Ένα ακόμη βήμα για τη σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων τους κάνουν Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκοντας κοινό πεδίο στο χώρο της ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., την Παρασκευή 8 ή το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι θα υπογράψουν στην Αθήνα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που θα αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο ισχύος 2 GW.
Στη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης είχε αναφερθεί στον Ο.Τ. και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν πηγές, με το μνημόνιο οι δύο πλευρές αναμένεται να δηλώνουν την πρόθεση τους να διερευνήσουν τον κατάλληλο τρόπο της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση εργάζονται εντατικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Διαχειριστές των Συστημάτων Ηλεκτρισμού των δύο χωρών ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος EETC.
Πράσινη ενέργεια στην Ε.Ε.
Κεντρικός στόχος του επενδυτικού σχεδίου – «μαμούθ» είναι το υποβρύχιο καλώδιο να μην σταματά μόνο στην Ελλάδα αλλά μέσω άλλων διασυνδέσεων να μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια και στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.
Στα πλάνα των δύο χωρών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση να αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο προβλέπει τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο στην καρδιά της Ε.Ε. Η ολοκλήρωση του προϋποθέτει επίσης επενδύσεις, αναφέρουν πληροφορίες, για νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως εκείνης της Ελλάδας με την Ιταλία αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς με τις βόρειες χώρες, όπως τη Βουλγαρία.
Ανταγωνιστικά projects
Οι Βρυξέλλες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, επιθυμούν διακαώς τις διασυνδέσεις με αφρικανικές χώρες προκειμένου η Ευρώπη να πετύχει τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.
Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι αντίστοιχα projects διεκδικούν η Ιταλία με την Τυνησία και η Πορτογαλία με το Μαρόκο.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει εναλλακτικές οδεύσεις του υποβρυχίου καλωδίου που θα έρθει από την Αίγυπτο κ αυτές είναι η Κρήτη, η Αττική και η Πελοπόννησος.
Το έργο επίσης επιδιώκεται να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το project.
Οι επαφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου κρατάνε από τον Νοέμβριο του 2020 όποτε και στην Αθήνα είχαν συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Τον περασμένο Μάιο είχε ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Κώστα Σκρέκα και Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι. Οι δυο υπουργοί είχαν συμφωνήσει τότε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ