Η απάντηση της Κίνας στο Aukus
Ποια η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού;
Η έξοδος του Προέδρου Τραμπ το 2017 από την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership (TPP) μοιάζει εκ των υστέρων με μία από τις χειρότερες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του. Έντεκα άλλες χώρες κατέληξαν τελικά στη συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου στη λεκάνη του Ειρηνικού, αλλά η αποχώρηση των ΗΠΑ καθυστέρησε τη κατά τα άλλα σοβαρή προσπάθεια του κ. Τραμπ να αντισταθεί στην κινεζική ηγεμονία στην Ασία.
Αυτό το λάθος είναι στο επίκεντρο καθώς το Πεκίνο υποβάλλει αίτηση τώρα για να συμμετάσχει στην εμπορική εταιρική σχέση 11 χωρών και ενώ υπερτερεί των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε την αίτηση συμμετοχής στη συμφωνία διαδόχου του TPP μετά την είσοδο των ΗΠΑ στο Aukus-ένα στρατηγικό αμυντικό σύμφωνο μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων. Η προσφορά του κ. Σι και ο χρόνος της είναι υπενθυμίσεις ότι το εμπορικό σύμφωνο του Ειρηνικού είναι κάτι περισσότερο από οικονομικό.
Αφορά επίσης τη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων στη σημαντικότερη οικονομική περιοχή του κόσμου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει την επιτυχία της Aukus προχωρώντας προς την επανένταξη των ΗΠΑ στο εμπορικό σύμφωνο, κάτι που θα έκανε περισσότερα για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στον Ειρηνικό από οποιαδήποτε πώληση όπλων.
Είναι αλήθεια ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να γίνει αποδεκτή η αίτηση της. Η Αυστραλία, μέλος του διαδόχου του TPP, έχει ήδη σηματοδοτήσει αντίσταση σε αυτό. Η Κίνα πέρασε τον περασμένο χρόνο επιβάλλοντας δασμούς στις αυστραλιανές εξαγωγές στο πλαίσιο της εκστρατείας εκφοβισμού της, αφού η Καμπέρα ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού. Ένα εμπορικό σύμφωνο θα έπρεπε να αποτρέπει, όχι να θεσμοθετεί, τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας.
Ωστόσο, η αίτηση της Κίνας δείχνει ότι εκτιμά τη στρατηγική σημασία του εμπορίου στον Ειρηνικό. Μια πτυχή του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας είναι ποια χώρα θα θέσει τους παγκόσμιους όρους για τεχνολογίες υπολογιστών και επικοινωνιών επόμενης γενιάς. Η εκστρατεία κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Huawei, την οποία θεωρεί απειλή εθνικής ασφάλειας, θα ήταν λιγότερο επιτυχημένη αν η Κίνα ήταν μέλος του TPP.
Η παρουσία της Αμερικής σε ένα αναθεωρημένο TPP θα ενισχύσει επίσης τις οικονομίες φιλικών ή ουδέτερων κρατών που οι ΗΠΑ χρειάζονται για να αντισταθούν στην κινεζική ηγεμονία. Η έξοδος του κ. Τραμπ από τη συμφωνία έβλαψε τα σχέδια του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για εσωτερική οικονομική μεταρρύθμιση. Η ένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και ίσως την Ταϊβάν, που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο εμπορικό σύμφωνο αυτήν την εβδομάδα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σιωπήσει για το σύμφωνο Ομπάμα κυρίως για πολιτικούς λόγους, φοβούμενη τον λαϊκισμό που στοχεύει το εμπόριο. Αλλά οι στάσεις απέναντι στην Κίνα έχουν αλλάξει από το 2017. Αν πλασαριστεί σωστά, ένα ανανεωμένο TPP μπορεί να έχει μια πιθανότητα να κυρωθεί και από τα δύο αμερικανικά κόμματα.
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο