Επιστρέφει από το 2022 η οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα και το οικονομικό επιτελείο έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για την διετία καλλιεργώντας προσδοκίες όχι μόνον για νέες παρεμβάσεις ελαφρύνσεων – πέραν των εξαγγελθέντων 3,5 δισ. Ευρώ- αλλά και για την αύξηση του ονομαστικού μισθού. Στο πολυσέλιδο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμο, το υπουργείο Οικονομικών δεν παραλείπει βέβαια τον κρίσιμο παράγοντα των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τις αρνητικές τυχόν επιπτώσεις στον ρυθμό ανάκαμψης, ειδικά στην περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.
Το 2022 αναμένεται ένα έτος επαναφοράς, παρά τους εξωτερικούς κινδύνους (εξέλιξη της πανδημίας, τυχόν πιο μόνιμο χαρακτήρα των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς, γεωπολιτικές εντάσεις και μεταναστευτικές ροές, κλιματικός παράγοντας) και τους ενδογενείς κινδύνους (τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης, ενδεχόμενο εμφάνισης «μόνιμων ουλών» από την πανδημία μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων).
Το ΑΕΠ, μάλιστα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προς τα τέλη του 2022 μπορεί να υπερβαίνει κατά το 1,7% του 2019, ενώ η σωσσευτική ανάπτυξη αναμένεται στο 10,8% στην διετία (6,1% το 2021 και στο 4,5% το 2022). Προβλέπεται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας. Στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.
Οι κίνδυνοι για το 2022, είναι κυρίως εξωτερικοί, με τον παράγοντα κλιματική αλλαγή να μπαίνει επίσης στη λίστα. Το σύνολο των κυρίως εξωγενών κινδύνων δημιουργεί ένα περιβάλλον έντονων επισφαλειών για τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς κάθε μεταβολή στις συγκεκριμένες εξωτερικές υποθέσεις έχει σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα των προβλέψεων.
Εξωτερικοί κίνδυνοι
-Εξέλιξη της πανδημίας
-Τυχόν πιο μόνιμο χαρακτήρα των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς
-Γεωπολιτικές εντάσεις και μεταναστευτικές ροές
-Κλιματικός παράγοντας
Ενδογενείς κίνδυνοι
-Τυχόν εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης
-Ενδεχόμενο εμφάνισης «μόνιμων ουλών» από την πανδημία μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων
Η «συνταγή» για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022
Πρωτεύοντα παράγοντα για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τη χορήγηση δανείων, άνω των 5 δισ. ευρώ ανά έτος ως το τέλος της περιόδου υλοποίησης. Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να προσδώσει στην ελληνική οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χωρίς τη συμπερίληψη της μόχλευσης, συμβάλλοντας στη μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού και θέτοντας τις βάσεις για τη διαμόρφωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, μέσω της συμβολής του σκέλους των μεταρρυθμίσεων.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2022 κατά 4,5% έναντι του 2021, με κινητήριο μοχλό τον αμείωτο ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (2,9% σε ετήσια βάση), τη σημαντική ώθηση των επενδύσεων κατά 23,4% και την περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 21%, εν μέσω ανόδου του εξωτερικού τουρισμού. Η αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης το 2022 αναμένεται να στηριχθεί στην αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7%, με το 80,9% των νέων θέσεων εργασίας να αφορά θέσεις μισθωτής απασχόλησης, αλλά και στην αύξηση του ονομαστικού μέσου μισθού κατά 1,1%, η οποία αναμένεται να ωθήσει τις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας κατά 4,1% πάνω από το επίπεδο του 2021. Ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται μετριοπαθώς θετικός στο σύνολο του 2022 (0,8%), επιτρέποντας όφελος σε όρους πραγματικού μέσου μισθού κατά 0,2% σε ετήσια βάση.
Στο 0,9% μειώνεται το έλλειμμα
Στο μέτωπο του ελλείμματος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί φέτος σε έλλειμμα ύψους 13.547 εκατ. ευρώ ή 7,7% του ΑΕΠ. Σε όρους ESA, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 13.002 εκατ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το έτος 2022, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 1.656 εκατ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 2.028 εκατ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.
Έξοδος από την εποπτεία και επενδυτική βαθμίδα το 1ο εξάμηνο του 2023
Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας το 2022 αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στοχεύει στην επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από φέτος, ενώ κεντρικό στόχο η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών. Το 2022 αναμένεται να επιτευχθεί μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), ενώ οι στόχοι για ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα τίθενται από το 2023, ενώ νωρίτερα και συγκεκριμένα εντός του 1ου εξαμήνου του 2023, η Ελλάδα αναμένεται να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Latest News
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου