Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με στοιχεία της επικείμενης έκθεσης του World Economic Outlook που διέρρευσε σε ομιλία της η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σε διαδικτυακή ομιλία της στο ιταλικό Πανεπιστήμιο Bocconi, η κυρία Γκεοργκίεβα αποκάλυψε πως η έκθεση, που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, θα περιλαμβάνει προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης ελαφρά κάτω του 6%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου, λόγω των ρίσκων που προκύπτουν από τις πληθωριστικές πιέσεις, τα διογκούμενα χρέη της πανδημίας και κυρίως τις άνισες οικονομικές τάσεις που δημιουργούν οι διαφορετικοί ρυθμοί εμβολιασμών μεταξύ των κρατών.
Το θετικό βέβαια είναι πως η παγκόσμια οικονομία παραμένει σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, με αποτέλεσμα οι προηγμένες οικονομίες να αναμένεται πως θα επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα τους μέσα στο 2022. Όμως, η πανδημία που εμμένει, περιορίζει το ρυθμό ανάκαμψης και με σημείο αιχμής το μεγάλο χάσμα στους εμβολιασμούς μεταξύ προηγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, οι περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες «θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη» για να συνέλθουν.
Κλειδί οι ανισότητες στους εμβολιασμούς
«Είμαστε ενώπιον μιας παγκόσμιας ανάκαμψης που εξακολουθεί να “κουτσαίνει” λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά κανονικά, διότι είναι σαν να περπατάμε έχοντας πέτρες μέσα στα παπούτσια μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το λόγο αυτό κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για τις παραδόσεις εμβολίων προς τον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο και να βοηθήσουν, ώστε να κλείσει το ύψους 20 δισ. δολαρίων χάσμα για την κάλυψη των απαιτούμενων κονδυλίων για τα τεστ κορωνοϊού, την ανίχνευση και την θεραπεία των κρουσμάτων.
Αν η ψαλίδα στο ρυθμό των εμβολιασμών μεταξύ ανεπτυγμένων και φτωχότερων οικονομιών δεν κλείσει, θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάκαμψη, δημιουργώντας συσσωρευτικές ζημιές για το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και στα 5,3 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προέβλεψε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα παραμένουν ζωτικής σημασίας για την τροφοδότηση της ανάπτυξης, ενώ Ευρώπη και Ιταλία έχουν ανεβάσει ρυθμούς, όμως σε άλλες περιοχές του πλανήτη η ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι κεντρικές τράπεζες
Οι πληθωριστικές πιέσεις, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας ρίσκου, εκτιμάται πως θα αρχίσουν να υποχωρούν στις περισσότερες χώρες το 2022, όμως θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν κάποιες από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, υποστήριξε η κυρία Γκεοργκίεβα. Προειδοποίησε δε, πως μια διαρκής αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών θα οδηγήσει σε κάθετη αύξηση των επιτοκίων και σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Αν και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν για την ώρα να οδηγηθούν σε σύσφιξη των πολιτικών, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αναλάβουν δράση γρήγορα, αν η ανάκαμψη ενδυναμωθεί με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο και το ρίσκο της αύξησης του πληθωρισμού ενισχυθεί.
Το ρίσκο των διογκούμενων χρεών
Στους παράγοντες κινδύνου είναι και η διόγκωση των χρεών των κρατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το παγκόσμιο επίπεδο χρεών που πλέον κινείται στο 100% του ΑΕΠ, σημαίνει πως οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ιδιαίτερα περιορισμένη ικανότητα να εκδώσουν νέα ομόλογα σε θετικές συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη ειδικά -σχολίασε- είναι σε θέση να αποφύγει μια νέα κρίση χρέους, όπως αυτήν που αντιμέτωπισε με την Ελλάδα, όμως προειδοποίησε πως οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν προεκτικά πως θα αλλάξουν ρότα μεσοπρόθεσμα στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να ελαφρύνουν το βάρος που έχει δημιουργηθεί από τα αυξημένα χρέη της πανδημίας.
Οι δυνατότητες της πράσινης ανάπτυξης
Τέλος η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες της για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίες θα δώσουν ώθηση και στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως ανέφερε, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα ηλεκτρισμού, σε υψηλότερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα και χαμηλότερους ρύπους θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 2% αυτή τη δεκαετία, δημιουργώντας παράλληλα και τουλάχιστον 30 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.
Latest News
Ο Τραμπ θα «φρενάρει» τις μειώσεις επιτοκίων; - Τι εκτιμά πρώην στέλεχος της Fed
Οι αγορές ίσως έχουν δίκιο να προβλέπουν λιγότερες από 4 μειώσεις στα επιτόκια της Fed σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως
Αποκλειστικό WSJ: «Εκτός κούρσας» για την κυβέρνηση Τραμπ ο επενδυτής Τζον Πόλσον
Ο επενδυτής λέει ότι οι «σύνθετες οικονομικές του υποχρεώσεις» θα τον εμπόδιζαν να ενταχθει στην κυβέρνηση Τραμπ
H Pfizer διερευνά το ενδεχόμενο πώλησης μονάδας με νοσοκομειακά φάρμακα
Η μονάδα της Pfizer «παράγει» επί του παρόντος σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων
Συμβιβαστικός ελιγμός της Meta στην Ευρώπη - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Προσπάθεια κατευνασμού των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ απο τη Meta - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Μείωση προβλέψεων της Novavax για τα έσοδα - «Παρενέργειες» από τα εμβόλια Covid
H Novavax κατείχε κατά μέσο όρο περίπου το 3% της αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19 σε εβδομαδιαίο επίπεδο
Αναταράξεις στην Airbus εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο των δασμών
Ο όμιλος της Airbus θεωρεί το ελεύθερο εμπόριο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία, όπως ξεκαθάρισε ο CEO της Airbus China
Η Shell κέρδισε την έφεση εναντίον ιστορικής απόφασης του εφετείου της Χάγης
O CEO της Shell δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει πως η απόφαση του εφετείου «ήταν η σωστή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση»
Βουτιά στο εμπόριο σπάνιων γαιών στην ΕΕ - Μεγάλη εξάρτηση από Κίνα
Συνολικά 5.600 τόνοι σε σπάνιες γαίες εξήχθησαν από την ΕΕ, σημειώνοντας μείωση 18,7% σε όγκο και 27,8% σε αξία σε σύγκριση με το 2022
Διέψευσε τις προβλέψεις - Σε άνοδο οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην κινεζική Single's Day
Πώς απέδωσε η Single's Day παρά τους φόβους και τις εκτιμήσεις για χαμηλή εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Αντιδασμούς στον Τραμπ εξετάζει το Μεξικό
Ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το Μεξικό μπορεί να απαντήσει με δικούς της δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές