Ο 64χρονος Φούμιο Κισίντα εξελέγη σήμερα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας και αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.

Ο Κισίντα συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, αφού την προηγούμενη Τετάρτη εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD). Η απερχόμενη κυβέρνηση του 72χρονου Γιοσιχίντε Σούγκα παραιτήθηκε σήμερα το πρωί.

Ο Κισίντα θα πρέπει τώρα να εργαστεί για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας αποφεύγοντας όμως την αναζωπύρωση της πανδημίας της covid-19, αλλά και να αντιμετωπίσει ένα τεταμένο γεωπολιτικό πλαίσιο με τις απειλές που αντιπροσωπεύουν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Εκλογές στις 31 Οκτωβρίου;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, από το 2012 ως το 2017 στην κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε, αναμένεται να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές το αργότερο τον Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι το PLD κινδυνεύει να χάσει έδρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει ξανά τις εκλογές μπροστά σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου, καθώς η εντολή των μελών της κάτω βουλής της Ιαπωνίας εκπνέει στις 21 Οκτωβρίου και οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι την 28η Νοεμβρίου το αργότερο.

Αν συμβεί αυτό, ο Κισίντα κινδυνεύει να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

Εξάλλου στον ιαπωνικό Τύπο υπάρχουν ήδη διαρροές για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τις δύο μεγάλες πτέρυγες που κυριαρχούν στο PLD: αυτή υπό τον 67χρονο πρώην πρωθυπουργό Άμπε και αυτή του 81χρονου απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Τάρο Άσο, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νίκη του Κισίντα στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Παράλληλα υπάρχει συνέχεια και με την απερχόμενη κυβέρνηση καθώς κάποιοι υπουργοί της θα διατηρήσουν τα πόστα τους.

Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών

Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι, 68 ετών, είναι γαμπρός του Τάρο Άσο. Ο Σουζούκι έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και Ολυμπιακών Αγώνων και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Ζένκο Σουζούκι.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, 65 ετών, αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του, όπως και ο Νόμπουο Κίσι, υπουργός Άμυνας. Ο 62χρονος Κίσι είναι ο μικρότερος αδελφός του Σίνζο Άμπε.

«Η κυβέρνηση του Κισίντα έχει στόχο την ισορροπία» μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων και των γενιών στο εσωτερικό του PLD. «Αντικατοπτρίζει την επιθυμία του Κισίντα να μην κάνει εχθρούς», σχολίασε ο Ζουνίτσι Μακίνο οικονομολόγος στο SBMC Nikko Securities.

Μόνο τρεις γυναίκες θα περιλαμβάνονται στη νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους η Σέικο Νόντα, 61 ετών, που ήρθε τέταρτη στις εσωκομματικές εκλογές του PLD. Θα είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και την αντιμετώπιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Εξάλλου ο Κισίντα αντικατέστησε την ηγετική ομάδα του PLD στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος είναι πλέον ο Ακίρα Αμάρι, 72 ετών, πρώην υπουργός Οικονομικών και εχθρικός απέναντι στην Κίνα.

Ο υπερεθνικιστής Σανάε Τακάισι, 60 ετών, που ήταν τέταρτος στις εσωκομματικές εκλογές και είναι στενός σύμμαχος του Άμπε, ανέλαβε αρμόδιος της στρατηγικής του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού