Πάνω από ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία, η ψυχική υγεία των εργαζομένων στις ΗΠΑ επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Σχεδόν το 80% των εργαζομένων ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία και αυτές οι ανησυχίες είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που σχετίζονται με τη σωματική υγεία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού οργανισμού Conference Board σε 1.800 Αμερικανούς εργαζόμενους.

«Τον Απρίλιο, ήμασταν πολύ πιο αισιόδοξοι ότι θα μπορούσαμε να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα ή έστω να προχωρήσουμε μπροστά, να κάνουμε το επόμενο βήμα. Διαπιστώσαμε όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα και είχε αντίκτυπο στον τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι όταν επιστρέφουν στο χώρο εργασίας », δήλωσε στο Yahoo Finance Live η Ρεμπέκα Ρέι, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Conference Board, για θέματα εργατικού δυναμικού.

Από τους σχεδόν οκτώ στους 10 εργαζόμενους που ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία, το 77% ανέφερε το στρες και την εξουθένωση (το λεγόμενο burn out) ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 55% τον περασμένο Απρίλιο. Ο κύριος παράγοντας για την επιδείνωση της κατάστασης είναι ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας, με τους μισούς ερωτώμενους να απαντούν ότι οι απαιτήσεις στην εργασία απαιτούν μεγαλύτερος κόστος και από την COVID-19.

«Τα θολά όρια [μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής] και ο αυξημένος φόρτος εργασίας είναι υψηλότερα στη λίστα ανησυχιών των εργαζομένων από το να προσβληθούν από τον ίδιο τον κορωνοϊό ή να τον μεταφέρουν σε αγαπημένα τους πρόσωπα – και αυτό, όπως διαπιστώσαμε, είναι μάλλον εντυπωσιακό», πρόσθεσε η Ρέι.

Από την άποψη του φύλου, η έρευνα αποκάλυψε μια εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις τελευταίες να αισθάνονται συγκλονισμένες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες ανέφεραν ότι η ψυχική τους υγεία κλονίστηκε από αυξημένη πίεση φόρτου εργασίας περισσότερο από τους άνδρες που πλαισίωσαν την έρευνα, με το 60% των γυναικών να δηλώνει ότι η ψυχική τους υγεία έχει επιδεινωθεί σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το 48% των ανδρών.

Μεγάλο «θύμα» οι γυναίκες

Και αυτό το πρόσθετο άγχος αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών έχει αλλάξει εργασία ή έχει εγκαταλείψει εντελώς την εργασία!. Τον Αύγουστο, 41.000 γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με 139.000 άνδρες που προσχώρησαν, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των γυναικών που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό από τον Φεβρουάριο του 2020 σε 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Νομικών Γυναικών.

«Τα καθήκοντα της ανατροφής των παιδιών και της φροντίδας των ηλικιωμένων πέφτουν δυσανάλογα στις γυναίκες, και όταν το συνδυάζετε με τον αυξημένο φόρτο εργασίας και τα θολά όρια μεταξύ χρόνου εργασίας και προσωπικής ξεκούρασης, οι γυναίκες επηρεάζονται πολύ», πρόσθεσε η Ρέι.

Εν μέσω της αύξησης των ανησυχιών για την ψυχική υγεία και της σφιχτής αγοράς εργασίας, οι εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική ευημερία των εργαζομένων. H Ρέι επισημαίνει ότι ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι εταιρείες να παρέχουν ευελιξία.

«Περίπου το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μια ευέλικτη πολιτική εργασίας είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία», κατά την Ρέι. «Οι εταιρείες βρίσκονται σε αναζήτηση για ταλέντα τώρα, και αυτές που προσφέρουν ευελιξία και υποστηρίζουν τους εργαζόμενους μέσω αυτών είναι αυτές που θα έχουν ευκολότερο χρόνο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα που χρειάζονται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»