Το ενδεχόμενο απελευθέρωσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα αργού της χώρας άφησε ανοιχτό η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» προκειμένου να επιτευχθεί αποσυμπίεση της αγοράς και να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στην αμερικανική αγορά.

Με την τιμή της βενζίνης στα πρατήρια να έχει εκτοξευτεί στα 3,19 δολάρια το γαλόνι, ήτοι το υψηλότερο νούμερο εδώ και επτά χρόνια, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τη δυσφορία των πολιτών και τις πολιτικές επιπτώσεις που θα προκύψουν ειδικά εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της ερχόμενης χρονιάς.

«Είναι ένα εργαλείο που μελετάμε» παραδέχτηκε η κυρία Γκράνχολμ, με τους αναλυτές να παραδέχονται πως το μέτρο θα βοηθήσει την αγορά και τις τιμές.

Πέραν αυτού, η Αμερικανίδα υπουργός δεν απέρριψε και το ενδεχόμενο ενός ακόμη πιο ακραίου μέτρου όπως η απαγόρευση στις εξαγωγές αργού. «Πρόκειται για ένα εργαλείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ άλλοτε, όμως είναι επίσης ένα εργαλείο» σχολίασε μιλώντας σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο των FT.

Η απροθυμία του ΟΠΕΚ+

Οι κινήσεις αυτές προφανώς τέθηκαν στο τραπέζι μετά την απροθυμία των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ να εισακούσουν τις εκκλήσεις, μεταξύ άλλων και της αμερικανικής κυβέρνησης, να αυξήσουν περαιτέρω τα επίπεδα προσφοράς. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση τους τη Δευτέρα διατήρησαν αμετάβλητη την αύξηση που είχαν ήδη αποφασίσει, κατά 400.000 βαρέλια το Νοέμβριο. Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου εμφάνισαν το Λευκό Οίκο ιδιαίτερα ενοχλημένο από το γεγονός πως το καρτέλ αγνόησε τις εκκλήσεις του.

Τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα θεωρούνται τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Την περασμένη εβδομάδα ανέρχονταν στα 617,8 εκατ. βαρέλια.

Την προηγούμενη φορά που οι αμερικανικές αρχές είχαν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ήταν το 2011, επί διακυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα, όταν ο τότε Λευκός Οίκος συνεργάστηκε με μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για να «ρίξουν» τις διεθνείς τιμές. Επίσης κατά καιρούς και το Κογκρέσο έχει εγκρίνει περιοδικές πωλήσεις πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα για να αντλήσει κεφάλαια.

Σήμερα οι διεθνείς τιμές σημειώνουν πτώση, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 2,15% στα 77,23 δολάρια. Όμως, και πάλι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από το 2014, πυροδοτώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων που θα πιέσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προκαλώντας προβληματισμό για τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Κάντο… όπως η Κίνα

Θυμίζουμε πως στο μονοπάτι αυτό κινήθηκε πρώτη η Κίνα, η οποία τον περασμένο μήνα προχώρησε για πρώτη φορά στα χρονικά σε απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών της αποθεμάτων με στόχο να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις τιμές.  Η κίνηση θεωρήθηκε ως πολιτικό και οικονομικό μήνυμα του Πεκίνου προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Η Κίνα υπολογίζεται πως έχει επίσης δημιουργήσει, μέσα στην τελευταία δεκαετία, ένα σημαντικό στρατηγικό απόθεμα αργού της τάξεως των 220 εκατ. βαρελιών. Επίσης αποτελεί τη νούμερο ένα χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Η κίνηση αυτή σε πρώτη φάση δεν επηρέασε τις τιμές, όμως αναλυτές επισημαίνουν πως αν η Κίνα προχωρήσει σε διαδοχικές πωλήσεις, μαζί με πιθανή ανάλογη κίνηση από τις ΗΠΑ, η επιρροή τους θα γίνει πολύ πιο αισθητή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Αμερικανικές εκλογές 2024: Η Wall Street αντιμέτωπη με την στιγμή της αλήθειας
Wall Street |

Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή

Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες