Ακριβώς στις 11.55 ώρα Μόσχας (συμπίπτει με την ώρα Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε η ιστορική εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν του διαστημοπλοίου Soyuz-MS19, που μεταφέρει για πρώτη φορά καλλιτέχνες για την παραγωγή της μοναδικής έως σήμερα κινηματογραφικής ταινίας με πραγματικά γυρίσματα στο Διάστημα. Η τύχη έλαχε στον σκηνοθέτη Κλιμ Σιπένκο και την ηθοποιό Γιούλια Περεσίλντ, οι οποίοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα εργαστούν επί δώδεκα ημέρες για την ταινία «Πρόκληση», που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κάνει την πρεμιέρα της την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με όσα λίγα έως τώρα έχουν ανακοινωθεί για την υπόθεση και την ιστορική αυτή παραγωγή, περίπου 35 λεπτά της συνολικής της διάρκειας θα είναι λήψεις στο εσωτερικό του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, που λειτουργεί επί 23 χρόνια ως διεθνές διαστημικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Την ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του τριμελούς πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz-MS19 έχει αναλάβει ως επικεφαλής του ένας από τους πλέον έμπειρους Ρώσους κοσμοναύτες, ο 49χρονος Αντόν Σκάπλεροφ, πρώην πιλότος της ρωσικής αεροπορίας, ο οποίος κατάγεται από την Κριμαία και πραγματοποιεί την τέταρτη πτήση του στο Διάστημα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο πριν από την εκτόξευση, ο Α. Σκάπλεροφ δήλωσε ενθουσιασμένος γιατί θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει στην πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας ταινία, που θα γυριστεί στο Διάστημα κι ευχήθηκε να είναι παρών στην πρεμιέρα της στην Ελλάδα, «μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, όπου θα έχω την ευκαιρία να ξαναδώ πολλούς από τους φίλους μου».

Ο Αντόν Σκάπλεροφ «συναγωνίζεται» τον ομογενή κοσμοναύτη Φιόντορ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο σε φιλελληνικές δραστηριότητες και είναι ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης, ο οποίος ξεκίνησε τα προγράμματα αποκατάστασης κοσμοναυτών στην Ελλάδα το 2015, παραμένοντας για τρεις εβδομάδες μαζί με το ιατρικό προσωπικό συνοδείας και την οικογένειά του στη Χερσόνησο Ηρακλείου και τη Γεωργιούπολη Χανίων στην Κρήτη. Την άνοιξη του 2018 ο κοσμοναύτης Α. Σκάπλεροφ επέδειξε -σε ένα ιστορικό βίντεο από το Διάστημα- το σηματάκι του ΕΟΤ, που είχε μεταφέρει μαζί του, εγκωμίασε την Ελλάδα και τις ιστορικές σχέσεις της με τη Ρωσία στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας και αποκάλυψε ότι παίρνει μαζί του στο Διάστημα ελληνική μουσική και ειδικά τραγούδια του Γ. Νταλάρα.

Το σχέδιο

Το σχέδιο της δημιουργίας της πρώτης κινηματογραφικής παραγωγής με πραγματικά γυρίσματα στο Διάστημα υποστηρίζει η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos) στο πλαίσιο της εκλαΐκευσης των διαστημικών προγραμμάτων και το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, που μετέδωσε ζωντανά την εκτόξευση και θα συνεχίσει να καλύπτει την εξέλιξή του.

Πολλά ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι για την επιλογή της ηθοποιού που θα εξασφάλιζε τον πρώτο γυναικείο ρόλο έγινε παγκόσμιος διαγωνισμός, που προσέλκυσε περίπου τρεις χιλιάδες συμμετέχουσες. Επελέγησαν αρχικά τριάντα και κατόπιν δεκαέξι υποψήφιες, με την 37χρονη Γιούλια Περεσίλντ να καταφέρνει να αποτελέσει τη βασική επιλογή, με αναπληρωματική της την 34χρονη Αλιόνα Μορντόβινα, οι οποίες ακολούθησαν εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των γυρισμάτων και της ζωής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Ακριβώς στις 12.05 το διαστημόπλοιο Soyuz-MS19 βγήκε εκτός της γήινης ατμόσφαιρας και αναμένεται ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή περίπου σε τρεις ώρες να είναι σε θέση να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.