Ελεγχόμενη τελικά ήταν η πτώση που είχε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά το αρνητικό του πρόσημο κατάφερε να κρατήσει την επαφή με τη ζώνη των 880 μονάδων, περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες του.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 876,37 μονάδες, με πτώση 0,65%, με τον τραπεζικό δείκτη, αν και υπό μεγάλη πίεση, να κρατά για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 550 μονάδων.
Επί της ουσίας, οι άνω του 2% απώλειες σε Εθνική κα Βιοχάλκο ήταν αυτές που εμπόδισαν τις μικρές, αλλά υπολογίσιμες αγοραστικές δυνάμεις της αγοράς να περιορίσουν στο ελάχιστο το εύρος της πτώσης, το οποίο έφτασε ακόμη και στο -0,17% λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της κύριας συνεδρίασης. Το άτυπο rotation που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, σε ανοδικούς και πτωτικούς τίτλους επαναλήφθηκε και σήμερα, με τον τζίρο μάλιστα να αποτυπώνει ότι υπήρξαν «μάχες» σε επιλεγμένους, και κυρίως δεικτοβαρείς, τίτλους.
Διπλή ανάγνωση
Βέβαια, αυτό που επισημάνθηκε από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι όσο και αν το ΧΑ να δείχνει κάποιες αντοχές στην παγκόσμια αναταραχή των αγορών, δεν έχει τόσο μεγάλες δυνάμεις για να μπορέσει να διαφοροποιηθεί πλήρως και επί τα βελτίω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτή η όψη που εμφανίζει η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα έχει διττή ανάγνωση. Από τη μία είναι θετική έναντι των διεθνών αναταράξεων, αλλά από την άλλη ενώ έχει ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες, με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας να είναι στην πρώτη θέση, δεν μπορεί να τους υλοποιήσει. Ο λόγος δεν διατυπώνεται μονολεκτικά, καθώς είναι συνάρτηση ενός περίπλοκου περιβάλλοντος, εντός και εκτός συνόρων.
Επίσης, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις, ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες εάν συνυπολογίσει κανείς και τις εστίες αβεβαιότητας διεθνώς, σε συνδυασμό με την αρνητική βραχυπρόθεσμα τεχνική εικόνα του ΧΑ, τότε οι αντοχές πιθανόν να εξαντληθούν. Μια ακόμη επιδείνωση της εικόνας της αγοράς πιθανόν να αποτραπεί εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά ανέφικτη τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επομένως η στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί. Βέβαια, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, είναι δύσκολο να βρεθεί το βέλτιστο μείγμα που θα ελέγχει τις τιμές, αλλά θα στηρίζει την οικονομία.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εκτός των ισχυρών πιέσεων σε Εθνική και Βιοχάλκο, οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Μυτιληναίο, Coca Cola και Πειραιώς έκλεισαν με σημαντική πτώση. Ο ΟΤΕ με το +1,14% όμως παρείχε κάποια στηρίγματα, όπως και το θετικό πρόσημο σε Motor Oil, Aegean και ΔΕΗ.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί