Ήπια πτωτικά έκλεισε σήμερα η αμερικανική αγορά, μετά από μια έντονη εβδομάδα με πολλές και έντονες διακυμάνσεις, καθώς η αγορά προσπάθησε να διαγνώσει το πως μπορεί να επιδράσουν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις αποφάσεις της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,02% στις 34.746 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτωση 0,19% στις 4.391 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,51% στις 14.579 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν κέρδη που έφτασαν το 1%, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει με μικρά κέρδη, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε μέσα στην εβδομάδα ο τεχνολογικός κλάδος.

Σε επίπεδο τίτλων, ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε σημαντικά κέρδη, μετά και την άνοδο του αργού στα επίπεδα των 80 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014. Η Exxon Mobil σημείωσε κέρδη 1,6%, με τη Chevron να κλείνει στο +3% και την ConocoPhillips στο +3,2%.

Πάντως, αυτό που προσπάθησε να απαντήσει σήμερα η Wall Street είναι εάν ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την έναρξη της σύσφιξης της πολιτικής από τη Federal Reserve στα τέλη του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο Jamie Cox της Harris Financial Group. «Υπάρχουν πολλά θετικά στα στοιχεία, όπως η αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών, αλλά όχι αρκετά για να καλύψουν το γεγονός ότι η εικόνα της απασχόλησης παραμένει θολή εξαιτίας της Covid», πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας, χειρότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας με πολύ πιο αργό ρυθμό από τις προβλέψεις. Οι προσλήψεις του μη αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά μόλις 194.000 το μήνα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 500.000, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,8%, έναντι του αναμενόμενου για 5,1%.

Ροκάνισαν τα εβδομαδιαία κέρδη τους οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, ολοκληρώνοντας μια έντονα ευμετάβλητη εβδομάδα, κατά την οποία όμως κατάφερε να κλείσει θετικά, με βασικό μοχλό στήριξης την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ και την μικρή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κλείνει στο +1%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 7.095 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,29% στις 15.206 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,61% στις 6.559 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών διαμορφώθηκαν στο 1% – 1,3%.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η Stellantis η οποία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει δύο από τα εργοστάσια της Opel στη Γερμανία, ένα από τα οποία κλείνει προσωρινά την επόμενη εβδομάδα λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.

Η γαλλική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Faurecia κέρδισε 3,9%, επιδρώντας θετικά στον Stoxx 600, ενώ η Tui σημείωσε απώλειες άνω του 15%, καθώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1,1 δισ. ευρώ προκειμένου να επανέλθει ο όμιλος στην ομαλότητα μετά την πανδημία.

Στα μάκρο της ημέρας, το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο για τον Αύγουστο έφτασε σε πλεόνασμα 13 δισ. ευρώ σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ελαφρώς από την πρόβλεψη των 15,8 δισ. ευρώ.

Συνέχισε τα «προσεκτικά» ανοδικά βήματα το ΧΑΑ

Κάτω από το κρίσιμο, τελικά, επίπεδο των 893 μονάδων έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς προτίμησε επί της παρούσης να κρατήσει μια πιο επιφυλακτική στάση στο δρόμο προς την επαναφορά προς τις 900 μονάδες. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 892,60 μονάδες, με το πενθήμερο να ολοκληρώνεται με κέρδη σχεδόν 2,5%.

Στο πενθήμερο αυτό όμως το ΧΑ κατάφερε να κινηθεί ανοδικά και κόντρα στο εύθραυστο διεθνές κλίμα, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις αναφορές ότι η ΕΚΤ αναζητά τη γέφυρα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για μετά τον Δεκέμβριο, με την Ελλάδα να έχει εστιάσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προκειμένου να μην χρειαστούν οι γνωστές εξαιρέσεις.

Αυτές οι αναφορές, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατάφεραν να οδηγήσουν το ΧΑΑ σε ένα σημαντικό κανάλι ανάκαμψης από τις απώλειες του Σεπτεμβρίου κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Με τις έξι μέχρι τώρα συνεδριάσεις του μήνα, όταν και μόνο μία ήταν αρνητική, ο γενικός δείκτης κατάφερε να ανακάμψει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 1ης Οκτωβρίου στις 853 μονάδες, στις 894 μονάδες σήμερα.

Βέβαια, το μεγάλο αγκάθι είναι ότι αυτή η άνοδος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναιρεθεί εάν ο γενικός δείκτης δείξει αδυναμία πάνω από τις 893 μονάδες, δεδομένου του ότι και αυτή δεν ήρθε και με μεγάλο τζίρο, ώστε να διαφανεί ότι δημιουργήθηκαν ισχυρές θέσεις στο μεσοδιάστημα. Εντούτοις, αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι εάν βοηθήσει λίγο περισσότερο το διεθνές κλίμα, ίσως δούμε μια αθόρυβη αναρρίχηση ακόμη και στη ζώνη των 900 μονάδων από τον γενικό δείκτη.

Σε επίπεδο τίτλων, τα Ελληνικά Πετρέλαια με το +2,87% ξεχώρισαν, όπως και η ισχυρή άνοδος των ΓΕΚ Τέρνα, Εθνικής, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ. Θετική η συμβολή και των Coca Cola, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο, αλλά αρνητικά των Alpha Bank, Τιταν και Aegean.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street