Η καταγγέλλουσα που διέρρευσε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα του Facebook στη εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλύφθηκε την Κυριακή στο «60 Minutes» του CBS ως η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην επικεφαλής διευθύντρια την ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της εταιρείας.

Στην εκπομπή, η Χάουγκεν είπε ότι συνειδητοποίησε φέτος ότι έπρεπε να υπεξαιρέσει δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων, ώστε «κανείς να μην αμφισβητήσει ότι αυτό είναι αλήθεια».

«Το Facebook, ξανά και ξανά, έδειξε ότι επιλέγει το κέρδος και όχι την ασφάλεια», είπε. «Επιδοτεί και αποκομίζει τα κέρδη του με την ασφάλειά μας».

Στη συνέντευξή της στον Σκοτ Πέλι του CBS, η Χάουγκεν είπε ότι οι δικηγόροι της έχουν καταθέσει τουλάχιστον 8 καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που υποδεικνύουν ασυμφωνίες μεταξύ της εσωτερικής έρευνας του Facebook και των εξωτερικών δηλώσεων της εταιρείας για θέματα όπως η ρητορική μίσους και η ψυχική υγεία.

«Αυτό που είδα στο Facebook ξανά και ξανά ήταν ότι υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι είναι καλό για το κοινό και τι είναι καλό για το Facebook», είπε.  «Και το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να βελτιστοποιήσει [τις πρακτικές] για τα δικά του συμφέροντα, όπως το να κερδίσει περισσότερα χρήματα».

Η Χάουγκεν ισχυρίστηκε επίσης ότι μια εσωτερική έρευνα έδειξε ότι το Facebook ασχολείτο μόνο με το 3-5% της ρητορικής μίσους και περίπου το 6,6% του περιεχομένου υποκίνησης σε βία στο Facebook. Η τελευταία έκθεση επιβολής προτύπων της κοινότητας του Facebook λέει ότι η ρητορική μίσους αντιπροσώπευε μόνο το 0,05% όλων των προβολών περιεχομένου στο 1ο τρίμηνο.

Η Χάουγκεν, 37 ετών, είναι επί πολλά χρόνια διευθυντής σε εταιρίες της Silicon Valley. Οι προηγούμενες δουλειές της περιλάμβαναν θητεία στην Google, το Pinterest και το Yelp. Παραιτήθηκε από το Facebook την άνοιξη.

«Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και ήταν πολύ χειρότερα στο Facebook από ό, τι είχα δει πριν», είπε στον Πέλι.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από την The Wall Street Journal Sunday, η Χάουγκεν είπε ότι έψαξε το εσωτερικό κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας, το Facebook Workplace, για να αναζητήσει παραδείγματα σελίδων όπου το Facebook αγνόησε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των χρηστών. Είπε ότι ανέμενε ότι θα γίνει αντιληπτή και θα πιαστεί.

Από την άλλη  η εκπρόσωπος του Facebook, Λένα Πιτς δήλωσε ότι «Κάθε μέρα οι ομάδες μας πρέπει να ισορροπούν προστατεύοντας το δικαίωμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων να εκφράζονται ανοιχτά με την ανάγκη να διατηρήσουμε την πλατφόρμα μας ένα ασφαλές και θετικό μέρος», δήλωσε. «Έχουμε κάνει σημαντικές βελτιώσεις για την αντιμετώπιση της διάδοσης της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου. Το να πει κανείς ότι ενθαρρύνουμε το κακό περιεχόμενο, ότι το γνωρίζουμε και δεν κάνουμε τίποτα δεν είναι αλήθεια».

Το Facebook έθεσε την παγκόσμια επικεφαλής ασφάλειας Αντιγόνη Ντέιβις και τον Νικ Κλέγκ, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής, στο επίκεντρο της άμυνας του ως απάντηση στα έγγραφα και τις αναφορές που διέρρευσαν στη WSJ.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή, ο Κλεγκ υπερασπίστηκε την εταιρία αναφέροντας την έρευνα που ανέθεσε το Facebook σχετικά με τον τρόπο που το Instagram επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων.

«Η δουλειά μας είναι να μετριάσουμε το κακό, να το μειώσουμε και να ενισχύσουμε το καλό. Και αυτό είναι το αντικείμενο αυτής της έρευνας», είπε. «Νομίζω ότι κάνουμε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στον κλάδο. Νομίζω ότι κάνουμε περισσότερα από ό, τι μπορεί να περιμένει κάθε λογικός άνθρωπος».

Η Ντέιβις του Facebook είπε στα μέλη της Γερουσίας σε ακρόαση την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία δεν θα ασκήσει ουδεμία δίωξη εναντίον της καταγγέλλουσας που πήγε το θέμα στο Κογκρέσο. Αυτό άφησε αναπάντητο εάν η εταιρεία μπορεί να προσπαθήσει να της ασκήσει αγωγή για διαρροή εσωτερικών εγγράφων στη Wall Street Journal.

Η Χάουγκεν θα καταθέσει σε ακρόαση της Γερουσίας την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή