out».
«Ενθαρρύνω άλλους ανθρώπους που έχουν συνθήκες εργασίας τόσο άθλιες όσο οι δικές μου να κάνουν το ίδιο», λέει, σύμφωνα με δήλωση που μετέφρασε το Artnet News. «Αν κάθονται σε κάποια … δουλειά και δεν πληρώνονται και τους ζητείται να πληρώσουν χρήματα για να πάνε στη δουλειά τους, θα πρέπει να αρπάξουν ό, τι μπορούν και να τρέξουν».
Μιλώντας στην P1, ο Λάσε Αντερσον λέει ότι συμφωνεί ότι «έχει δημιουργηθεί ένα έργο από μόνο του, το οποίο στην πραγματικότητα σχολιάζει την έκθεση που έχουμε». «Αλλά», προσθέτει, «αυτή δεν είναι η συμφωνία που είχαμε».
Το μουσείο κρέμασε τους καμβάδες στο σημείο όπου είχε σχεδιάσει να τοποθετήσει το έργο του Χάανινγκ, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Work It Out». Δημοσίευσε επίσης το email του εξηγώντας το έργο.
«Είναι λίγο πολύ μια παράσταση [δρώμενο]», είπε ο Αντερσον στην εφημερίδα Art.
Σύμφωνα με το P1, ο Χάανινγ είναι πολύ γνωστός στη Δανία για έργα όπως η αναπαραγωγή της δανέζικης σημαίας με πράσινο χρώμα και η μεταφορά αντιπροσωπείας αυτοκινήτων και κλινικής μασάζ σε εκθεσιακά κτίρια.
Η έκθεση «Work It Out», που ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου, επικεντρώνεται στη φύση της εργασίας και στις δυνατότητες να καταστεί η εργασιακή ζωή βιώσιμη για τα άτομα και την κοινωνία. Μεταξύ των άλλων έργων τέχνης που εκτίθενται είναι μια διαδραστική αίθουσα συσκέψεων από την ομάδα Κένεθ Μπάλφελτ/ Γιόχαν Αουγκούστ, μια εγκατάσταση φωτογραφιών και βίντεο από την Αντελίτα Χούσνι-Μπέι που εξετάζει τις συνθήκες εργασίας των νοσοκόμων και ένα γλυπτό του Τζος Κλάιν που αποτελείται από ένα δέμα FedEx που περιέχει αναπαραγωγές κομμένων κάτω βραχιόνων των υπαλλήλων κούριερ.
Σε δήλωση που παραθέτει η Κέιτλιν Ο’Κέιν του CBS News, ο Χάανινγ εξηγεί ότι οι καμβάδες του είναι επίσης μια αντανάκλαση της επαγγελματικής ζωής.
«Το έργο τέχνης αφορά ουσιαστικά τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών», λέει. «Είναι μια δήλωση που λέει ότι έχουμε επίσης την ευθύνη να αμφισβητήσουμε τις δομές στις οποίες είμαστε κομμάτι. Και αν αυτές οι δομές είναι εντελώς παράλογες, πρέπει να τις διακόψουμε. Μπορεί να είναι ο γάμος σας, η δουλειά σας – μπορεί να είναι οποιοσδήποτε τύπος κοινωνικής δομής ».
Παρ ‘όλα αυτά, ο Αντερσον είπε στην εφημερίδα Art ότι το μουσείο αναμένει από τον Χάανινγ να επιστρέψει τα χρήματα, τα οποία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για τη συντήρηση του κτιρίου.
«Δεν είμαστε ένα πλούσιο μουσείο», λέει. «Ελπίζουμε πραγματικά ότι τα χρήματα θα επιστραφούν».
(φωτογραφία Niels Fabæk/Kunsten Museum of Modern Art)
Latest News
Από την Πάμελα Άντερσον στον Ντάνιελ Κρεγκ – Τα μεγαλύτερα σνομπαρίσματα των Όσκαρ του 2025
Μετά από τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA, τα κόκκινα χαλιά και τα χαρούμενα χειροκροτήματα σε πάρτι, πολλά αναμενόμενα ονόματα έλειπαν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ.
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Αποκαλύφθηκε το μυστικό ημερολόγιο φίλης του Χίτλερ
80 χρόνια μετά έρχονται στο φως αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του Χίτλερ από την καλλονή που σκανδάλισε τη βρετανική κοινωνία
Γιατί ο Μπέρνι Έκλεστoουν πουλάει την «ιστορία της F1»
Ο Έκλεστoουν πουλάει 69 ιστορικά αυτοκίνητα Grand Prix και Formula 1, που συλλέγει εδώ και 50 χρόνια
Πού βρίσκεται πραγματικά η Ακαδημία Πλάτωνος;
Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Τιβέριος, στην ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του ανέτρεψε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον χώρο της Σχολής του αρχαίου φιλοσόφου.
Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιντς
Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στα κανάλια του στα κοινωνικά δίκτυα από τους οικείους του
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.