Με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς στις ΗΠΑ να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 2%, ο Robert Buckland, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Citigroup συστήνει (σε σημείωμά του στις 29.9.2021) «αυξημένες θέσεις» στις αγορές της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, «ουδέτερη θέση» για τις αγορές της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ και «μειωμένες θέσεις» για τις αναδυόμενες αγορές και την Αυστραλία.
Η Citigroup εκτιμά πως μία αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων κατά 70 μονάδες βάσης θα επηρεάσει και τις αποτιμήσεις των μετοχών. Στις αρχές του 2019, όταν οι πραγματικές αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων των ΗΠΑ ήταν πάνω από 1%, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World διαπραγματεύονταν με πολλαπλασιαστή κερδών (FW PE ) στο 13. Στη συνέχεια, καθώς οι πραγματικές αποδόσεις ομολόγων υποχώρησαν κάτω του 1% ο πολλαπλασιαστής κερδών έφθασε στο 20, ενώ οι παγκόσμιες μετοχές βάση τους ιστορικούς μέσους όρους θα έπρεπε να διαπραγματεύονταν κοντά στο 18.
Από την άλλη πλευρά, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα μπορούσαν να βρουν στήριξη από τα κέρδη ανά μετοχή που για τις μετοχές του παγκόσμιου δείκτη MSCI AC World, η μέση εκτίμηση των αναλυτών «βλέπει» αύξηση κατά 44% το 2021 και 9% το 2022, αλλά η Citigroup αναμένει αύξηση 15% το 2022, κάτι που θα στηρίξει της αποτιμήσεις περιορίζοντας την «ζημιά» από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Σε σχετικό πίνακα που αναφέρονται και οι αποτιμήσεις των αγορών του παγκόσμιου δείκτη της MSCI AC, η ελεύθερη διασπορά των μετοχών υπολογίζεται σε 67 τρισ. δολάρια, από τα οποία μόλις τα 14 δισ. ευρώ (από τα 65 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ) αφορούν σε ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες. Μάλιστα η ελληνική αγορά, στο σχετικό πίνακα, έχει ειδικό βάρος μηδέν (0), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί ξένοι θεσμικοί (ακόμη και παθητικά funds) ορισμένες περιφερειακές αγορές, με πολύ μικρό ειδικό βάρος στους δείκτες, τις αγνοούν.
Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, από τα 750 εκατ. ευρώ ίσως τελικά να φθάσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση φέρεται να ξεπερνά τις προσδοκίες από το εξωτερικό. Αλλά η αύξηση της κεφαλαιοποίησης και άλλων τραπεζών, ίσως οδηγήσει και άλλες ελληνικές μετοχές (σήμερα βρίσκονται μόλις τέσσερις) στην είσοδό τους στη βασική σειρά των δεικτών της MSCI, αυξάνοντας έτσι και το αποτύπωμα του χρηματιστηρίου της Αθήνας στις διεθνείς αγορές.
Latest News
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία