Η αυξητική τάση των τιμών και η υψηλή ζήτηση για επιπλωμένες κατοικίες που διαθέτουν όλη την οικοσκευή συνθέτουν φέτος την εικόνα που επικρατεί στην αγορά φοιτητικής στέγης.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, τη φετινή χρονιά, και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που κρατούσαν στάση αναμονής όσο και από τους φοιτητές του 2ου και του 3ου έτους που εγκατέλειψαν τη φοιτητική τους στέγη την περσινή χρονιά.
Είναι ενδεικτικό ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%.
Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι πρωτοετείς φοιτητές του περσινού ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας (πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής) ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν διά ζώσης αρχές Οκτωβρίου έκαναν πρώτοι ποδαρικό στο σαφάρι αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας τη φετινή χρονιά.
Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών που διαθέτουν μια οικονομική άνεση, οι οποίοι επισκέφθηκαν άμεσα την πόλη στην οποία θα διαμείνει ο νέος φοιτητής για την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με όλη την οικοσκευή.
Σε μεσιτικά γραφεία των Πατρών, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμα και μία-μιάμιση ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας.
Παρόμοια εικόνα και στην Καλλιθέα του Νομού Αττικής, όπου εντός δύο ημερών μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή «μίσθωσε» το 70% των διαθέσιμων ακινήτων που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του και ήταν κατάλληλα για φοιτητές.
Η πανδημία
Οπως αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, «η πανδημία του κορωνοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα, τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού και το κακό σενάριο για ενδεχόμενο νέο lockdown φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την κινητικότητα τη φετινή χρονιά στη φοιτητική κατοικία».
Ενα μεγάλο μέρος των γονιών και κυρίως οι οικογένειες που δεν διέθεταν οικονομική άνεση, λόγω των περσινών δεδομένων, αρχικά κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκινήσουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια, μη ρισκάροντας με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές. Ενώ παράλληλα στόχευαν να κερδίσουν ένα-δύο μήνες ενοίκια και λοιπά έξοδα της φοιτητικής κατοικίας.
Τη φετινή χρονιά αρκετοί γονείς επιλέγουν κυρίως επιπλωμένες κατοικίες με στόχο τον περιορισμό των άμεσων εξόδων που απαιτούνται για τη φοιτητική κατοικία. Επιπλωμένα διαμερίσματα ζητούνται κυρίως από γονείς για πρωτοετείς φοιτητές που έχουν περάσει σε πανεπιστήμια στη νησιωτική Ελλάδα (Χίο, Κέρκυρα κ.λπ.).
Οι τιμές
Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των επιπλωμένων ακινήτων (πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με όλη την οικοσκευή) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, η Ακρόπολη και το Ζάππειο, αγγίζουν τα 17 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10 ευρώ/τ.μ. έως 12 ευρώ/τ.μ.
Επίσης, σε αντίθεση με το παρελθόν, αρκετοί πλέον ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την τριετή διάρκεια μίσθωσης. Στον χάρτη της φοιτητικής στέγης μπήκαν δυναμικά φέτος η Νίκαια και ο Κορυδαλλός.
Τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο τη συγκατοίκηση.
Μην ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από τις 7 Ιουλίου 2020.
Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές.
Latest News
Κτηματολόγιο: Από 4 Νοεμβρίου ψηφιακά η διαδικασία προανάρτησης σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλλονιά
Η διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης
Οι νέοι κανόνες για τα ύψη κτιρίων - Η απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού n «Κλειδί» η ημερομηνία ισχύος
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι προτείνουν οι servicers
Τι μέτρα προτείνουν οι servicers για τη στεγαστική κρίση – Ποια κίνητρα ζητούν για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους
Από το Μινιόν στον Πύργο Πειραιά... Αλλάζουν χέρια τέσσερα εμβληματικά κτίρια
Πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια τοπόσημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποια ακίνητα αλλάζουν ιδιοκτησιακό status
Μειώσεις φόρων, φοροαπαλλαγές και κίνητρα το 2025 για ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες που θα «ρίξουν» στην αγορά κλειστές κατοικίες ή γυρίσουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από τον φόρο
Έχουν και άλλο δρόμο οι τιμές στα ενοίκια – Τι πυροδοτεί το ράλι
Τα ενοίκια των κατοικιών δεν έφτασαν ακόμη στο ανώτατο ακόμη επίπεδο σύμφωνα με την ΤτΕ – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι 3 λόγοι που πυροδοτούν το ράλι των τιμών
Άνοιξε η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την αγορά καταπατημένων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης προκειμένου να υπάρξει αγορά για καταπατημένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο
Πόσοι θα αγοράσουν και θα πουλήσουν ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία
Τι δείχνει μελέτη που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΕΑ - Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων
Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης στην Αττική - Οι 10 πρωταγωνιστές [πίνακας]
Τα τελευταία χρόνια τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει έντονα επενδυτικό προφίλ - Νέες γειτονιές της Αθήνας αναδεικνύονται ως κορυφαίες επιλογές