Να αρχίσουν να μελετούν την επιστροφή σε πιο… βιώσιμους προϋπολογισμούς καλεί τις κυβερνήσεις το ΔΝΤ, μετά τα άνευ προηγουμένου μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που δρομολόγησαν οι περισσότερες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτό επισημαίνει η νέα έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου στέλνοντας «σήμα» για επιστροφή σε πιο σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές, προκειμένου να ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Βεβαίως, η έκθεση επισημαίνει πως είναι θέμα της κάθε χώρας να αποφασίσει την κατάλληλη χρονική στιγμή και το ρυθμό της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, αναλόγως με τα οικονομικά της δεδομένα, τις δημοσιονομικές της αδυναμίες, τις αναπτυξιακές της ανάγκες, τις εισπρακτικές της δυνατότητες, τη γήρανση του πληθυσμού της και βέβαια το στάδιο που βρίσκεται η πανδημία στο εσωτερικό της.
«Υπάρχουν χώρες, όπου η πανδημία μαίνεται ακόμη ανεξέλεγκτη, οπότε η προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης» σχολίασε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του Ταμείου, Πάουλο Μάυρο. Όμως, έτερες χώρες, όπου η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, «θα πρέπει να ξεκινήσουν να μελετούν τη σταδιακή μείωση του βαθμού δημοσιονομικής στήριξης που παρέχουν στην οικονομία» πρόσθεσε.
Στην έκθεση επισημαίνεται, εξάλλου, πως οι χώρες που δεσμεύονται μεσοπρόθεσμα σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία με ένα αξιόπιστο πλαίσιο προϋπολογισμού επιβραβεύονται με χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, οι χώρες με αξιόπιστα δημοσιονομικά προγράμματα δανείζονται φθηνότερα και μπορούν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα τη διόγκωση του χρέους τους, έχοντας τη δυνατότητα να αντιστρέψουν αυξήσεις της τάξης του 15% σε μία δεκαετία, εφόσον δεν υπάρχουν βέβαια και επιπρόσθετες απειλές στο μεσοδιάστημα.
Για τους λόγους αυτούς το Ταμείο συνιστά στις χώρες να δεσμευτούν σε ευρύτερους δημοσιονομικούς στόχους με σαφείς (ήτοι σφιχτούς) πολιτικές στο μέτωπο της φορολογίας και των δαπανών για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως η διατήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ ή τα ανεξάρτητα δημοσιονομικά συμβούλια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία των κρατών και των κυβερνήσεων τους. Αν και τα σχέδια αυτά θα πρέπει να είναι ευέλικτα, ώστε να επιτρέπουν στις οικονομίες να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν, αποφεύγοντας μεγάλες περικοπές σε σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%