Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το αυξημένο χρέος που ανέρχεται σε περίπου 200% του ΑΕΠ, να ανακεφαλαιοποιήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να εξαλείψει τα διαρθρωτικά οικονομικά εμπόδια για να διευκολύνει τους περιορισμούς αξιολόγησης, αναφέρει η Scope Ratings σε αναφορά της.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας (BB+/Stable) είναι δεύτερος μετά από αυτόν της Ιαπωνίας (βαθμολογία Α/Σταθερός) μεταξύ 36 χωρών των οποίων το χρέος βαθμολογείται δημόσια από την Scope.

Ενώ η Scope προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 199,1% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021, από την κορυφή του 205,6% πέρυσι, αυτό παραμένει σημαντικά πάνω από το επίπεδο της προ κρίσης 180,5% το 2019.

«Το υψηλό χρέος της Ελλάδας αφήνει την κυβέρνηση ευάλωτη σε οποιαδήποτε επανεκτίμηση των αγορών μετά από αυτήν την κρίση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τα ελλείμματα που συσσωρεύονται σε κρίση, ειδικά καθώς η υποστήριξη της ΕΚΤ σταδιακά μειώνεται», λέει ο Dennis Shen, αναλυτής στη Scope. «Αυτή η ευπάθεια στη διόρθωση της αγοράς παραμένει ο βασικός περιορισμός της πιστοληπτικής ικανότητας.»

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι μετά το 2021, ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα μειωθεί σε περίπου 186% του ΑΕΠ έως το 2026, καθώς η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και τα δημοσιονομικά ελλείμματα περιορίζονται, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει διακοπή της οικονομικής ανάκαμψης.

«Παρ ‘όλα αυτά, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης εξαρτάται από την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών οικονομικών προβλημάτων της Αθήνας, όπως η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών, ακόμη και αναγνωρίζοντας την πρόσφατη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα», λέει ο Shen. Τα αυξημένα NPLs (21,3% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο αλλά μειωμένα από το 40% στο τέλος του 2019) επηρεάζουν την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος και την ικανότητα χρηματοδότησης της ανάκαμψης.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έχουν αναλάβει ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου για την κάλυψη του κόστους των επικείμενων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σταδιακή κατάργηση των μεταβατικών ρυθμίσεων προληπτικής εποπτείας.

Οι δείκτες κεφαλαίου σε ολόκληρο το σύστημα μειώθηκαν στο 13,8% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 16,4% το 4ο τρίμηνο του 2019, αντικατοπτρίζοντας την κακή κερδοφορία και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Από αυτή την άποψη, κάτω από ένα δυσμενές σενάριο της εξέτασης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής το 2021, οι βασικοί δείκτες κεφαλαίου τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σημείωσαν πτώση στο 8% ή κάτω – μιλώντας για τα εναπομείναντα τρωτά σημεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Κυρίως, το υψηλό μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στο τραπεζικό κεφάλαιο, τα αυξανόμενα κρατικά ομόλογα των τραπεζών, τα μερίδια κρατικών ιδίων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες και οι εγγυήσεις βάσει του καθεστώτος Ηρακλής συνεπάγονται ισχυρότερη σχέση κρατικών τραπεζών-αυξάνοντας τον κίνδυνο για το κράτος υπό ενδεχόμενα σενάρια επηρεάζοντας την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος », λέει ο Shen.

«Αυτός ο κίνδυνος του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπολογίζεται με την τρέχουσα συμπερίληψη του Οργανισμού για μια αρνητική προσαρμογή των πιστωτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας που σχετίζεται με τον κληρονομικό κίνδυνο που παρεμποδίζει το τραπεζικό σύστημα μετά από κρίσεις της περασμένης δεκαετίας».

Η Scope τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση εκκρεμών προβλημάτων στην πραγματική οικονομία, όπως δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, χαμηλές επενδύσεις και αυξημένες καθυστερήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία παραμένει υψηλή, 14,2% τον Ιούλιο, αν και είχε μειωθεί δραστικά από 17,2% τον Απρίλιο.

Η φορολογική συμμόρφωση παραμένει αδυναμία, αν και έχει βελτιωθεί ομοίως, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα είναι πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, περιορίζοντας τον δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη.

«Η πρόοδος είναι σημαντική σε ορισμένους προαναφερθέντες τομείς για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των χαμηλότερων της ζώνης του ευρώ, καθώς και για την αύξηση της εμπιστοσύνης στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας υπό μελλοντικά σενάρια κρίσης», καταλήγει ο Shen.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σπίτι μου 2: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος-Όλες οι λεπτομέρειες
Ακίνητα |

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια