
Το Soros Fund Management, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή και φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος, παραδέχθηκε ότι κατέχει bitcoin.
Κατέχουμε «μερικά νομίσματα … αλλά όχι πολλά», δήλωσε η Ντον Φιτζπάτρικ, Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων του Soros Fund Management, σε συνέντευξή της σε εκδήλωση του Bloomberg αυτήν την εβδομάδα.
Το Soros Fund Management, το οποίο φημίζεται για τα μεγάλα κέρδη από επενδύσεις σε παραδοσιακά νομίσματα δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πόσα bitcoin κατέχει και πότε τα αγόρασε.
«Δεν είμαι σίγουρη ότι το bitcoin αντιμετωπίζεται μόνο ως αντιστάθμιση πληθωρισμού εδώ», δήλωσε η Ντον Φιτζπάτρικ, προσθέτοντας ότι πλέον το κρυπτονόμισμα έχει γίνει mainstream.
Η Φιτζπάτρικ εξήγησε μάλιστα πως τα κρυπτονομίσματα έχουν πλέον αγοραία αξία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες.
Η τιμή του bitcoin, του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο, αυξήθηκε κατά 10% από περίπου 50.000 δολ. την Τρίτη σε πάνω από 55.000 δολ. την Τετάρτη . Διαπραγματεύτηκε στα 54,726 δολάρια περίπου στις 4 το πρωί ET Πέμπτης.
Το τελευταίο ράλι bitcoin έρχεται παρά τη συνεχιζόμενη απειλή των ρυθμιστικών αρχών από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και τις ανησυχίες για το τεράστιο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Οι φόβοι των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών έχουν χαλαρώσει αυτήν την εβδομάδα αφού τόσο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όσο και ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να επιβάλουν περιορισμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Ο φονέας της στερλίνας
Ο Σόρος έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης που μάστιζε τη βρετανική οικονομία και έκτοτε έγινε γνωστός ως ο φονέας της στερλίνας. Κατά την γνωστή ιστορικά «Μαύρη Τετάρτη» του Φεβρουαρίου του 1992 της αγγλικής αγοράς, ο Σόρος κατάφερε να αποκομίσει κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων.
Ο Τζορτζ Σόρος ουσιαστικά δανειζόταν σε υπερτιμημένο νόμισμα (όπως ήταν η στερλίνα το 1992), στη συνέχεια το μετέτρεπε σε υποτιμημένο νόμισμα (το μάρκο και το φράγκο τη χρονιά εκείνη) και στη συνέχεια επαναγόραζε το αρχικό νόμισμα, όταν αυτό ουσιαστικά είχε «πέσει» αρκετά, ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο. Τον Σεπτέμβριο του 1992 ο Σόρος μετέτρεψε σε άλλα νομίσματα τα σχεδόν 7 δισ. στερλίνες που είχε δανειστεί.
Η επιχείρηση στήθηκε με τη βοήθεια αμερικανικών τραπεζών με την Τράπεζα της Αγγλίας να δαπανά 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι αρκετό. Αυτή η κίνηση κλόνισε ολόκληρη την Βρετανία η οποία την επόμενη κι΄ όλας ημέρα αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα προχωρώντας σε υποτίμηση 15%. Ο Σόρος μπορούσε πλέον να αγοράσει ξανά στερλίνες με σκοπό να αποπληρώσει το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες τα κέρδη του άγγιξαν το 1 δισ. δολαρίων ενώ το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε τις απώλειές του σε 3,3 δισ. στερλίνες.


Latest News

Καθίζηση στην τιμή του Bitcoin - Επεσε κατά 6% με φόντο τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα ακολουθούν τις παγκόσμιες αγορές

Στον «πυρετό» των crypto η οικογένεια Τραμπ - Τώρα επενδύει και στην... εξόρυξη
Η εταιρεία Έρικ Τραμπ και Ντόναλν Τραμπ Τζούνιορ μπαίνει στο χώρο εξόρυξης bitcoin

Bitcoin: Το ορυχείο κρυπτονομισμάτων στην μακρινή Ζάμπια
Η εξόρυξη των bitcoin κατά μήκος του ποταμού Ζαμβέζη - Η δραστηριότητα της εταιρείας Gridless

Τι είναι το blockchain και γιατί όλοι μιλούν για αυτό
Ο όρος ταυτίστηκε με τα κρυπτονομίσματα, αλλά πρόκειται για τεχνολογία που βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, των αγορών και της δημόσιας διοίκησης – είναι όμως ενεργοβόρα