Τεράστια επιβάρυνση θα γνωρίσουν τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να θερμάνουν το φετινό χειμώνα τα σπίτια τους με πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των εταιριών υγρών καυσίμων και με βάση την πορεία εξέλιξης των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά περίπου 40%.
Στα 1,10 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή
Πηγές θέλουν, από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η πώληση του με τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, να διαμορφώνεται μέση τιμή στα περίπου 1,10 ευρώ το λίτρο. Και οι προβλέψεις αυτές θεωρούνται και επισφαλείς, εξαιτίας της δυναμικής που έχει αποκτήσει η διεθνής αγορά των ορυκτών καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο Μπρεντ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές της χρονιάς κυμαίνονταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν στις διεθνείς αγορές στα 39 δολάρια το βαρέλι.
Οι εκτιμήσεις στελεχών της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν πως αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,07 ευρώ ανά λίτρο. Η πρόβλεψη τους για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ.
Έτσι, αν επιβεβαιωθεί η τιμή των 1,10 ευρώ τότε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οπότε και είχε ξεκινήσει να πωλείται προς 0,798, προκύπτει αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά σχεδόν 40%.
Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους παράγοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν προχώρησε κατά το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2021) στην αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι τιμές είχαν ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο. Θεωρούσαν δηλαδή απαγορευτικό το κόστος για να αγοράσουν ποσότητες ώστε να φουλάρουν τις δεξαμενές τους για το φετινό χειμώνα.
Στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, με αφορμή την αύξηση των τιμών, επαναφέρουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πάγιο αίτημα τους για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως πιστεύουν οι απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους θα είναι μηδαμινές και αντίθετα αναμένεται να είναι και ενισχυμένες. Και αυτό επειδή οι πολίτες θα προχωρήσουν με τον τρόπο αυτό σε μαζικές αγορές ποσοτήτων.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους