
Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρίες συμφώνησαν χθες, Δευτέρα, για την επιτάχυνση των σχεδίων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες την άσκηση συσσωρευμένης πίεσης από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και ομάδες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, σχετικά με τις επιπτώσεις από τα αεροπορικά ταξίδια δισεκατομμυρίων επιβατών, οι οποίοι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) στην οποία συμμετέχουν 290 αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και δεκάδες κρατικών αεροπορικών εταιριών, δεσμεύτηκε για «καθαρά μηδενικές» εκπομπές άνθρακα από το 2050, σε μία κίνηση που συνδέει για πρώτη φορά την ανάληψη δράσης για το κλίμα από τον αναφερόμενο τομέα, με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.
Παράλληλα, επιταχύνει μία δέσμευση που έγινε πριν από 12 χρόνια για τον περιορισμό των εκπομπών από τα επίπεδα του 2005 μέσω της υλοποίησης μέτρων, όπως η χρήση βιοκαυσίμων στους κινητήρες αεροσκαφών, αλλά και η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία των υβριδικών ηλεκτρικών κινητήρων αεροσκαφών.
Αντίδραση
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των κινεζικών αεροπορικών εταιριών, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορές μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης, σχετικά με την πολιτική για το περιβάλλον μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη Γλασκόβη.
Η αεροπορική εταιρία China Eastern, μία από τις «τρεις μεγαλύτερες» κρατικές αεροπορικές εταιρίες της Κίνας, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία παγκοσμίως, στον τομέα των εσωτερικών αεροπορικών μεταφορών, δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για ένα θυελλώδες ζήτημα που έχει τεθεί πολλές φορές στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα.
Πρόκληση
Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ Γουίλι Γουόλς παραδέχτηκε ότι ο παραπάνω στόχος θα είναι «μία πρόσθετη πρόκληση σε μία πολύ δύσκολη περίοδο», αλλά έκανε έκκληση για ενότητα. «Για την αεροπορία, η καθαρή μηδενική εκπομπή ρύπων είναι μία γενναία και τολμηρή δέσμευση. Αλλά είναι επίσης μία αναγκαιότητα» δήλωσε ο ίδιος στην ετήσια διάσκεψη της ΙΑΤΑ.
Οι αεροπορικές εταιρίες υιοθέτησαν τον στόχο, καθώς τα διευθυντικά στελέχη τους συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης με την COVID-19, με εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κλάδο των αεροπορικών εταιριών, μεταξύ του 2020 και του 2022.
Η ΙΑΤΑ αναμένει μία μείωση των οικονομικών απωλειών για τις αεροπορικές εταιρίες την επόμενη χρονιά στα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια, από εκτιμώμενες δραστικές οικονομικές απώλειες 51,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X