
Σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας εξαπλώνονται οι ελλείψεις προσωπικού, από τις οδικές μεταφορές και τη γεωργία μέχρι τη φιλοξενία, αποκαλύπτει σχετική έρευνα, την οποία δημοσίευσε η Guardian.
Πάνω από το ένα τέταρτο των 500 εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα απάντησε ότι η υποστελέχωση παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία του, ταυτόχρονα με το πρόβλημα των μειωμένων αποθεμάτων, λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ορισμένες εταιρείες προσανατολίζονται σε μείωση της παραγωγής, ενώ άλλες σε αυξήσεις τιμών, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων.
Σχεδόν το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αυξάνει τους μισθούς για να προσελκύσει νέους υπαλλήλους, ενώ άλλοι εισάγουν πρόσθετα προνόμια για τον ίδιο λόγο.
Η έκθεση, που διενήργησε η λογιστική και τη συμβουλευτική εταιρεία BDO, ανέφερε ότι οι αλλεπάλληλες επιπτώσεις για τους καταναλωτές θα είναι σημαντικές, με σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρειών να αναφέρει ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους.
Πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών δήλωσε ότι έχει μειώσει, επίσης, τα είδη των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και ένα τρίτο σχεδιάζει να κάνει το ίδιο τον επόμενο μήνα, εκτός εάν η κατάσταση βελτιωθεί δραστικά. Παρόμοιο ποσοστό αναμένει μακροπρόθεσμα να επηρεαστούν τα αποθέματά τους.
Οι εταιρείες αποδίδουν στην πανδημία και στο Brexit την έλλειψη υπαλλήλων από το εξωτερικό, με το 38% να επισημαίνει ανεπάρκεια του απαραίτητου προσωπικού μέσα στη Βρετανία. «Το Brexit, τα παγκόσμια ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και η παράταση που παίρνει η Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα για τις βρετανικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Εντ Ντούαν, συνεργάτης της BDO.
Η έρευνα αποκαλύπτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι δραστηριότητες στο Ην. Βασίλειο. Οι ελλείψεις οδηγών στον κλάδο των μεταφορών έχουν δημιουργήσει οξύ πρόβλημα έλλοειψης καυσίμων σε όλη τη χώρα, ενώ μεγάλες εταιρείες όπως η Tesco προειδοποιούν για άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα, εάν η κυβέρνηση δεν διευκολύνει την απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων.
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τζόνσον αναμένεται ότι θα «φέρουν» άμεσα 300 οδηγούς βυτιοφόρων που θα παραμείνουν μέχρι και τον Μάρτιο, και άλλους 4.700 οδηγούς οχημάτων μεταφοράς τροφίμων από τα τέλη Οκτωβρίου οι οποίοι θα παραμείνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Κενή μία στις έξι θέσεις στη φιλοξενία
Ο τομέας της φιλοξενίας πλήττεται, επίσης, από έλλειψη εργαζομένων, με μία στις έξι θέσεις να είναι κενές, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από την εταιρεία συμβούλων CGA και την εταιρεία τεχνολογικών υπηρεσιών Fourth.
Μόνο το 18% των 200 εστιατορίων, παμπ και μπαρ δήλωσε βέβαιο ότι μπορεί να προσλάβει και να διατηρήσει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του. Πρόκειται για μια κάθετη πτώση από το αντίστοιχο ποσοστό του 67% πριν από τρεις μήνες.
Η απουσία προσωπικού αναγκάζει τις εταιρείες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού, με τα τρία τέταρτα να λένε ότι έχουν προσφέρει καλύτερες αμοιβές, ενώ τα δύο τρίτα «προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τη σωστή εργασιακή κουλτούρα» για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους.
Οι εργοδότες που αύξησαν τους μισθούς έκαναν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 11% κατά μέσο όρο για το υπάρχον προσωπικό και 13% για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Από την έρευνα προκύπτει ότι υψηλότεροι μισθοί θα οδηγούσαν σε πρόσθετο κόστος για τον κλάδο της φιλοξενίας, η οποία αντιμετώπιζε ήδη επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, ποτά και άλλες προμήθειες και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Ο Καρλ Τσέσελ, εκ των διευθυντών της CGA, σχολίασε ότι οι αριθμοί απεικονίζουν το εύρος της κρίσης στην ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού και ην κλίμακα» της κρίσης προσλήψεων και διατήρησης της φιλοξενίας και ζήτησε κυβερνητική υποστήριξη.
«Χιλιάδες επιχειρήσεις είναι πλέον σημαντικά υποστελεχωμένες, ενώ πολλές από αυτές που έχουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό αγωνίζονται να το διατηρήσουν», δήλωσε ο Καρλ Τσέσελ, εκ των διευθυντών της CGA Chessell.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη