Το Ιράν ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη για επανένταξη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν, στο «εγγύς μέλλον», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, είπε ότι το τρέχον ιρανικό υπουργικό συμβούλιο είναι ρεαλιστικό και επιδιώκει αποτελέσματα από τις συνομιλίες.

«Η κυβέρνηση του (Προέδρου Εμπραχίμ) Ράισι είναι πραγματιστική, ψάχνει αποτελέσματα. Περιμένουμε την αντίθετη πλευρά να μας δείξει τις πραγματικές τους προθέσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία (Ιράν) υποστηρίζει τη λογική, τον διάλογο, τις διαπραγματεύσεις, αλλά διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα και θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα του λαού του Ιράν και όλα τα μέρη θα επιστρέψουν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους» υπογράμμισε.

«Στο εγγύς μέλλον θα αποφασίσουμε για τους όρους επιστροφής στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Αμπντολαχιάν ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει μηνύματα από την πλευρά των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας.

Είπε ότι ως απάντηση, πρότεινε να ξεμπλοκάρουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων σε ξένες τράπεζες. «Η κατανόησή μας είναι ότι παρόλο που ο κ. Μπάιντεν χρησιμοποιεί διαφορετική ρητορική από τον Τραμπ, καθοδηγείται από τον φάκελο του Τραμπ», είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ είπε ότι η θέση της Ρωσίας ήταν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποκατασταθεί με την εφαρμογή των αρχικών συμφωνιών που βασίζονται στην ισορροπία συμφερόντων όπως υπογράφηκε το 2015.

«Οι συνομιλίες στη Βιέννη πρέπει να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, οι συνομιλίες δεν είναι αυτοσκοπός. Η παγκόσμια κοινότητα περιμένει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στο νομικό πεδίο της συμφωνίας και την ακύρωση των παράνομων περιορισμών τόσο κατά του Ιράν όσο και των οικονομικών εταίρων του», είπε.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι προσπάθειες σύνδεσης της αποκατάστασης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τη λήψη πρόσθετων παραχωρήσεων από το Ιράν θεωρούνται μάταιες».

Αντιπροσωπείες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας ξεκίνησαν προσπάθειες τον Απρίλιο για να φέρουν πίσω στις συνομιλίες την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, οι οποίες εγκατέλειψαν τη συμφωνία το 2018.

Μετά την εκλογική νίκη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στις 18 Ιουνίου, αυτές οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη διακόπηκαν.

Στις συνομιλίες, το Ιράν απαιτεί την άρση όλων των κυρώσεων της Δύσης, ενώ οι συνομιλητές του επιδιώκουν να επαναφέρουν τους ελέγχους στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα