Είναι η βαθύτερη, η μεγαλύτερη από πλευράς όγκου γλυκού νερού και η παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, με «ηλικία» άνω των 25 εκατομμυρίων ετών.
Γνωστή και ως «Γκαλαπάγκος της Ρωσίας», αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα στον κόσμο.
«Φιλοξενεί» πάνω από 1.000 είδη φυτών και 1.500 είδη ζώων, εκ των οποίων το 80% ενδημικά. Πιο ξακουστή είναι η Φώκια της Βαϊκάλης: η μοναδική του είδους της που ζει στο γλυκό νερό.
Η UNESCO τη συμπεριέλαβε από το 1996 στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όμως, η λίμνη της Βαϊκάλης, αποκαλούμενη και «Μαργαριτάρι της Σιβηρίας» κρύβει πλέον στο βυθό της ένα σκοτεινό μυστικό: ένα ολοένα και επεκτεινόμενο στρώματα ρύπανσης από μικροπλαστικά.
Ο εφιάλτης της ρύπανσης
Πρόκειται για μια ορατή απειλή, αν και με αόρατες εκφάνσεις.
Τη συνιστούν πολυμερή υλικά, πλαστικά θραύσματα μήκους μικρότερου των πέντε χιλιοστών, έως και μικροσκοπικές ίνες συνθετικών ρούχων (fleece).
Σε τελευταία μελέτη, εντοπίστηκαν σε μεγάλη ποσότητα στη νοτιοανατολική ακτή της λίμνης και στη Μικρή Θάλασσα απέναντι από τη νησί Ολχόν: το μεγαλύτερο από τα συνολικά 27 που περικλείει η Βαϊκάλη.
Οι δύο αυτές τοποθεσίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία για δειγματοληψία.
Δεν είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες στις ακτές της. Είναι ωστόσο από τις πιο τουριστικές, με μεγάλο ανθρώπινο αποτύπωμα.
Κατά των Δρ. Μαξίμ Τιμόφιεφ, διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ιρκούτσκ,
τα μικροσωματίδια πλαστικών καταλήγουν με διάφορους τρόπους στα νερά της Βαϊκάλης.
Κυρίως από τους ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη, όπως τον Σελένγκα από τη Μογγολία. Από πρόχειρες χωματερές. Από ανεπαρκείς μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, όπου αυτές υπάρχουν.
Η κυριαρχία των συνθετικών ινών στη ρύπανση της λίμνης Βαϊκάλης είναι ένας δείκτης του αναποτελεσματικού ή ακόμη και ανύπαρκτου συστήματος επεξεργασίας λυμάτων από οικισμούς της περιοχής, παρατηρεί ο Ρώσος επιστήμονας.
«Ύψιστη προτεραιότητα, συνεπώς», λέει στην εφημερίδα Kommersant, «είναι η επείγουσα εγκατάσταση σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας, τόσο στις κατοικημένες περιοχές στις όχθες της λίμνης, όσο και στους παραποτάμους της».
Μία λίμνη παγιδευμένη στα… δίχτυα
Μια άλλη μορφή ρύπανσης πλέον αποτελούν και τα φτηνά, κινεζικής κατασκευής εγκαταλελειμμένα δίχτυα αλιείας από πολυμερή πλαστικά.
Εύκολα προσκολλώνται στον βραχώδη βυθό, όπου και παραμένουν, αποτελώντας πηγή επιβλαβών ουσιών, αποικίες φυκιών και τόπο όπου πεθαίνουν τα ψάρια.
Τοπικοί οικολόγοι και επιστήμονες από ομοσπονδιακά ερευνητικά ινστιτούτα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.
Πρόσφατα ίδρυσαν μια περιφερειακή δημόσια οργάνωση στο Ιρκούτσκ, ονόματι «Βάθος Ευθύνης».
Με αυτά και με άλλα, τα ιζήματα στον πυθμένα της Βαϊκάλης περιέχουν ήδη πολλά μικροσωματίδια πλαστικού.
Τα μεγαλύτερα από αυτά, μήκους από 1,01 έως 4,75 χιλιοστά, υπολογίζεται ότι φτάνουν σε αναλογία στη Βαϊκάλη το 56,2% των εν γένει συγκεντρωμένων σωματιδίων: σχεδόν όσα εντοπίζονται από κοινού στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό (57,5%).
Πλέον, σχηματίζουν ένα στρώμα που σε πάχος φτάνει το ένα εκατοστό, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τις ορατές και σε αυτή την περιοχή συνέπειες της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, λόγω κλιματικής αλλαγής.
Συνολικά, η λίμνη Βαϊκάλη είναι γεμάτη με πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και πολυστυρόλιο: προϊόντα αποσύνθεσης διαφόρων πλαστικών υλών.
Με τον σημερινό ρυθμό ρύπανσης, πολλοί εκφράζουν τώρα φόβους ότι είναι σχεδόν αδύνατο αφαιρεθούν όλα τα μικροπλαστικά, που «δηλητηριάζουν» τα νερά της Βαϊκάλης.
Latest News
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»
Αυξημένες πωλήσεις αναφέρει η σουηδική Polestar
Η Polestar ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις 12.256 για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ,έναντι 11.640 κατα το ίδιο διάστημα του 2023
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Ποιοι και πώς θα λάβουν άτοκα δάνεια 5.000 – 25.000 ευρώ
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρεμιέρα του νέου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» με την επιλογή των δικαιούχων να γίνεται με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων
Μητσοτάκης για «Εξοικονομώ 2025»: «Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη»
Το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2025»
Ενεργειακή λύση αυτοπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση από την Elpedison
Η συγκεκριμένη λύση της Elpedison δίνει τη δυνατότητα χωρίς καμία δέσμευση και κανένα κόστος επένδυσης