Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει το επιχειρηματικό σκηνικό της Βρετανίας στην προώθηση των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, όμως τα νούμερα παραμένουν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της Cranfield School of Management, που εξέτασε την αναλογία των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών του FTSE 100, καταλήγοντας ότι ο αριθμός τους είναι μεν υψηλότερος από ποτέ, αλλά πως υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο τοπ 100 των βρετανικών επιχειρήσεων υπάρχουν μόλις οκτώ(!) γυναίκες CEOs και συνολικά 15 CFOs. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από τότε που ξεκίνησε η ετήσια έρευνα, το 1999, όμως και πάλι είναι μικρό.
Οι γυναίκες CEOs πρόκειται για την Άλισον Ρόουζ της NatWest Group, την Έμα Γουαλμσλεϊ της φαρμακοβιομηχανίας GSK, την Κάρολιν ΜακΚολ της ITV, την Άλισον Μπρίτεν της Whitbread, την Τζέτ Νύγκααρντ-Άντερσεν της Entain, την Αμάντα Μπλανκ της Aviva, την Λιβ Γκάρφιλντ της Severn Trent και την Μιλένα Μοντίνι ντε Φοκάτις της Admiral. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες, η Severn Trent και η Admiral είναι οι δύο μοναδικές εταιρείες του FTSE 100 που έχουν γυναίκες και στο πόστο του CEO και στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου τους.
Το ενθαρρυντικό, επίσης, είναι πως η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη αναφορικά με τη γενική παρουσία των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Ανάμεσα, λοιπόν, στις 100 κυριότερες βρετανικές επιχειρήσεις το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια φτάνει το 38% και στις μικρομεσαίες εταιρείες του FTSE 250 το 35%, όταν το εθελοντικό(!) όριο που έχουν θέσει οι αρχές ορίζεται στο 33%.
Ανάμεσα στις εταιρείες του ελιτίστικου FTSE 100, την καλύτερη επίδοση μακράν εμφανίζει ο όμιλος ποτών Diageo, με τις γυναίκες να έχουν φτάσει να καταλαμβάνουν το 60% των ανώτατων θέσεων. Στο ακριβώς αντίθετο άκρο βρίσκεται η online αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ocado με ποσοστό μόλις 17%.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών