Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ακούσαμε τον πρωθυπουργό να αναγγέλλει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είδε με κάποια ανακούφιση τα μέτρα, παρά τη γενικευμένη κοινωνική δυσπιστία που υπάρχει έναντι των πολιτικών ηγεσιών.
Αξίζει, επίσης να τονιστεί, πως η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία για έκπτωση 9 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος της πλειονότητας των νοικοκυριών αλλά και η αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών για αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και καυσόξυλων είναι από τις πρώτες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες που επέδειξαν αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στον πληθυσμό της.
Ωστόσο, η συνέχεια που ακολούθησε εδώ κι ένα μήνα, δείχνει πως η κυβέρνηση μάλλον και σε αυτό το ευαίσθητο θέμα – της απρόσκοπτης παροχής του κοινωνικού αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και της διασφάλισης του στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης με φθηνή θέρμανση – επέλεξε να το διαχειριστεί με όρους επικοινωνίας. Και δυστυχώς, όχι, σοβαρής και ουσιαστικής αλλά φτηνής και επιπόλαιας. Ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν υπήρχε.
Η ευθεία παρέμβαση…
Έτσι, είδαμε τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ να εξηγεί για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος πως με αυτήν καλύπτεται «το 80% των αυξήσεων». Λίγες μέρες αργότερα αποσαφηνίστηκε πως πρόκειται για το «80% των νοικοκυριών».
Επίσης είδαμε στα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωσης της εξαγγελίας του πρωθυπουργού να χρησιμοποιούνται λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ. Μίας εταιρίας, δημόσιας μεν, αλλά που λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Ουσιαστικά η κυβέρνηση, και σε ανώτατο μάλιστα βαθμό, επιχείρησε παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, επιδίωξε να καθορίσει τους όρους του ανταγωνισμού μέσα από μία εταιρία που ελέγχει το 65% της λιανικής ρεύματος.
Και για αυτό το καραμπινάτο φάουλ – αν και αποτελεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς – ο κόσμος και οι αρχές ανταγωνισμού της χώρας έκλεισαν τα μάτια τους… χάριν της ανάγκης για μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών.
Σε ρόλο εμπορικού διευθυντή…
Ωστόσο, το επόμενο σφάλμα, με τον αρμόδιο υπουργό να εξηγεί σε συνέντευξη Τύπου πως η επιδότηση των 9 ευρώ, που αφορά όλους τους πελάτες όλων των εταιριών ρεύματος, θα είναι μεγαλύτερη για τους πελάτες της ΔΕΗ αφού η επιχείρηση θα κάνει κι επιπλέον εκπτώσεις…, ήταν χειρότερο! Όταν είδαν στην κυβέρνηση ότι τα 9 ευρώ αποτελούν μικρή ελάφρυνση έσπευσαν να παρέμβουν ξανά στην αγορά, ανακοινώνοντας σε ρόλο εμπορικού διευθυντή εταιρίας εκπτώσεις!!! Εκτοξεύτηκε δηλαδή άλλη μία επικοινωνιακή φωτοβολίδα… προκειμένου να καλυφθούν τα επικοινωνιακά λάθη της κάλυψης με την επιδότηση του «80% των αυξήσεων» και αργότερα του «80% των νοικοκυριών».
Αλλά και αυτό το σφάλμα η κοινή γνώμη και οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού το αφήνουν στην άκρη πάλι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Ωστόσο, ένα μήνα μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος προσγειώνονται σωρηδόν στα γραμματοκιβώτια ή στα emails των οικιακών καταναλωτών. Και κανείς τους δεν βλέπει μέσα την έκπτωση των 9 ευρώ…
Και το πλέον ανησυχητικό είναι πως η κυβέρνηση δεν είναι καν σε θέση να πει πότε θα ισχύσει το μέτρο. Ανακοινώθηκε μεν για τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αλλά λίγες μέρες μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία προστέθηκε και ο Σεπτέμβριος. Η κυβέρνηση δηλαδή, επιδόθηκε σε άλλη μία επικοινωνιακή τακτική… παρουσιάζοντας μεγαλύτερη διάρκεια του μέτρου.
Ένα μήνα μετά τη ΔΕΘ και οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν στα χέρια τους καμία υπουργική απόφαση που να ορίζει επίσημα το ύψος της επιδότησης αλλά και να περιγράφει τους δικαιούχους. Έτσι, δυσκολεύονται να ετοιμάσουν τα πληροφοριακά συστήματα τους για να ενσωματώσουν την έκπτωση της πολιτείας. Η απόφαση είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί αφού η τροπολογία πέρασε στη Βουλή μόλις στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Το φυσικό αέριο
Και οι επικοινωνιακές φωτοβολίδες συνεχίζουν να εκτοξεύονται… Τώρα στο προσκήνιο ήρθε η αναγγελία της επιδότησης των λογαριασμών φυσικού αερίου. Χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα ισχύσει, πόσο θα είναι το ύψος της και ποιους θα αφορά.
Και επίσης άλλο ένα πυροτέχνημα που έσκασε τις τελευταίες μέρες είναι και οι σκέψεις για αύξηση και του επιδόματος θέρμανσης. Μεγαλύτερη από 20%.
Όπως φαίνεται και η σημερινή κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιληφθεί ότι οι πολίτες δεν αρέσκονται πια σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες και ιδίως όταν πρόκειται για την τσέπη και την καθημερινή διαβίωση τους. Θέλουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, απαιτούν την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων με αρχή, μέση και τέλος.
Η κυβέρνηση, εκτός απρόοπτου, θα εφαρμόσει τα μέτρα που ανήγγειλε.
Ωστόσο, η διαχείριση ενός τεράστιου προβλήματος μόνο με όρους επικοινωνίας, δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Οι αυξήσεις στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, φτάνουν στα σπίτια. Και όταν τα νοικοκυριά ακούνε υποσχέσεις αλλά τελικά βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τότε εκεί είναι που δεν υπάρχει επιστροφή… Για την όποια κυβέρνηση…
Latest News
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται