Στόχος της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ ήταν να βρεθεί στο επίκεντρο της φθινοπωρινής Συνόδου Κορυφής στη Λιουμπλιάνα η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ο κατάλογος διεθνών ζητημάτων που μονοπώλησαν τις συζητήσεις στο χθεσινοβραδινό δείπνο ήταν μακρύς: Οι σχέσεις με την Κίνα, η δύσκολη κατάσταση στο Αφγανιστάν, oι ευρωαμερικανικές σχέσεις στη σκιά της συμφωνίας AUKUS και κυρίως η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου.
Μετά από διαφωνίες μηνών για την τελική διατύπωση, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, οι «27» συμφώνησαν σε μια ενδεχόμενη ένταξη των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων χωρίς όμως να αποδεχθούν την πρόταση της Λιουμπλιάνας για ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας μέχρι το 2030.
Ουδείς στην ΕΕ γνωρίζει πώς θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στη διένεξη Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας στο γλωσσικό, η οποία έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Από την πλευρά της η Αλβανία αισθάνεται όμηρος αυτής της αντιπαράθεσης, διότι η ευρωπαϊκή προοπτική Σκοπίων και Τιράνων έχει καλώς ή κακώς συνδεθεί. Προβληματική κρίνεται και η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται από αρκετές χώρες-μέλη ως ανεξάρτητο κράτος.
Εμπόδια στην ένταξη θέτουν Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία
Στις χώρες-εμπόδια στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων ανήκει εδώ και καιρό η Γαλλία. Διπλωμάτες στο Παρίσι διαμηνύουν ωστόσο τώρα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να έχουν προς το παρόν παγώσει, αλλά η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί εσαεί. Και η Ολλανδία έχει διατυπώσει ενστάσεις στην ένταξη των εν λόγω χωρών. Σύμφωνα με ολλανδούς διπλωμάτες η διεύρυνση της ΕΕ δεν έχει σταματήσει, απλά κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς. Είναι κοινό μυστικό ότι η Χάγη ανησυχεί ιδιαίτερα για μια πιθανή εξάπλωση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών από αλβανικές συμμορίες, οι οποίες με έδρα την Ολλανδία λέγεται ότι ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενδοιασμοί για την ένταξη των έξι χωρών υπάρχουν και από γερμανικής πλευράς, η οποία επιδιώκει την κατάργηση φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος έκδοσης βίζας. Οι λόγοι είναι ότι το Βερολίνο θεωρεί υπερβολικό τον αριθμό αιτήσεων ασύλου πολιτών από τα δυτικά Βαλκάνια χωρίς καμία πιθανότητα επιτυχίας, ενώ παράλληλα διαπιστώνει ότι συχνά όσοι έρχονται στη Γερμανία με βίζα ξεπερνούν κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής στη χώρα.
Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να εξισορροπήσουν την απουσία πολιτικής βούλησης και προόδου με χρήμα. 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις θα λάβουν μέσα στα επόμενα χρόνια οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 30 δις ευρώ για τη βελτίωση της υποδομής, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, ακόμα και την καταπολέμηση της πανδημίας.
Λύνονται τα προβλήματα με χρήμα;
Έκθεση του γερμανικού Ιδρύματος Μπέρτελσμαν και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης (wiww) αξιολογεί αρνητικά την μέχρι τώρα ευρωπαϊκή πολιτική οικονομικής ενίσχυσης των δυτικών Βαλκανίων: «Η στρατηγική της ΕΕ που στηρίζεται στην οικονομική στήριξη και την επίλυση πολιτικών διενέξεων δεν είναι επιτυχής», λέει η Στέφανι Βάις, ειδική σε ζητήματα ΕΕ στο Ίδρυμα Μπέρτελσμαν στις Βρυξέλλες. Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία εξακολουθούν να βρίσκονται σε οικονομικό επίπεδο σε μεγάλη απόσταση από τις χώρες-μέλη της ΕΕ σε ανατολική και νότια Ευρώπη.
Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν στις Βρυξέλλες μια σε βάθος οικονομική σύνδεση των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, έτσι ώστε οι οικονομίες των έξι χωρών να αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς. Εξηγούν μάλιστα ότι «ακριβώς επειδή μια πλήρης ένταξη των δυτικών Βαλκανίων μετατίθεται στο απώτερο μέλλον η ΕΕ θα πρέπει να τους διασφαλίσει μια εναλλακτική». Εκτός αυτού είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν θέλει να αφήσει τις τύχες των δυτικών Βαλκανίων στα χέρια κινέζων επενδυτών. Δυστυχώς όμως αυτό το γεωστρατηγικό επιχείρημα παίζει σχεδόν μηδαμινό ρόλο στην διαδικασία ένταξης των έξι χωρών.
Πηγή Deutsche Welle / Μπάρμπαρα Βέζελ
Latest News
Η Τουρκία ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να μείνει χωρίς την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - Μέλη της ομάδας Τραμπ ενημέρωσαν για την πρόθεση του νέου προέδρου
Kαμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία - Χιόνια στα ορεινά της χώρας
Κάτοικοι σε ορεινές περιοχές της επικράτειας αντίκρισαν λευκά τοπία από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Το καμπανάκι της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες, η σύσταση Κικίλια
Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα που θα συζητηθούν
Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο
Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Καζάν
Χριστούγεννα εκτός έδρας ψηφίζουν οι εκδρομείς
Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων - Με πληρότητα 100% φεύγουν τα ΚΤΕΛ
Ανιαροί μονομάχοι, ανόρεχτοι ψηφοφόροι στην προεκλογική Γερμανία
Η καταψήφιση της κυβέρνησης Σολτς την περασμένη Δευτέρα δεν περιείχε το παραμικρό στοιχείο έκπληξης - Τι αναμένεται προεκλογικά
Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό
Εκτακτο δελτίο καιρού - Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Η ΕΜΥ προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο για επιδείνωση του καιρού - Αναλυτικά οι περιοχές
Υπάλληλος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διατάχθηκε εσωτερική έρευνα
Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά δώδεκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται κι άλλα άτομα