Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν την Τρίτη στο Λουξεμβούργου καταλήγοντας μεταξύ άλλων σε μια σειρά διαπιστώσεων αναφορικά με την πράσινη χρηματοδότηση.
Το EcoFin στο κείμενο συμπερασμάτων, τονίζει την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της για την επείγουσα και φιλόδοξη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και δεσμεύεται για περαιτέρω επιτάχυνση των προσπαθειών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τους φιλόδοξους πράσινους στόχους και τους στόχους των δαπανών.
Επίσης, εκφράζουν την προσήλωση στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990 και να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2050.
Οι υπουργοί Οικονομικών τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί σημαντικά η κινητοποίηση ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων για να συμβάλει στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Υπογραμμίσουν επίσης, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η δημόσια πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, καθώς και τομεακοί χάρτες πορείας προς αυτή την κατεύθυνση.
Και προτείνουν προς όλα τα μέρη, να ενισχύσουν τη διαφανή υποβολή εκθέσεων σχετικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Για τον σκοπό αυτό καλούν τον ιδιωτικό τομέα να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για να συμβάλει στην επίτευξη ενός κλιματικά ουδέτερου και κλιματικά ανθεκτικού μέλλοντος.
Το EcoFin υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της λαμβάνουν φιλόδοξα βήματα για να ευθυγραμμίσουν τις χρηματοοικονομικές ροές με τη Συμφωνία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου δράσης της ΕΕ 2018 για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της επόμενης στρατηγικής για τη χρηματοδότηση της μετάβασης.
Τέλος, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει μια επισκόπηση των διεθνών χρηματοδοτήσεων για το κλίμα από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των κρατών μελών της για το 2020 και το Συμβούλιο να εγκρίνει αυτήν τη συνεισφορά πριν από την UNPCCC COP26.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»