
Αντιμέτωπος με την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων-κυρίως λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Κίνας, βρίσκεται ο τομέας των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των μεταφορών και οι συνέπειες της εξάπλωσης της παραλλαγής του κοροναϊού (Delta), ιδίως στην Ασία, έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο των εντάσεων, η φθινοπωρινή έκδοση του 2021 της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών , που δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει μια λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και περαιτέρω προοπτικών για κάθε έναν από τους τομείς αγροδιατροφής που καλύπτονται.
Αροτραίες καλλιέργειες
Η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ βρίσκεται σε άνοδο, με προβολή 294,8 εκατομμυρίων τόνων για το 2021/22, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η αύξηση υποστηρίζεται κυρίως από την ανάκαμψη της παραγωγής σίτου, που εκτιμάται σε 131 εκατομμύρια τόνους, 11,9% υψηλότερη από πέρυσι. Με υψηλές τιμές και ευνοϊκές συνθήκες για τα κοπάδια στην ΕΕ, η χρήση των σιτηρών για ζωοτροφές προβλέπεται ότι θα είναι σταθερή για το 2021/22, σε 162,2 εκατομμύρια τόνους.
Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων της ΕΕ ανέκαμψε από το χαμηλό του περασμένου έτους, που εκτιμάται σε 30,4 εκατομμύρια τόνους για το 2021/22, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2020/21. Ομοίως, η παραγωγή πρωτεϊνικών καλλιεργειών στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 4,8 εκατομμύρια τόνους το 2021/22, αύξηση 11,3% σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της περιοχής κατά 13,4%.
Όσον αφορά τα ζαχαρότευτλα, η πρόβλεψη για το 2021/22 είναι ευνοϊκότερη από την περσινή σεζόν, με πρόβλεψη απόδοσης 75,1 τόνων ανά εκτάριο. Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει τους 113 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 13,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.
Συνολικά, με θετικές προοπτικές και υψηλές τιμές, οι καλλιεργητές αροτραίων καλλιεργειών θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών των εισροών.
Εξειδικευμένες καλλιέργειες
Η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ προβλέπεται να είναι 2 εκατομμύρια τόνοι για το 2021/22, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η αναμενόμενη καλή χρονιά παρεμποδίστηκε από ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι σε ορισμένες χώρες παραγωγής. Οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν το 2021/22 και θα μπορούσαν να φτάσουν τους 860 000 τόνους.
Όσον αφορά τα μήλα , η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% το 2021/22, φτάνοντας τους 12,5 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η αύξηση προέρχεται κυρίως από την πολωνική παραγωγή, όπου έχει αυξηθεί η δενδροκαλλιέργεια, ενώ ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες. Αυτό θα ασκήσει πίεση στις τιμές αλλά η κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή.

Προβλέπεται μείωση 3% για την παραγωγή πορτοκαλιού στην ΕΕ , φτάνοντας τους 6,4 εκατομμύρια τόνους, λόγω της πτώσης της ιταλικής παραγωγής από τις δυσμενής καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά την κατανάλωση, τα φρέσκα πορτοκάλια παραμένουν υψηλά στην προτίμηση, αντικαθιστώντας την κατανάλωση επεξεργασμένου χυμού πορτοκαλιού.
Ζωικά προϊόντα
Η κατάσταση των αγορών ζωικών προϊόντων είναι μικτή. Οι τιμές στους τομείς του βοείου κρέατος, των πουλερικών και των γαλακτοκομικών είναι καλές. Ωστόσο, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και των εισροών, τα περιθώρια των παραγωγών μπορεί να συμπιεστούν.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Η συλλογή γάλακτος της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3% το 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το τυρί εξακολουθεί να είναι η κύρια επιλογή μεταποίησης, υποστηριζόμενη από την αύξηση των εξαγωγών. Συνολικά, οι εξαγωγές τυριού της ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 4% το 2021. Ωστόσο, η εγχώρια χρήση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόνο κατά 0,5%. Οι λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να μειωθούν με την αύξηση των χρήσεων υπηρεσιών τροφίμων. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής τυριού κατά περίπου 1%, με αναμενόμενη επιβράδυνση στους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης.
Όσον αφορά το βούτυρο , η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2021, αύξηση 0,1% σε σύγκριση με το 2020. Η κατανάλωση θα μπορούσε να αυξηθεί παρόμοια με το τυρί, κατά περίπου 0,6%.
Προϊόντα κρέατος
Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί μέτρια, μειωμένη κατά 0,5% το 2021. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του κοπαδιού αγελάδων σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση σε υπηρεσίες τροφίμων. Οι εξαγωγές σε αγορές υψηλής αξίας όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και το Χονγκ Κονγκ αυξάνονται, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνολική αύξηση 2% για τις εξαγωγές βοείου κρέατος το 2021.
Η αγορά χοιρείου κρέατος της ΕΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες, με σημαντική αύξηση της παραγωγής (αύξηση 4,1%) το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης. Αυτό οδήγησε σε πτώση των τιμών, όταν οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, με ετήσια αύξηση της παραγωγής το 2021 1,7%.
Ο τομέας των πουλερικών περνά επίσης μια δύσκολη κατάσταση, με μόνιμες τις επιπτώσεις από την γρίπη των πτηνών (AI), τη μειωμένη ζήτηση υπηρεσιών τροφίμων και το υψηλό κόστος ζωοτροφών. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 0,9% το 2021.
Τέλος, το πρόβειο και το αιγοπρόβειο κρέας της ΕΕ αντιμετωπίζουν έλλειψη προμήθειας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγώντας σε υψηλές τιμές. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3% το 2021.


Latest News

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς