Τετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες προβλέπει το άρθρο 59 το σχεδίου νόμου του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Η παράταση θα ξεκινά από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και θα ισχύει από τη λήξη της προηγούμενης παράτασης ανά περιοχή και αφορά εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Αφορά επίσης, στο χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να υποβάλουν στις δασικές υπηρεσίες των νομών, διοικητικές πράξεις που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς επίσης, και στον χρόνο άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Παράταση προθεσμίας για δασικούς χάρτες

Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182), όπως παρατάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4801/2021 (Α΄ 83) για τους δασικούς χάρτες, που η ανάρτησή τους υλοποιείται εντός του 2021, παρατείνεται, από τη λήξη της, για τέσσερις (4) μήνες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για είκοσι (20) επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΝ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος

Όπως έχει ήδη γράψει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο χρόνος για τον σχεδιασμό των δασικών χαρτών που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά –και- τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετρά αντίστροφα.

Ο «ΟΤ»  έχει παρουσιάσει όλο τον σχεδιασμό , ο οποίος –σε αυτή τη φάση- δίνει έμφαση στις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς. «Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ», λέει μιλώντας στον « ΟΤ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

«Στόχος η ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών, προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προάσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις εκχερσωμένες εκτάσεις , ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δυο προϋποθέσεις: 1ον) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί- και 2ον) την ύπαρξη τίτλου πριν το 2000 ( για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.α).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα