Ο πρόεδρος της Νιγηρίας παρουσίασε σήμερα έναν προϋπολογισμό-ρεκόρ ύψους 16,39 τρισ. νάιρα (το εθνικό νόμισμα της χώρας ισοδυναμεί με περίπου 410 δολάρια) ή 39,8 δισ. δολάρια για το 2022, με εκτιμώμενη αύξηση 25% σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό στις κρατικές δαπάνες καθώς η οικονομία παλεύει με τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Το σχέδιο για τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου της Αφρικής προϋποθέτει την παραγωγή 1,88 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως και τιμή πετρελαίου στα 57 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Μουχάμαντου Μπουχάρι, κατά της διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το έλλειμμα θα ανέλθει σε 6,26 τρισ. νάιρα, ή 3,39% του ΑΕΠ, και θα χρηματοδοτηθεί από νέο δάνειο ύψους 5,01 τρισ. νάιρα, από ιδιωτικοποιήσεις που εκτιμώνται σε 90,73 δισ. νάιρα και από αναλήψεις δανείων που έχουν εξασφαλιστεί για συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα ύψους 1,16 τρισ. νάιρα.

Ανησυχία για τον δανεισμό

«Ορισμένοι έχουν εκφράσει την ανησυχία για την προσφυγή μας στον δανεισμό για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών μας κενών. Έχουν δίκιο να ανησυχούν. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το επίπεδο χρέους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται εντός βιώσιμων ορίων», είπε ο νιγηριανός πρόεδρος.

Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί έως και 3% φέτος, καθώς το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε αύξηση 5%. Το 2020, η χώρα έπεσε σε ύφεση λόγω της πανδημίας, αν και κατάφερε να εξέλθει από αυτή το τέταρτο τρίμηνο, έστω με μια εύθραυστη ανάπτυξη.

Η Ράζια Καν, επικεφαλής της έρευνας για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στο Standard Chartered, δήλωσε ότι η Νιγηρία είχε από καιρό προτιμήσει τις αυξημένες δαπάνες ως μέσο για την τόνωση της ανάπτυξης και ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 ήταν σύμφωνος με το στυλ οικονομικής διαχείρισης του Μπουχάρι από το 2015.

«Η ασφάλεια παραμένει επίσης σημαντική για τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο η αύξηση της κατανομής των δαπανών», είπε.

Οι ένοπλες δυνάμεις αγωνίζονται να περιορίσουν τις ισλαμιστικές εξεγέρσεις στα βορειοανατολικά, μια σειρά μαζικών απαγωγών και θανατηφόρων επιθέσεων ληστών στα βορειοδυτικά, συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων σε πολλές περιοχές και ένα γενικότερο κύμα εγκληματικότητας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε από τη μεριά της ότι η αυξανόμενη ανασφάλεια, μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα και τις «παγωμένες» μεταρρυθμίσεις, αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και παράγοντα αύξησης της φτώχειας στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»