
Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται για κύμα αυξήσεων.
Αυτό αντανακλά την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα προβλήματα με τα αποθέματα και τις πρώτες ύλες, ζητήματα που αφορούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε μια οικονομία που παίρνει ξανά μπροστά.
Μάλιστα, από μια άποψη η ύπαρξη ενός ορισμένου πληθωρισμού θεωρείται από τους οικονομολόγους και κάπως θετική εξέλιξη, καθώς θεωρείται σημάδι ενός νέου οικονομικού δυναμισμού.
Όμως, μπορεί ο πληθωρισμός να φαντάζει απλώς μια οικονομική παράμετρος, αλλά στην κοινωνία αυτό που καταγράφεται είναι η ακρίβεια.
Και η ακρίβεια είναι εξ ορισμού κοινωνικά άδικη.
Γιατί αυτό που στο μέσο όρο καταλήγει να είναι 2% ή 3%, στην τσέπη αυτού που προσπαθεί να τα φέρει βόλτα μετράει πολύ περισσότερο.
Γιατί υπάρχουν νοικοκυριά που με δυσκολία τα έβγαζαν πέρα με τα βασικά έξοδα: τα τρόφιμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα για το αυτοκίνητο, τα μαθήματα των παιδιών.
Εάν υπάρχουν αυξήσεις στη θέρμανση ή τα καύσιμα ή το ηλεκτρικό ή κάποια τρόφιμα, τότε κινδυνεύουν να μην τα βγάζουν πέρα και να κάνουν θυσίες στα στοιχειώδη.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι κοινωνικά τραυματισμένη.
Πέρασε τα μνημόνια, έζησε μια τεράστια ύφεση, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν άνεργοι για καιρό και η πανδημία ήρθε ακριβώς μόλις είχαν αρχίσει να πηγαίνουν κάπως καλύτερα.
Σε μια τέτοια κατάσταση μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη θα σημαίνουν πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί γιατί πολύ απλά θα υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή.
Να το πω απλά: δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρήσουμε φυσιολογικό αυτόν τον χειμώνα να υπάρξουν νοικοκυριά που δεν θα βάλουν κεντρική θέρμανση ή που θα κινδυνεύσουν να δουν το ρεύμα να κόβεται γιατί δεν βγαίνουν.
Ούτε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι άνθρωποι απλώς θα αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα.
Όλα αυτά είναι καταστάσεις που επί της ουσίας καμιά σχέση με ανάπτυξη δεν έχουν, ακόμη και εάν οι οικονομικοί δείκτες «πηγαίνουν καλά».
Το κύμα ακρίβειας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως ένα «οικονομικό φαινόμενο», αλλά ως πολιτική πρόκληση.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει πλήθος παρεμβάσεων ώστε να περιορίσει την αύξηση του κόστους ζωής, να βοηθήσει τα νοικοκυριά και να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε αυξήσεις.
Ας το κάνει έγκαιρα.


Latest News

Η δύσκολη δουλειά Πιερρακάκη
Πώς θα καταφέρει, με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να ανακόψει την ανάπτυξη, να μοιραστεί σε περισσότερους πολίτες ο πλούτος που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια

Οι τρεις μεταβλητές για να βγούμε αλώβητοι
Κόβει μαζικά κρατικές δαπάνες, αναζητά ακόμα πιο μαζικά από παντού νέα έσοδα, βάζοντας δασμούς παντού και όλα αυτά πριν συμπληρώσει δύο μήνες στην ηγεσία των ΗΠΑ

Μα είναι κάτι πιο βαθύ…
Που τους «λερώνει» στα μάτια της κοινωνίας και ο άτολμος ανασχηματισμός ανακύκλωσης προσώπων δεν μπορεί να σβήσει το στίγμα. Είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που συντελείται στη κοινωνία, η οποία απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές και ριζικές τομές με το μέχρι τώρα.

Στρωμένο κόκκινο χαλί
O νέος υπουργός θα έχει την ευθύνη της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το πώς θα λειτουργήσει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, με το σκηνικό να μην είναι... στρωμένο με ροδοπέταλα

Πιο σημαντικές οι αυτονόητες
Γραφειοκρατία επί της γραφειοκρατίας και εγκρίσεις επί εγκρίσεων και για την παραμικρή προμήθεια και επί της ουσίας κανένας έλεγχος

Οταν κλέβεις στον καπιταλισμό
Οι μισές από τις ρευματοκλοπές που διαπιστώθηκαν αφορούσαν επιχειρήσεις (πιθανότατα franchise) γνωστών αλυσίδων εστίασης

Αναβάθμιση στα δύσκολα
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που μέσα στην πανδημία το 2020 εκτοξεύτηκε στο 209,4% του ΑΕΠ, το 2024 έχει μειωθεί στο 154% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010

Το στοίχημα του ενός εκατομμυρίου επιπλέον γερμανών τουριστών
Τα μεγάλα γερμανικά τουριστικά γραφεία κινούνται με άνοδο από 12% έως 20% στις προκρατήσεις προς τη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι

Η ευρωπαϊκή άμυνα και η μεγάλη ευρωπαϊκή ασθένεια
Οι σωστές διαγνώσεις του Μάριο Ντραγκι και του Εμμανουέλ Μακρόν, δεν θα πρέπει να οδήγησαν σε λάθος.... ιατρική

Οι ενθουσιώδεις και οι κυνικοί
«Θα πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί – θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να ανταποκριθούμε στα δεδομένα» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ