Σε επαφή με τις 890 μονάδες βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, το οποίο αναλώνεται κυρίως στην απορρόφηση των διορθωτικών κινήσεων σε αρκετούς τίτλους, χωρίς να αναλαμβάνει επί της παρούσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

Έτσι, ο γενικός δείκτης κινείται με κέρδη 0,01% στις 889,17 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα σε ικανοποιητικά επίπεδα, κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Μπορεί το ΧΑ να έχει αφήσει μια θετική αίσθηση στην αγορά για τις αντοχές που επέδειξε το τελευταίο διάστημα όταν οι διεθνείς αναταράξεις είχαν κλιμακωθεί, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που στοιχειοθετούν σε τρεις τους λόγους της περαιτέρω αδυναμίας του να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Όπως επισημαίνουν, οι ξένοι δείχνουν να εστιάζουν αρκετά στο ολοένα και αυξανόμενο χρέος της κυβέρνησης, την εξάρτηση από τις πολιτικές αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ευάλωτη δομή της οικονομίας. Όσο αυτοί οι κίνδυνοι παραμένουν, το ΧΑ θα παραμένει εγκλωβισμένο σε μια πλάγια κίνηση, με τους βραχυπρόθεσμους να προκαλούν αναταράξεις για την ενθυλάκωση του μέγιστου των κερδών.

Βέβαια, η τάση δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ αναζητά τη γέφυρα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για μετά τον Δεκέμβριο, με την Ελλάδα να έχει εστιάσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προκειμένου να μην χρειαστούν οι γνωστές εξαιρέσεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το -1,44% της Coca Cola και το -1,22% της Τέρνα Ενεργειακής επηρεάζει τον γενικό δείκτη, όπως και τα αρνητικά πρόσημα σε Βιοχάλκο, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, η Εθνική καταφέρνει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με κέρδη σήμερα 1,11%, με τις ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil και ΟΤΕ να πλαισιώνουν θετικά την Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών