
Τα μέτρα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, τα οποία εγκρίθηκαν σήμερα, περιλαμβάνουν την αύξηση της στήριξης για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, όπως η ασφάλιση της συγκομιδής και τα ταμεία αλληλοβοήθειας, και την παράταση των μέτρων ευελιξίας που εφαρμόζονται ήδη, έως τις 15 Οκτωβρίου 2022. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη στις οργανώσεις παραγωγών — που συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής — θα αντισταθμιστεί, ώστε να μην είναι χαμηλότερη από το 85 % του επιπέδου του προηγούμενου έτους.
Ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας, δήλωσε σχετικά: «Από τους εαρινούς παγετούς, τις πλημμύρες, έως τα κύματα καύσωνα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τον αμπελοοινικό τομέα και τον τομέα των οπωροκηπευτικών κατά το τρέχον έτος. Οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες δε, επήλθαν αφότου διανύσαμε ήδη ένα δυσχερές έτος το 2020, λόγω της κρίσης της νόσου Covid-19. Αυτά τα τόσο αναγκαία μέτρα στήριξης θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε ολόκληρη την ΕΕ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επιπλέον εκείνων που είχαν ήδη προταθεί το 2020 και επεκτάθηκαν το 2021.»
Εκτακτα μέτρα
Τα έκτακτα μέτρα για τον αμπελοοινικό τομέα περιλαμβάνουν τα εξής:
-Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να τροποποιούν τα εθνικά τους προγράμματα στήριξης ανά πάσα στιγμή, ενώ συνήθως αυτό μπορεί να γίνει μόνο δύο φορές το χρόνο (έως την 1η Μαρτίου και τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, αντίστοιχα).
-Σε ό,τι αφορά δραστηριότητες προώθησης και ενημέρωσης, αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων, πρώιμο τρύγο και επενδύσεις, η δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερης συνεισφοράς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ παρατείνεται έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
-Η συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ στην ασφάλιση της συγκομιδής αυξήθηκε από 70 % σε 80 % έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
-Η στήριξη της ΕΕ όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών για τη σύσταση ταμείων αλληλοβοήθειας διπλασιάστηκε από: 10 %, 8 % και 4 % κατά το πρώτο, το δεύτερο και τρίτο έτος εφαρμογής της, σε 20 %, 16 % και 8 %.
-Παράταση των δυνατοτήτων ευελιξίας που χορηγήθηκαν για τα μέτρα του προγράμματος για τον αμπελοοινικό τομέα έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
Όσον αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη της ΕΕ προς τις οργανώσεις παραγωγών — η οποία συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής του έτους — θα αντισταθμίζεται τουλάχιστον στο 85 % του επιπέδου του προηγούμενου έτους, ακόμη και αν η αξία του τρέχοντος έτους είναι χαμηλότερη. Η αποζημίωση αυτή θα παρέχεται όταν: η μείωση της παραγωγής συνδέεται με φυσικές καταστροφές, κλιματικά φαινόμενα, ασθένειες φυτών ή προσβολή από παράσιτα· είναι εκτός του ελέγχου της οργάνωσης παραγωγών και κατά τουλάχιστον 35 % χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, εάν οι παραγωγοί αποδείξουν ότι έλαβαν προληπτικά μέτρα κατά της αιτίας της μείωσης της παραγωγής, η αξία παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη θα είναι η ίδια με εκείνη του προηγούμενου έτους.
Ιστορικό
Λόγω των πρωτοφανών δυσχερειών που επέφερε η πανδημία Covid-19, εγκρίθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων τον Μάιο του 2020. Τα μέτρα αυτά συμπληρώθηκαν από μια δεύτερη δέσμη μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου 2020.
Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, εγκρίθηκε σήμερα σειρά μέτρων υπό τη μορφή εκτελεστικών πράξεων. Όσον αφορά τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, θα πρέπει να υποβληθούν σε 2μηνη περίοδο ελέγχου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες