
Παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου, εντούτοις η έκπτωση της πολιτείας δεν έχει περάσει στους καταναλωτές της χαμηλής τάσης.
Και δεν έχει συμβεί καθώς η σχετική τροπολογία, που αφορά τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και προβλέπει την παροχή εκπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου με πόρους του ΤΕΜ ψηφίστηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή. Και όχι μόνο αυτό, για να συσταθεί το νέο Ταμείο αλλά και για να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις της χορήγησης του επιδόματος των 9 ευρώ κάθε μήνα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι αναγγελίες ενίσχυσης των τιμολογίων φυσικού αερίου, απαιτούνται οι εκδόσεις σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Τη συναρμοδιότητα έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο αν και οι Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας προχώρησαν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις για το σχετικό θέμα, εντούτοις κανείς τους δεν ανακοίνωσε με σαφήνεια το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων. Οι συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες της χορήγησης των επιδομάτων, δηλαδή το ύψος τους, τους δικαιούχους, τη χρονική διάρκεια ισχύος τους αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους.
Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης και των ασαφειών έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα… στις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με στελέχη τους, δεν γνωρίζουν καν, με επίσημο τρόπο, τα βασικά δεδομένα για τη μετακύλιση της επιδότησης, τον τρόπο απεικόνισης των εκπτώσεων στους λογαριασμούς των πελατών τους με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα ταχείας και εύκολης προσαρμογής των πληροφοριακών συστημάτων τους. Το μόνο που έχουν στα χέρια τους και αυτό βρίσκεται στους συνδέσμους εκπροσώπησης των προμηθευτών είναι μία επιστολή της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου η οποία γνωστοποιεί την απόφαση της κυβέρνησης για τη χορήγηση της επιδότησης σε όσους καταναλώνουν ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 300 kWh το μήνα. Η επιστολή επίσης κάνει λόγο την ανάγκη διακριτής χρέωσης στους λογαριασμούς αλλά και για χορήγηση της έκπτωσης για τους μήνες Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν παράγοντες των εταιριών προμήθειας, δεν τους έχει γίνει γνωστό το πως και πότε θα εισπράξουν τα ποσά με τα οποία θα μετακυλίσουν την κρατική επιδότηση. Πολλοί πάροχοι, αδυνατούν, και λόγω της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που έχουν προκαλέσει οι ακραίες μεταβολές των τιμών χονδρεμπορικής ρεύματος, να ανταπεξέλθουν στο αίτημα της πολιτείας.
Η κατάσταση περιπλέχθηκε περισσότερο με την αναγγελία, μόλις την περασμένη εβδομάδα, για χορήγηση επιδότησης και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Το τοπίο εκεί είναι ακόμη πιο θολό καθώς κυριαρχεί η ασάφεια ως προς το ύψος της επιδότησης αλλά και ως προς τους δικαιούχους. Αν δηλαδή θα είναι οριζόντιο το μέτρο ή για συγκεκριμένες καταναλώσεις. Όπως επίσης και για ποιους μήνες θα αφορά.
Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι καταναλωτές λαμβάνουν λογαριασμούς με μεγάλες αυξήσεις ρεύματος και σύντομα θα φτάνουν αντίστοιχες επιβαρύνσεις και σε όσους χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.


Latest News

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz