Σήμερα ηθοποιοί και σκηνοθέτες από τη Ρωσία πέταξαν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS. Για πρώτη φορά στην ιστορία. Και φυσικά το διαστημικό αυτό ταξίδι δεν αφορά μόνο τον κινηματογράφο. Η Σοβιετική Ένωση έστειλε τον πρώτο δορυφόρο, τον πρώτο άνθρωπο, αλλά και τον πρώτο σκύλο στο διάστημα. Τώρα η Ρωσία θέλει να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στο διάστημα. Η κινηματογραφική ομάδα προσγειώθηκε ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τρίτη (5 Οκτωβρίου). Η Ρωσίδα ηθοποιός Τζούλια Πέρεσιλντ και ο σκηνοθέτης Κλιμ Σιπένκο έφθασαν με πύραυλο Soyuz από το κοσμοδρόμιο που βρίσκεται στη στέπα του Καζακστάν, στην Κεντρική Ασία.
Γυρίσματα της ταινίας στο διάστημα
Το σενάριο της ταινίας διαμορφώνεται ως εξής: Ένας κοσμοναύτης αρρωσταίνει σε ένα διαστημικό σταθμό και χάνει τις αισθήσεις του. Δεν θα μπορέσει να φτάσει ζωντανός πίσω στη Γη. Έτσι, ένας γιατρός «εκτοξεύεται» για να τον σώσει. Και παρά την έλλειψη βαρύτητας, πρέπει να κατορθώσει να τον εγχειρίσει – στην καρδιά. Τη γιατρό υποδύεται η 37χρονη Πέρεσιλντ – στην ταινία υποδύεται μία μητέρα, η οποία ζει για τη δουλειά της. Και σε αντίθεση με τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η Πέρεσιλντ θα πετάξει όντως στο διάστημα, δίχως να κάνει όπως συνηθίζεται και αυτά τα γυρίσματα στο στούντιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Rossiyskaya Gazeta” περίπου 35 λεπτά της ταινίας θα γυριστούν στο διάστημα. Και βέβαια, οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.
«Ήδη λέμε εδώ μεταξύ μας ότι αρχίζουμε να μεταμορφωνόμαστε σε νυχτερίδες», έγραψε στο ίνσταγκραμ αστειευόμενη η πρωταγωνίστρια, ανεβάζοντας μία φωτογραφία της στην οποία κρέμεται ανάποδα, στα πλαίσια της εκπαίδευσης για τα γυρίσματα. «Έχουμε βυθιστεί για τα καλά σε αυτό τον υπέροχο κόσμο. Ήταν σκληρό, δύσκολο και ο ύπνος λίγος», δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Docking!
Welcome to the International @Space_Station, @Anton_Astrey, Yulia and Klim! We have already prepared dinner for you)) pic.twitter.com/YBRf8dqtuM
— Oleg Novitskiy (@novitskiy_iss) October 5, 2021
Μια κάμερα βρίσκεται πάντα εκεί, ανοιχτή, αποθηκεύοντας ντοκουμέντα από το εξαντλητικό πρόγραμμα των ηθοποιών-κοσμοναυτών. Και παρόλα αυτά, παρά την σκληρή εκπαίδευση, η Πέρεσιλντ δεν βλέπει τον εαυτό της ως κοσμοναύτη, αλλά μάλλον στην καλύτερη περίπτωση ως επαγγελματία τουρίστα.
Ο πρώτος κινηματογραφιστής στο διάστημα
“Wysow” (πρόκληση) είναι ο προσωρινός τίτλος της ταινίας, παραγωγή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos σε συνεργασία με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Perwy Kanal. Η Πέρεσιλντ και ο σκηνοθέτης Σιπένκο θα παραμείνουν στον ISS για δώδεκα ολόκληρες ημέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν πίσω στη Γη.
Με την εν λόγω ταινία, η Ρωσία επιδιώκει για ακόμη μια φορά να κερδίσει σε ταχύτητα τις ΗΠΑ. Γιατί τα γυρίσματα στο διάστημα είναι κάτι που σχεδιάζει και ο σταρ του Χόλιγουντ Τομ Κρουζ. Η ταινία είχε αρχικά ανακοινωθεί για αυτό το φθινόπωρο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καν μία προκαθορισμένη ημερομηνία έναρξης. Και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2022.
Ήδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ανταγωνίζονταν με φόντο το διάστημα. Ενώ η Μόσχα, με τον Γιούρι Γκαγκάριν, έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα το 1961, ο Αμερικανός Νιλ Άρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη σελήνη το 1969.
Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά στον αγώνα για την πρώτη διαστημική ταινία. Άλλωστε όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, «δουλειά μας είναι απλώς να διατηρούμε το προβάδισμα στα πάντα», ενώ στόχος του «μοναδικού επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου» είναι να αποδείξει ότι ο καθένας μπορεί να πετάξει στο διάστημα – ένα ακόμη στοίχημα της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει στο μέλλον να βγάλει χρήματα από τον τουρισμό… στο διάστημα.
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Από την Πάμελα Άντερσον στον Ντάνιελ Κρεγκ – Τα μεγαλύτερα σνομπαρίσματα των Όσκαρ του 2025
Μετά από τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA, τα κόκκινα χαλιά και τα χαρούμενα χειροκροτήματα σε πάρτι, πολλά αναμενόμενα ονόματα έλειπαν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ.
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Αποκαλύφθηκε το μυστικό ημερολόγιο φίλης του Χίτλερ
80 χρόνια μετά έρχονται στο φως αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του Χίτλερ από την καλλονή που σκανδάλισε τη βρετανική κοινωνία
Γιατί ο Μπέρνι Έκλεστoουν πουλάει την «ιστορία της F1»
Ο Έκλεστoουν πουλάει 69 ιστορικά αυτοκίνητα Grand Prix και Formula 1, που συλλέγει εδώ και 50 χρόνια
Πού βρίσκεται πραγματικά η Ακαδημία Πλάτωνος;
Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Τιβέριος, στην ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του ανέτρεψε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον χώρο της Σχολής του αρχαίου φιλοσόφου.
Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιντς
Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στα κανάλια του στα κοινωνικά δίκτυα από τους οικείους του
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.