Η Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια
Για την εκ Δανίας εταιρεία Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Nasdaq Copenhagen (στην πρωτεύουσα της Δανίας) και ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την Κυβέρνηση της Δανίας, η οποία και θα κρατήσει τον έλεγχο μέχρι το 2025. Στο σημείο αυτό, μια μικρή λεπτομέρεια: Η περαιτέρω μείωση ποσοστού κάτω του 50 % εξαρτάται από τις συμφωνίες των πολιτικών κομμάτων.
Η Συνεργασία: Χτες, η εισηγμένη Cenergy Holdings ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι «διερευνά συνεχώς πιθανές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και της τεχνογνωσίας της στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και την επένδυση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του εταιρικού της συμφέροντος».
Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν αναφορά και στην Ørsted. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε τα εξής: «(…)εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array”) στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Η συνεργασία, η οποία βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης των όρων της, τελεί υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία – ανάθεση που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους».
Η Παραγωγική Ενίσχυση: Εν ολίγοις, τα πλωτά αιολικά έχουν πέραση στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η γρήγορη ανάπτυξη τους και στη χώρα μας θα λειτουργήσει υπέρ της παραγωγικής ενίσχυσης ενός ολόκληρου κλάδου με πολύ καλές επιδόσεις στον οποίο πρωταγωνιστεί η Cenergy Holdings.
Οι μέτοχοι
Ας θυμηθούμε για μια ακόμη φορά τους μετόχους της Attica Bank. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 68.2% και ακολουθούν το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) με 14.7% και το e-ΕΦΚΑ με 10.3%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι (κάτω του 5 %) συγκεντρώνουν ποσοστό 6,8 %.
Τα Όσκαρ
O Sidney Ganis – Sid για τους φίλους του- παρά τα 81 του χρόνια είναι ένα δραστήριο μέλος της μεγάλης οικογένειας της βιομηχανίας των οπτικοακουστικών μέσων. Αν και ίδιος γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, η καταγωγή του είναι από τα Ιωάννινα και την Εβραϊκή Κοινότητα της πρωτεύσας της Ηπείρου.
Την προσεχή Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ο Sid Ganis, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, διετέλεσε και πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (διοργανώτρια αρχή των βραβείων Όσκαρ) για τέσσερις συνεχόμενες θητείες θα είναι συνομιλητής του Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια σε μια εκδήλωση με θέμα «Η προοπτική της Ελλάδας να καταστεί κινηματογραφικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας» στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Το Ελληνικό Χόλιγουντ: Η εκδήλωση είναι απόδειξη της κινητικότητας που υπάρχει στο χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας. Το περασμένο Σάββατο, το ΕΚΟΜΕ σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – ICC Ελλάς διοργάνωσαν τη διαδικτυακή συζήτηση «Το Χόλιγουντ στην Ελλάδα», σε μια προσπάθεια ανάδειξης της χώρας μας ως έναν από τους πιο ελκυστικούς και ανταγωνιστικούς προορισμούς για γυρίσματα οπτικοακουστικών παραγωγών παγκοσμίως. Σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» διαβάζω: O δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε για την λειτουργία και ανάπτυξη του Γραφείου Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών Αθήνας (Athens Film Office), αναφερόμενος επίσης σε παραγωγές όπως η σειρά της Apple TV, «Tehran», που συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν, την ταινία της Disney για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, την διαφήμιση του Perrier και μια ταινία της Νία Βαρντάλος, που θα ξεκινήσει γυρίσματα το 2022. Πρόσθεσε επίσης πως αυτές οι παραγωγές, και όχι μόνο, έχουν συνεισφέρει το ποσό των 108 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ. «Ναι, μπορούμε να γίνουμε μια μέρα, γιατί όχι, το ευρωπαϊκό Χόλιγουντ», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
Η καριέρα: Aς ξαναγυρίσουμε στον Ganis, «ένα από τα πιο διάσημα και επιφανή στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση της εκδήλωσης. Στη ίδια πρόσκληση διαβάζω: «Η καριέρα του περιλαμβάνει ηγετικούς ρόλους σε πολλά στούντιο, συμπεριλαμβανομένων των Lucasfilm, 20th Century Fox, Columbia Pictures, Seven Arts και Warner Bros. Το όνομά του έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο εμβληματικές και επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών, όπως οι The Empire Strikes Back, Return of the Jedi και Indiana Jones. Επίσης, ως πρόεδρος της Paramount Pictures κυκλοφόρησε τις παραγωγές Top Gun και Fatal Attraction και ήταν υπεύθυνος για τα παγκόσμια φαινόμενα Forrest Gump και Fatal Attraction, ταινίες που σημείωσαν τεράστια εμπορική επιτυχία και αγαπήθηκαν απο κοινό και κριτικούς. Ο Sid Ganis διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (διοργανώτρια αρχή των βραβείων Όσκαρ) για τέσσερις συνεχόμενες θητείες. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου της εν λόγω Ακαδημίας, που άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο».
Μια Νέα Πλατφόρμα
Η πλατφόρμα edupass.gov.gr, το νέο εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών, συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Πιο συγκεκριμένα, η νέα πλατφόρμα υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.
Ο Στόχος: Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε πρώτη φάση στα ΑΕΙ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ).
Η Συμμαχία
Μια ιδιότυπη, συμμαχία συγκροτείται στους κόλπους της Ευρωζώνης. Αυτή τη φορά, αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Όπως προέκυψε κι από το χθεσινό Eurogroup, υπέρ της αλλαγής του – προς την κατεύθυνση της «χαλάρωσης» – τάσσονται η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και φυσικά, η Ελλάδα. Με την «ηθική», προς το παρόν, συμπαράσταση της ECB.
Η Αντίπερα Όχθη: Στην άλλη πλευρά, εκείνη της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με κάθε κόστος, «στέκονται» η Γερμανία και η Ολλανδία. Μόνο που η πρώτη για τουλάχιστον τρεις μήνες δεν θα έχει κυβέρνηση.
Η Συνάντηση
Υπάρχει πρόβλεψη για νέα συνάντηση Μητσοτάκη και Μακρόν, προσεχώς και μάλιστα στην Αθήνα (και πάλι); Η απάντηση είναι, ναι. Αρχές Ιανουαρίου ο πρόεδρος Macron θα πάρει το προεδρικό αεροσκάφος για να ξαναέρθει στη χώρα μας. Αυτή τη φορά, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της σχετικής περιοδείας που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Επενδυτής
Ο 70χρονος Καναδός ινδικής καταγωγής billioner επιχειρηματίας και επενδυτής Prem Watsa συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Παρίσι. Παρουσία του Αλέξη Πατέλη και του Άκη Σκέρτσου.
Τα Σχέδια: Ο ιδρυτής του Ομίλου Fairfax Financial Holdings, ο σημαντικότερος μέτοχος της Eurobank επικεντρώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον του στο real estate. Γι΄αυτό και η επίσκεψη του στο εργοτάξιο της Γλυφάδας – στα «Αστέρια» όπου η Grivalia δημιουργεί ένα πρότυπο τουριστικό- ψυχαγωγικό και οικιστικό συγκρότημα- είχε ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία. Μαζί του, ο οικοδεσπότης Γιώργος Χρυσικός και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Το συγκρότημα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ανοίξει τις πύλες του το επόμενο καλοκαίρι.
Τα Πρόσωπα
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην τελευταία ελληνο-γαλλική στρατηγική συμφωνία. Ήταν ο βασικός συντάκτης του σχετικού κειμένου της συμφωνίας σε συνεργασία με την διπλωματική σύμβουλο του Μαξίμου, Ελένη Σουρανή.
Το Υπερατλαντικό Ταξίδι
Ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης θα είναι εκείνος που θα συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπερατλαντικό ταξίδι, στις 14 Οκτωβρίου, για την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.
Latest News
Στους δρόμους η Νέα Δημοκρατία, τα 3 δισ. της «ασπίδας», η αλήθεια για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, τα σχέδια Ξιφαρά, ποιον ξεχωρίζει η JP Morgan, η επέκταση της Dimand
Μήνυμα Μητσοτάκη
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά