Σε άλλα, πολύ πιο άγρια επίπεδα περνάει πλέον η τουρκική επιθετικότητα καθώς η Άγκυρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα και συνδέει τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με την ευθεία και ανοιχτή αμφισβήτηση από μέρους της, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.

Κυριαρχία… υπό όρους, η τουρκική αξίωση

Αυτό προκύπτει από τη νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, -σύμφωνα με την «Καθημερινή»- στην οποία επιστολή τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι’ αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Μάλιστα η εξέλιξη αυτή δεν αφορά κάποιες βραχονησίδες ή μικρά νησάκια, αλλά μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Σάμος, η Ικαρία κλπ. Είναι σαφές ότι η Τουρκία προχωράει στις συγκεκριμένες κινήσεις για τις οποίες είχε μιλήσει προχτές ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον απόηχο της υπογραφής της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Η απάντηση της Αθήνας αναμένεται καταρχήν σε διπλωματικό επίπεδο με απαντητική επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η απάντηση -όπως λένε οι πληροφορίες- θα αναδεικνύει το έωλο των τουρκικών επιχειρημάτων από νομική άποψη καθώς η κυριαρχία δεν τελεί υπό όρους. Κοινώς μια χώρα προστατεύει τα εδάφη της με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Αδιανόητο

Σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο η απάντηση της Ελλάδας είναι απλή και συνίσταται στο γεγονός ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά, και έχει θέσει casus belli εδώ και δεκαετίες για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Δένδιας στις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του απαντώντας ουσιαστικά σε αυτή την εξέλιξη με την τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ είχε τονίσει ότι η Τουρκία έχει απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου παραταγμένο τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

Με βάση όλα αυτά καθίσταται σαφές πλέον ότι παρά τους δίαυλους επικοινωνίας η Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια συνεννοήσεων και διαπραγμάτευσης,  πολύ δε περισσότερο η στάση της καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για συγκλίσεις.

Περιορίστηκαν σε μια φράση

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο σημερινός 63ος των διερευνητικών επαφών διήρκεσε μόλις 2 ώρες, χωρίς επί της ουσίας να υπάρξει καμία ανακοίνωση για την ουσία των συζητήσεων ή έστω για την επανάληψή τους το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τόσο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκαν με μια φράση να πουν ότι διεξήχθη σήμερα στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών.

«Κόκκινη γραμμή» η «Γαλάζια Πατρίδα»

Έτσι κι αλλιώς οι διερευνητικές επαφές είχαν ναρκοθετηθεί από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα καθώς στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας η Άγκυρα έφτασε να απειλεί απροκάλυπτα με θερμό επεισόδιο και να κλιμακώσει μια εμπρηστική ρητορική που έριχνε τις ευθύνες σε Ελλάδα και Κύπρο για τυχόν …επεισόδιο.

Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζει να θέτει στο στόχαστρο το Nautical Geo και τις έρευνες για τον EastMed τόσο στην κυπριακή όσο και στην ελληνική ΑΟΖ με απανωτές Navtex και παρενοχλήσεις.

Μάλιστα τη στιγμή που προετοιμάζονταν οι συζητήσεις στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών οι εμπρηστικές δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίστηκαν από κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους και στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ομέρ Τσελίκ που χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία τη «Γαλάζια Πατρίδα». Ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάνοντας το άσπρο μαύρο κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προχωράει σε παραβιάσεις στα ανοιχτά της Κρήτης!

Εθνική απειλή και ιστορικές ευθύνες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναφορικά με το οποίο χτες ο κ. Δένδιας μίλησε για «εθνική απειλή» που αντιμετωπίζει η χώρα, θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση όπου θα παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την αγορά των γαλλικών φρεγατών και αεροσκαφών.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10 το πρωί και αναμένεται οι τόνοι να ανέβουν ειδικά με την αξιωματική αντιπολίτευση μετά το «όχι» από τον κ. Τσίπρα στην ελληνογαλλική συμφωνία, την οποία στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ενώ επίσης καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης από τη Σλοβενία και τη Σύνοδο της ΕΕ με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως «όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση».

Λυπάμαι, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Είναι σαφές από τις παραπάνω φορτισμένες φράσεις τόσο του κ. Δένδια όσο και του κ. Μητσοτάκη αναμένεται ένταση και εντός της ελληνικής βουλής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα